Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Caterpillar představuje špičku mezi hydraulickými pásovými rýpadly – modely Cat® 336F XE & Cat® 352F XE

Zveřejněno: 22. 6. 2016

Mezi ostatními vystavenými stroji na veletrhu Bauma se tento stroj vyjímal jak maják na pobřeží. Řeč je o novém pásovém rýpadle Cat® 336F XE, které bylo jedním z magnetů na stánku Caterpillar a Zeppelin. Proč byl tento stroj vlastně středem zájmu? Pojďme se na něj podívat podrobněji.

„F XE” vám vydělá peníze rychleji

Označení XE se u Caterpillar používá pro velmi úsporné modely, u kterých je nízká spotřeba paliva stejně samozřejmá jako vysoká efektivita stroje nebo nízké emise. Výjimečnost rýpadel F XE je zaručena kombinací pokročilé techniky s instalovanými technologiemi jako je jako Cat Production Measurement Payload (automatický vážicí systém) nebo Cat Grade Control a Slope Assist (jednoduchý nivelační systém pro kontrolu hloubky a sklonu). Díky těmto standardně zabudovaným systémům je práce s novým rýpadlem „ef-XE” rychlá, pohodlná a maximálně efektivní, tedy s nízkou spotřebou paliva. Co dál přispívá k nízké spotřebě stroje?

Rýpadla řady F XE využívají pro práci nově přepracovaný hydraulický systém s elektro-hydraulickým rozvaděčem ACS a s elektronicky řízenými hydraulickými čerpadly ESP. Hlavní řídicí ventil ACS funguje jako takový „mozek” celého systému, který citlivě dávkuje hydraulickou sílu tam, kde je aktuálně zapotřebí. Rychlost otevírání ventilu je závislá na pohybu ovládacího joysticku v kabině. Dokonalou souhru mezi motorem a hydraulikou mají v popisu práce elektronické jednotky ESP. Výše popsané řešení napomáhá nejen k výrazné úspoře paliva, která je oproti standardní verzi F nižší až o 20 %, ale také k bezkonkurenční ovladatelnosti a ke zkrácení pracovních cyklů.

Cat<sup>&reg;</sup> 352F XE při nakládce dampru.
Cat<sup>&reg;</sup> 352F XE při nakládce dampru.

Ostatní funkční řešení pro vyšší výkon a menší spotřebu

Motor Cat® C9.3 ACERT, kterým je nové rýpadlo vybaveno, splňuje emisní normy EU stupně IV a byl zkonstruován tak, aby vyhovoval i při nejnáročnějším celodenním používání. Motor je vybaven systémem automatické regenerace, nevyžadující žádný zásah ze strany obsluhy, a stroj tak může pracovat nepřerušovaně. Pokud je třeba pracovat v prostředí s tepelným omezením, může obsluha použít tlačítko ručního potlačení regenerace a odjet se strojem dříve, než se regenerační proces spustí.

Rýpadlo 336F XE a 352F XE je vybaveno třemi výkonovými režimy pomáhajícími řídit spotřebu paliva: režimem vysokého výkonu, standardního výkonu a úsporným režimem. Dvěma dalšími funkcemi šetřícími palivo jsou nastavení výkonu motoru podle aktuální potřeby a vypínání motoru při volnoběhu. Nastavení výkonu motoru podle aktuální potřeby udržuje nízké otáčky při lehkém nakládání a chodu naprázdno; k automatickému zvýšení otáček dochází v případě zjištění vyšší zátěže. Vypínání motoru při volnoběhu automaticky vypne motor, když běží naprázdno po delší než stanovenou dobu.

Vysoká odolnost v jakékoli aplikaci

Podle typu požadavků a očekávání lze nové rýpadlo pořídit buď s dlouhým (L-Long), nebo s dlouhým, úzkým podvozkem (LN-Long Narrow). Přesně vykované nosné kladky, nalisované, čepové hlavní spoje a zesílené šrouby desek pásů zvyšují odolnost, snižují riziko prostojů stroje a šetří náklady na výměnu součástí. Volitelné vodicí ochranné kryty pomáhají udržovat vyrovnání pásu na kladkách, čímž se zlepšuje celkový výkon stroje – ať už s ním jedete po rovném kamenitém podloží nebo po příkrém rozbahněném poli.

Mimořádná péče, co se týče odolnosti, byla věnována také výložníkům a násadám. Všechny výložníky a násady jsou vybaveny vnitřními příčkami pro zvýšení odolnosti a prochází ultrazvukovou kontrolou kvality a spolehlivosti svarů, aby spolehlivě zvládaly náročnou práci. Výložník s dlouhým dosahem o délce 6,5 m a násady (3,2 m, a 2,8 m) pro velkou zátěž (HD, Heavy Duty) nabízejí vynikající všestrannou využitelnost pro běžné rýpací práce, jako je víceúčelové rýpání a nakládání. Výložník 6,18 m s násadou 2,55 m pro objemové rýpání (ME, Mass Excavation) nabízí zvýšený výkon při práci s těžkým materiálem. Díky speciální geometrii výložníku a násady je dosahováno vyšší rypné síly. Násady jsou sladěny s výložníky. Delší násady jsou lepší, když potřebujete rýpat ve velké hloubce nebo plnit nákladní vozidla. Kratší násady poskytují vyšší vylamovací sílu. V nabídce jsou pákové mechanismy lopaty se závěsným okem nebo bez něj.

Všestranná využitelnost – rychlejší návratnost investice

Hydraulická rýpadla Cat® 336F XE a 352F XE jsou všestranné stroje, které mají při relativně malých rozměrech naddimenzovaný výkon a velký rozsah použití. Variabilita stroje se zvyšuje se širokou nabídkou originálního příslušenství značky Cat. Pomocí rychloupínacího zařízení lze pohodlně vyměnit pracovní nářadí, v kabině na LCD monitoru si stačí zvolit příslušný tlak a průtok pro daný typ nářadí a plynule pokračovat v práci.

Rýpání, rozbíjení i nakládání

Díky široké nabídce lopat můžete hloubit v jakékoli zemině, od ornice až po extrémní, tvrdý materiál jako je ruda a křemencová žula. Pro nakládání vozidel při expedici vytěženého materiálu jsou vhodné velkoobjemové lopaty. Hydraulické kladivo umožňuje stroji rozbíjet velké kusy horniny v kamenolomech. Dokáže také bez problémů demolovat pilíře mostů i odolný železobeton při demolicích silnic. Přídavné víceúčelové nástroje a drtiče činí z rýpadla ideální stroj pro demoliční práce a zpracování výsledné suti. Na stroj lze namontovat nůžky s otáčením o 360° sloužící ke zpracování ocelového šrotu a kov.

Závěrem

Jak ukazují první zkušenosti českých zákazníků s novými pásovými rýpadly F XE, majitelé se mohou těšit opravdu na zajímavé provozní parametry. Společnost Zeppelin CZ, výhradní prodejce stavebních a těžebních strojů Cat® v České republice, nabízí vlajkovou loď nové řady F, modely F XE, na českém trhu již od loňského podzimu. O tom, jak tento stroj funguje a jaké má přednosti, se právě nyní připravuje reportážní video u prvního majitele rýpadla F XE v ČR.

Sledujte proto webové stránky www.zeppelin.cz a také You Tube kanál společnosti.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek