Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Couvací senzory Greensight s kamerou

Zveřejněno: 16. 9. 2009

Řízení stavebních strojů klade na řidiče z hlediska bezpečnosti provozu vysoké nároky. Řidič nemůže sledovat prostor za strojem a současně také plochu před strojem. Jedná se o zbytečné riziko, protože jsou k dispozici systémy, které mohou zabránit kolizím. Nové couvací senzory Greensight od společnosti Groeneveld spojují to nejlepší ze dvou bezpečnostních systémů.

Greensight samostatně rozpozná hrozící nebezpečí kolize a varuje řidiče. Systém je také vybaven barevnou kamerou a monitorem v kabině, takže řidič může ihned vyhodnotit povahu překážky.

Výborný asistent

Řidiči vozidel, jako jsou kolové nakladače, rýpadla, manipulátory, dozery a další stavební stroje, musí mít ocelové nervy. Prostor okolo vozidla je velmi často těžko sledovatelný. Se vším, co se děje na staveništi, se okolnosti neustále mění.

Systémy, které zamezují kolizím, osvědčují svou účinnost v terénu. Redukují riziko zranění a poškození a práce řidiče se stává méně stresující. Nový Greensight je jak aktivní, tak pasivní varovný systém a plně vyhovuje odborným normám v EU.

Aktivní pomoc

Greensight detekuje objekty s využitím ultrazvukové technologie a sofistikovaného programového vybavení. To činí systém velmi spolehlivým a přesným také za podmínek špatného počasí a tmy.

Díky souhře vizuální výstrahy na monitoru a pronikavých zvukových signálů řidič přesně ví, jak daleko je jeho vozidlo vzdáleno od objektu. Kamerový systém Greensight také ukončí nejistotu, o jakou překážku se jedná. V případě detekce jakékoli překážky se její obraz prostřednitvím kamery zobrazí na monitoru v kabině, takže řidič může okamžitě vyhodnotit situaci. Řídicí a detekění elektronika a monitor Greensightu jsou v průběhu jízdy neustále v pohotovostním režimu, což zamezuje jakémukoli zpoždění v detekci a výstraze.


Schéma bezpečnostních zón systému Greensight
Tabulka: Indikace bezpečnostních zón
Zóny* (v souladu s DIN standardy)vzdálenost od objektusvětelný signálakustický signál
žádný objekt ve varovné zóně zelenážádný
první varovná zóněmax. 9 mblikající žlutá2× za sekundu
druhá varovná zóna1,7 m až 0,7 mblikající červená4× za sekundu
zóna kolize0,7 m až 0 mnepřerušovaná červenánepřerušovaný signál
* Detekční zóny mohou být upraveny dle požadavků zákazníka

Funkění princip

Dvě senzorové jednotky používají ultrazvukový signál ke sledování prostoru až do 9 metrů za strojem. Prostor je rozdělen do tří zón. Každá zóna má svou jasně rozpoznatelnou vizuální a zvukovou výstrahu. Jakmile je vzdálenost k překážce méně než 70 cm, monitor rovněž zobrazí slovo STOP. Detekění prostor může být nastaven dle požadavků zákazníka.

Auto-test

Systém zahrnující detekční jednotky automaticky provede auto-test během jedné sekundy od aktivace systému. Auto-test zaručuje, že bezpečnostní úkoly budou fungovat spolehlivě.


Umístění couvacích senzorů na kolovém nakladači

Další možnosti

Greensight basic

Greensight je také k dispozici bez kamery a monitoru. Tato varianta obsahuje ultrazvukové detekční jednotky a zobrazovací jednotku používající k vizualizaci vzdálenosti LED a zvukových signálů.

UPOZORNĚNÍ: Greensight basic lze také nainstalovat k již provozované zpětné kameře a monitoru.

Smart-Alarm

Tento systém je dostupný jako volba za příplatek. Smart-Alarm vytváří intenzivní varovný zvukový signál v okamžiku, kdy se v detekění zóně nacházejí objekty nebo osoby. Toto zařízení je instalováno na zádi stroje. Síla zvuku Smart-Alarmu se automaticky přizpůsobuje hlukové hladině okolí..

Greensight – to nejlepší v oblasti bezpečnosti
  • Zvýšené bezpečí lidí a objektů za vozidlem.
  • Volitelná další kamera pro detekci v mrtvém úhlu (slepé zóně).
  • Přesně nastavitelný detekční prostor za vozidlem.
  • Méně stresu a více pohodlí pro řidiče.
  • Bez automatického zásahu do brzdění, řidiči zůstává kontrola.
  • Ultrazvuková detekce funguje také za podmínek špatného počasí a tmy.
  • řídicí jednotka je vybavena reálným časem a záznamem událostí.
  • Přenos dat o zaznamenaných událostech do PC.
Autor: Ing. Karel Palkoska
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek