Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Dodávka systému vah od projektu až po kalibrování od firmy RVS Chodov, s.r.o.

Zveřejněno: 30. 11. 2016

Firma RVS Chodov, s.r.o. vyvíjí, vyrábí a montuje váhy: pásové, zásobníkové, mostové, pytlovací, laboratorní, dále váhy pro betonárny, linky pro MZK pro míchání mineralbetonů, dávkovací linky a další systémy pro různá odvětví zpracování a výroby surovin.

Vážící mechanika pásové váhy

Zařízení firmy RVS Chodov jsou nasazena v kamenolomech, pískovnách, betonárkách, ale také ve stavebnictví, chemickém, automobilovém a potravinářském průmyslu či výrobnách krmiv, průmyslových hnojiv a dalších provozech. Jednotlivé aplikace jsou projektovány podle individuálních potřeb uživatelů.

Pracovníci RVS Chodov jsou schopni v krátké době zajistit dílčí i komplexní modernizaci stávajících technologií. Díky dlouholetým zkušenostem získaným při instalaci, provozu a servisu spolehlivě fungujících vážních systémů mohou uspokojit stále náročnější požadavky zákazníků v oblasti průmyslového vážení a automatického řízení technologických procesů. Nyní se na ukázku zaměříme jen na jednu z částí váhových systémů.

Stacionární váha na BIG-BAG a pytle
Stacionární váha na BIG-BAG a pytle

Integrační pásové váhy

Systém pásových integračních vah RVS tvoří jednoválečková vážicí stolice s tenzometrickým snímačem, měřičem rychlosti posuvu pásu a elektronickou vyhodnocovací jednotkou. V případě skluzové integrační váhy je pásová vážicí stolice nahrazena skluzovou deskou s tenzometrickým snímačem. Ve speciálních případech je součástí vážicího systému řídicí počítač PC. U nových dopravníků s vestavěnou vážicí stolicí je dosahováno přesnosti vážení do 0,5 % z rozsahu vážení. Dosahovaná přesnost vážení je v tomto případě závislá na technickém stavu dopravníku a na způsobu napínání pásu. V praxi je zpravidla dosahováno přesnosti do 2 % z rozsahu vážení. Měření rychlosti pásu je prováděno pomocí kolečka a inkrementálního čidla s přesností 0,1 %. Vážicí skluzy jsou instalovány na výstupech zejména šnekových dopravníků. Zpravidla je dosahováno přesnosti do 2 % z rozsahu vážení.

Diskontinuální vážení

Mezi diskontinuální vážicí systémy patří váhové zásobníky, váhy pod skipovými zásobníky, váhy pro navažování přísad. Jsou určeny pro šaržovité navažování sypkých materiálů v betonárkách, kaolínkách, výrobnách krmných směsí apod. V sestavě automatického vážního systému jsou řídicí jednotky připojeny k řídicímu počítači PC, který zobrazuje průběh pracovních cyklů a stav technologie.

Stacionární vážení pomocí tenzometrických snímačů

Tenzometrické snímače umisťujeme pod podpěry sila a zásobníku nebo na bok podpěry, kde tento snímač reaguje na deformaci podpěry v závislosti na zatížení. Řídicí jednotka vah je vybavena barevným dotykovým displejem. Jednotka umožňuje zpracování výstupů snímačů zatížení až ze tří vážních systémů. Zpracovávat lze i některé další parametry technologie s vážením související – např. snímače naplnění zásobníků váženého materiálu, stavy uzávěrů, výstupy průtokoměrů apod. Lze generovat řídicí signály – analogové výstupy (proudové smyčky) jsou použitelné např. k ovládání dávkovačů příměsí k základnímu váženému materiálu v závislosti na okamžitém výkonu apod. Až šestnáct lokálních řídicích jednotek vah lze pomocí průmyslové sběrnice připojit k řídícímu počítači. K řídicí jednotce váhy lze připojit PC kompatibilní tiskárnu. Je-li k řídicí jednotce připojen GSM terminál, lze z libovolného místa pomocí mobilního telefonu a SMS zpráv monitorovat stav vzdáleného vážního systému.

Tenzometrický snímač pod podpěrou
Tenzometrický snímač pod podpěrou
Tenzometrický snímač pod vážním silem
Tenzometrický snímač pod vážním silem

Všechny podstatné části vážicích systémů jsou vyráběny v tuzemsku, a proto může firma RVS Chodov v krátké době vyhovět i velmi specifickým požadavkům zákazníků. Dodávka systému vah je komplexní od projektu po kalibrování.

Autor: Ing. Petr Jurča
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek