Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Betonářská a mísící technika firmy LIEBHERR

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Výhradním zástupcem firmy LIEBHERR na českém a slovenském trhu v oblasti betonářské a mísící techniky je firma Kranimex spol. s.r.o. Dodává autodomíchávače, betonárny a zařízení pro recyklaci zbytkového betonu. Zajišťuje nejen dodávku náhradních dílů a kompletní servis, ale i konzultační, poradenskou a školící činnost v této oblasti.

Cílem firmy Kranimex je nabídnout zákazníkovi optimální řešení podle jeho požadavků. Široký sortiment firmy LIEBHERR-MISCHTECHNIK GmbH je plně k dispozici jak pro dodávky kompletních technologických celků, tak pro doplnění stávajících betonáren o nejnovější technologii.

Autodomíchávače Liebherr HTM

Mísící nástavby jsou dodávány v ucelené řadě. Jejich užitečný objem je 6, 7, 8, 9, 10, 12 a 15 m3. Nástavby se montují dle přání zákazníka na všechny dostupné podvozky a návěsy. Otáčení zajišťují hydromotory, hydraulická čerpadla mohou být poháněna motorem vozidla nebo vlastním motorem. Na přání zákazníka je možné domíchávač vybavit dalším příslušenstvím. Jednou z možností je teleskopický pásový dopravník LTB. Základní dosah dopravníku je 11,5 m a lze jej zvětšit na 15,2 m, resp.16,2 m. Dopravník umožňuje přepravit až 70 m3 betonu za hodinu.


Autodomíchávač s teleskopickým pásovým přepravníkem LTB

Betonárny

Program firmy LIEBHERR v oblasti betonáren zahrnuje jak provedení horizontální či vertikální, tak provedení mobilní. Podle prostorových možností v místě nasazení je možné u horizontálního provedení využít možností skladování kameniva v řadovém zásobníku, na hvězdicové skládce nebo v kruhovém zásobníku. Teoretický hodinový výkon těchto zařízení se pohybuje od 30 m3/h (mísící centrum Compaktmix 0,5) až do 260 m3/h (pro řadu Betomix). Vertikální, věžové provedení (řada Betomat) nabízí možnost nasazení 2 až 3 míchaček, které pracují ve střídavém provozu.


Horizontální betonárna Betomix

Betonárny firmy LIEBHERR lze použít jak pro výrobu transportbetonu, tak pro výrobu betonových prefabrikátů.

Mobilní betonárna Mobilmix 2,25 s dvouhřídelovou míchačkou a teoretickým hodinovým výkonem 100m3/h má vlastní ocelové základy a tím je snížen nárok na stavební připravenost. Montáž je pak otázkou zhruba dvou dní.


Mobilní betonárna Mobilmix 2,25 – přeprava a montáž

Míchačky s nuceným mícháním


Míchačky betonu

Nejen ve výše uvedených betonárnách se používají talířové míchačky s nuceným mícháním lopatkami typu R (ve velikostech 0,5 – 1,0 m3 hotového betonu) nebo s přídavnými vířiči. V závislosti na účelu nasazení existují dva typy pohánění virblerů, a to provedení s mechanickým pohonem - míchačky typu RIM vyráběné ve velikostech 0,5 – 3,0 m3 hotového betonu, nebo v provedení s hydraulickým pohonem - typ RIH dodávaný ve stejných velikostech). Dalším typem jsou míchačky dvouhřídelové - DW, které jsou schopny připravit 2,25 - 6,0 m3 betonové směsi na jednu dávku.


Věžová betonárna Betomat - schéma


Věžová betonárna Betomat - celkový pohled

Recyklační zařízení

Recyklace zbytkového betonu z betonáren a automíchačů přináší celou řadu výhod. Hlavním důvodem, kromě finančních úspor, je snížení zatížení životního prostředí. Smysluplnější než dodatečná rekultivace ztvrdlého zbytkového betonu je jeho separace v dosud nezpevněném skupenství prostřednictvím recyklačních zařízení firmy LIEBHERR.

Firma LIEBHERR vyrábí dva systémy těchto zařízení, šnekový - LRS a bubnový - LRT. Jsou schopny zpracovat 12 až 22 m3 zbytkového betonu za hodinu. Recyklační zařízení může být dodáno i v mobilním provedení na vlastním základovém roštu společně s nadzemní jímkou kalové vody.


Mobilní recyklační zařízení

Řídící systémy

Kvalitu betonových směsí a efektivitu jejich výroby ovlivňuje dodržování technologie přípravy betonu. Firma LIEBHERR vyrábí vlastní řídící jednotky pro mísící centra i recyklační zařízení a zařízení na měření vlhkosti kameniva. Jako všechny ostatní komponenty, lze i tyto systémy použít v betonárnách již stávajících.


Recyklace zbytkového betonu (bubnový systém)

Kranimex spol. s r.o.

Tato ryze česká společnost vznikla v roce 1993. Je výhradním zástupcem německé firmy LIEBHERR v oblasti stavebních věžových jeřábů a betonářské mísící techniky pro Českou i Slovenskou republiku. Dále zastupuje holandskou firmu HEK, výrobce stavebních výtahů a šplhavých plošin.

V oblasti výrobků Liebherr pro míchání betonových a jiných směsí zajišťuje:

  • prodej nových kompletních betonářských míchacích zařízení a jejich komplexní uvedení do provozu,
  • prodej dílčích strojních celků betonářských míchacích zařízení,
  • prodej nových nástaveb automíchačů na jakýkoliv typ podvozku zákazníka nebo kompletní dodávku včetně podvozku, dle přání zákazníka,
  • prodej recyklačních zařízení na zbytkový beton a kalovou vodu,
  • dodávky náhradních dílů pro všechna zařízení,
  • kompletní záruční a pozáruční non-stop servis pro všechna zařízení,
  • montáž veškerých výrobků a zařízení,
  • konzultační a poradenská činnost v oblasti betonáren, automíchačů a recyklačních zařízení,
  • školící činnost pro obslužný a technický personál zákazníků.

Betonárny firmy LIEBHERR využívají v České republice např. firmy Zapa, Ilbau, Happy-Mix Beton, TBG Střední Čechy a TBG Plzeň Transportbeton. Dále to je zhruba třicet recyklačních zařízení a několik desítek autodomíchávačů různých velikostí.

Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy LIEBHERR-MISCHTECHNIK GmbH
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek