Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Činnost Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, v.v.i. v oblasti zkoušek a certifikace dočasných stavebních konstrukcí

Zveřejněno: 31. 8. 2007

Lešení dílcová fasádní i prostorová, pojízdná, podpěrná, kozová a lešení trubková, ale např. i seřiditelné výsuvné stojky, spojky na lešení a další vybrané výrobky, které nejsou trvalou součástí stavby, jsou zařazeny mezi „Dočasné stavební konstrukce“, dále jen DSK.

Jak již bylo několikrát publikováno, v Evropě dosud neexistuje evropská směrnice, upravující společné základní technické požadavky, jako je tomu u řady jiných skupin výrobků. Závazné právní předpisy existují pouze na národních úrovních, vedle nich se pak použijí evropské a národní normy.

V České republice spadají tyto konstrukce mezi stanovené výrobky, podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Zákon je doplněn nařízením vlády č. 173/1997Sb., ve kterém jsou stanoveny konkrétní vybrané výrobky k posouzení shody. Uvádí, že stanovené výrobky musí splňovat ustanovení příslušných českých technických norem a předpisů a výrobce (resp. dovozce) DSK musí na základě technické dokumentace vystavit pro výrobky uváděné na trh tzv. „Prohlášení o shodě” s platnými normami a předpisy.

Přestože certifikace DSK je v České republice dobrovolná, dává řada výrobců (resp. dovozců) přednost ověření technických požadavků na výrobek (tzn. provedení zkoušek a jejich vyhodnocení) třetí stranou. Vzhledem k tomu, že zkoušky musí být řádně dokumentovány, provedeny důvěryhodně a na metrologicky ověřených zařízeních, je vhodné, aby tyto zkoušky provedla akreditovaná zkušebna.

Od roku 1997, kdy je Česká republika řádným členem CEN1, vešly v platnost nové normy, které obsahují řadu nových požadavků. Jedná se nejen o požadavky na návrh konstrukce, technickou dokumentaci a zkoušky konstrukcí DSK nebo jejich částí, ale jsou zde i přesně specifikovány i požadavky na uživatelskou dokumentaci, která v poslední době nabývá na důležitosti.

Na zkoušky DSK se jako jediná v České republice specializuje stavební laboratoř pražského Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, v.v.i. Tato laboratoř, akreditovaná ČIA2 podle evropské normy ČSN EN SO/IEC 17025, provádí vybrané zkoušky DSK v souladu s platnými normami, ale také se podílí na zavádění evropských norem v této oblasti. Kromě zkušebních postupů v normách jsou pro některé zkoušky rovněž aplikovány postupy uvedené ve zkušebních předpisech, zpracovaných akreditovanou laboratoří. Výsledky zkoušek jsou zpracovány v protokolech o zkoušce a následně se provádí jejich vyhodnocení, které je uvedeno v závěrečných protokolech. Pokud výsledky zkoušek vyhovují požadavkům platných norem a předpisů, vystaví VÚBP, v.v.i. na výrobek certifikát.

Zkoušky jsou prováděny jak podle zavedených evropských norem, tak i podle českých národních norem a předpisů, ve kterých jsou uvedeny některé další požadavky na zkoušky. Mezi specificky české požadavky patří např. zkouška tuhosti pojízdných lešení v maximální výšce konstrukce v souladu s ČSN 73 8102 nebo zkoušky hákových spojek pro trubková lešení podle ČSN 73 8107, atd. Jak již bylo uvedeno, pro certifikaci jsou prováděny ještě další specifické zkoušky podle zkušebních předpisů akreditované laboratoře, např. zkoušky dílčích sestav lešení.

Ke zkouškám a certifikaci musí výrobce nebo dovozce dodat aktuální technickou dokumentaci (tzn. výkresy jednoznačně identifikující výrobek a statické výpočty), zpracovanou podle požadavků platných norem, a dále uživatelskou dokumentaci, tedy návod na montáž a používání v českém jazyce. Nově musí mít výrobce rovněž zpracovanou rozsáhlejší dokumentaci, tzv. „příručku k výrobku”. Pokud objednavatel certifikace dodá do zkušebny rovněž výsledky zkoušek, provedených jinou akreditovanou laboratoří, mohou být při certifikaci akceptovány. Pro certifikaci výrobku jsou prováděny nejen fyzické zkoušky, ale i kontrola technické a rovněž uživatelské dokumentace – např. posouzení viz „Laboratorní záznam o kontrole dokumentace pro uživatele” (požadavky vyplývají z ČSN EN 12810-1čl. 9). Ukázky některých vybraných zkoušek, včetně stručného popisu, jsou na následujících fotografiích.

Na fotografiích 1 až 4 je dokumentováno uspořádání zatěžovací zkoušky seřiditelných výsuvných ocelových stojek, podle ČSN EN 1065.


Obr. 1


Obr. 2

Stojka s požadovanou délkou vysunutí je ustavena do speciálního zkušebního zařízení, které umožňuje osazení ve vodorovné poloze (obr. 1 a 2). Opěry odpovídají požadavkům EN 1065 – na jedné straně deska s nastavitelným úhlem, na druhé straně kulový kloub. V polovině délky stojky se působí vyrovnávací sílou, orientovanou vzhůru, o velikosti poloviny vlastní hmotnosti stojky. Tato síla je vyvinuta pomocí kladkostroje, na jehož druhém konci se zavěsí stojka stejného typu. Na vrcholu stojky je umístěn kulový kloub. Zkušební zatížení je do vzorku zaváděno pomocí hydraulického válce (obr. 3) po stupních, kdy jednotlivé stupně nepřekročí 20 % předpokládaného zatížení při porušení. Měření průhybu je prováděno v polovině délky seřizovacího zařízení v rovině kolmé k podélné ose trubky, ve vodorovném i svislém směru pomocí inkrementálních úchylkoměrů. Struna snímače je ke stojce připevněna pomocí magnetu. Průhyb se zaznamenává na počítači specielním programem v editoru Microsoft Excel. Měření síly, kterou je stojka zatěžována, se provádí tenzometrickým snímačem tlaku (obr. 4), který je uložen za kulový kloub.


Obr. 3


Obr. 4

Na následujících fotografiích 5 až 7 je zkouška tuhosti pojízdných lešení provedená v souladu s národní normou ČSN 73 8102. Ve většině případů je prováděna u výrobce.


Obr. 5


Obr. 6

Tato zkouška, zachycená na obr. 5, je prováděna v maximální přípustné výšce lešení, nikoli v 6 m jako podle evropské normy. Lešení postavené na volné rovné ploše je zatěžováno vodorovnou silou 0,4 kN působící na v úrovni nejvyšší pracovní podlahy lešení. Úchylka svislosti konstrukce při tomto zatížení nesmí přesáhnout 1/100 výšky lešení. K podlahovému dílci je připevněno lano tak, aby vodorovná zkušební síla působila ve středu zkoušené konstrukce. Síla je vyvozována přes kladku připevněnou na pomocné konstrukci (obr. 6). Zatížení je aplikováno lanovým napínákem a měřeno mechanickým siloměrem (obr. 7). Úchylka svislosti nosné části lešení je zjišťována pomocí teodolitu THEO 080 a měřítka připevněného na nejvyšší podlaze.


Obr. 7

Při takto provedené zkoušce se zjistí skutečná úchylka lešení v dané výšce a nemusí být tedy omezena výška lešení (jak požaduje evropská norma), ale lze jej stavět i do výšek nad 12 m (omezení podle EN 1004).


Obr. 8

Na dalších fotografiích 8 až 11 je ukázka ze zkoušky dílčí sestavy rámového lešení na speciální zatěžovací stolici podle zkušebního předpisu akreditovaní laboratoře. Při této zkoušce je kontrolováno nejvyšší zatížení, při němž ještě nedojde k porušení funkce sestavy. Za dosažení únosnosti konstrukce při zatěžovací zkoušce se považuje podle ČSN 73 2030:

  • ztráta stability konstrukce nebo její části,
  • neustálé přetváření konstrukce při konstantním zatížení,
  • trhliny ve stycích a ostatních prvcích,
  • prokluz třecích spojů,
  • u ohýbatelných prvků průhyb větší než 1/50 rozpětí,
  • ztráta funkce, event. jiná porušení konstrukce.

Obvykle je zkoušena sestava lešení jednoho pole lešení a jednoho a půl patra. Spodní patro lešení je postaveno tak, jak je určeno výrobcem v návodu na montáž (např. dva 2 m rámy nebo podchozí rámy na patkách, propojené podélníky, podlahovými dílci, event. diagonálou atd., obr. 8). Patky jsou vysunuté na maximální přípustnou výšku. Na spodní rámy jsou pak nasazeny korekční rámy, které jsou rovněž propojeny např. podlahovým dílcem.


Obr. 9

Zatížení je do konstrukce zaváděno prostřednictvím čtyř hydraulických válců (obr. 8 a 9), které působí v osách sloupků. S ohledem na zajištění osového tlaku do sloupků je vždy jeden rám sestavy v příčné rovině zakotven ke konstrukci stolice. Při zatěžování jsou vždy deformace dvou sloupků měřeny celkem ve 12 bodech, pomocí inkrementálních úchylkoměrů (obr. 10). Struna snímače je ke sloupku připevněna pomocí magnetu. Deformace jsou sledovány v podélné i příčné rovině. V příčné rovině jsou pod patkami uloženy dva tenzometrické snímače tlaku (obr. 11), připojené převodníkem k záznamovému počítači se speciálním programem v pracujícím v prostředí Microsoft Excel.


Obr. 10


Obr. 11

Zkoušení a certifikace dočasných stavebních konstrukcí ve stavební laboratoři VÚBP, v.v.i. pomáhá výrobcům a dovozcům v České republice získávat více informací o národních a evropských požadavcích na tyto konstrukce. Certifikáty udělené pro jednotlivé typy lešení jsou zároveň zárukou, že na trh se dostávají bezpečné a spolehlivé výrobky.



1 CEN – evropský výbor pro normalizaci
2 ČIA – Český institut pro akreditaci
Autor: Ing. Marie Bukovská
Foto: Archiv autorky
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek