Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

BOBCAT předal smykový nakladač S130 městu Dobříš

Zveřejněno: 2. 6. 2009

Prvního dubna 2009 darovala společnost Bobcat městu Dobříš víceúčelový smykový nakladač S130. Stroj slavnostně převzal starosta Jaroslav Melša. Za společnost Doosan Bobcat Manufacturing s.r.o. ho předali ředitel Tracy Schmitz a vicepresident pro vývoj Dobroslav Rak. Událost připomněla význam soužití průmyslu s občanskou komunitou, které oběma přináší nové možnosti a rozkvět.

Dobříš, dnes osmitisícové město, zná mnoho lidí jako město rukavic nebo sídlo výrobce svěráků a upínací techniky YORK, stále se těšící oblibě u zákazníků. První průmysl se zde podle kronikáře města Dobříše Oldřicha Průši usídlil už v polovině 17. století, kdy v sousední Staré Huti založil kníže František Maxmilián Mannsfeld železárny. Bylo to po zničující třicetileté válce, kdy byla Dobříš osmkrát vypleněna nebo vypálena nájezdy Švédů, Sasů, Bavorů nebo císařských vojsk – asi proto, že ležela na tzv. Zlaté stezce mezi Prahou a Pasovem. Válkou rozrušené hospodářství se tehdy právě díky průmyslu mělo rychle zotavovat. Pro dnešek z toho možná plyne ponaučení, že města i regiony, která jsou nyní rozrušována krizí, se zotaví rychleji, pokud si podrží či přilákají průmysl.

BOBCAT v Dobříši

Štafetu největší výrobní základny v Dob říši převzala v září 2007 společnost Doosan Bobcat, která je jedním z největších výrobců stavebních strojů na světě. Vybudovala zde zbrusu nový závod na výrobu kompaktních bagrů a nakladačů, který nyní zaměstnává přes 500 lidí. Je to vůbec největší výrobní závod a vývojové centrum BOBCAT v Evropě. Závod vyrábí přes 80 % výrobků určených pro trh v Evropě, na Středním východě a v Africe (region EMEA). Obrovské vývojové pracoviště vyvíjí nové nakladače, bagry a testuje mnoho prototypů strojů. Za krátkou dobu existence již odtud, tedy z České republiky, bylo podáno pět patentů.

V areálů závodu Bobcat vzniklo také nové školicí středisko, jež je určeno pro celou distribuční síť regionu EMEA a poskytuje plochu speciálně vytvořenou pro trénink a testování více než 80 různých typů výrobků.

V nových prostorách má také obchodní a servisní zázemí včetně půjčovny strojů firma Bobcat CZ, a.s., která je autorizovaným dovozcem smykem řízených nakladačů, bagrů, teleskopických manipulátorů, příslušenství a náhradních dílů značky Bobcat, generátorů proudu včetně osvětlovacích stožárů a šroubových kompresorů Ingersoll-Rand Doosan, hutnící techniky Ammann-Rammax a manipulační techniky TCM do České republiky.

Stroje BOBCAT a přídavná zařízení

Jak bylo už naznačeno, v dobříšském výrobním závodě se vyrábějí kompaktní bagry a nakladače, smykem řízené a nově také pásové. Značka Bobcat je světově známá také výrobou široké produktové řady kolových mobilních teleskopických manipulátorů všech velikostních kategoriích, tedy malých, středně velkých a velkých.

Jedinečnou a velmi vítanou předností značky Bobcat je až neuvěřitelně široká řada přídavných zařízení, která v současné době čítá přes šedesát položek. Každé příslušenství je navrženo a vyrobeno tak, aby optimálně, spolehlivě a trvale podávalo pracovní výkon a bylo použitelné pro všechny základní typy strojů. Právě příslušenství je skutečnou výhodou strojů BOBCAT, které spolu s exkluzivním upínacím systémem Bob-Tach™ pro rychlé, bezpečné výměny přídavných za řízení dělá z těchto strojů nenahraditelné víceúčelové pomocníky. Asi není náhodou, že BOBCAT při současné hluboké finanční a ekonomické krizi zvyšuje podíl na trhu.

Z přídavných zařízení vhodných pro městské technické služby jmenujme např. křovinořezy, sekačky, sběrače kamenů, frézy na pařezy, různé rýče, rýhovače, přesazovač stromů, rozrývače, radlice na zeminu nebo sníh, kultivátory, kypřidlo, rozmetač, rozprašovač. Dále různé lopaty a lžíce včetně míchacích, podkopy, drapák, naviják, nástavby jeřábu, paletizační vidle, pracovní plošiny atd. Při údržbě nebo opravě komunikací se uplatní frézy na asfalt nebo sníh, koště s lopatou či bez ní, úhlové koště, zametací kartáč, škrabáky, vibrační válec, vidle s drapákem, sypače. Při stavebních a terénních pracích pak třeba čerpadlo na beton, zemní vrták, sběrač kamenů a další.

Smykový nakladač BOBCAT S130

Právě tento stroj se stal předmětem daru společnosti Doosan Bobcat Manufacturing s.r.o. městu Dobříši a také symbolem oboustranně prospěšného soužití a spolupráce. Město tak získalo jedinečnou možnost, jak se seznámit se s nejznámější značkou smykového nakladače na světě a osvojit si práci s ním. S130 může být vybaven více než 40 přídavnými zařízeními, se kterými pak zvládne velice efektivně pestrou paletu prací a činností, se kterými se město každodenně musí potýkat. Právě velké množství přídavných zařízení, které se dají pořizovat i dodatečně, tak jak vyvstane potřeba nebo se shromáždí potřebné finance, starosta Dobříše Jaroslav Melša velmi vyzdvihl.

Kombinace výkonu a vysoké manévrovatelnosti dělá ze stroje S130 výjimečný nakladač své kategorie. Při pracovní hmotnosti 2375 kg je jeho jmenovitá nosnost 590 kg, výkon motoru je 36,5 kW a výkon přídavného hydraulického okruhu je 64 l/min. Výškový dosah stroje je 2,8 m. Stroj může být ovládán i pomocí joysticku..

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek