Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Iveco Emotional Trucks a tým Schwabentruck v soutěži tahačů Czech Truck Prix 2016 v Mostě

Zveřejněno: 2. 10. 2016

Závodní Iveco Stralis týmu Schwabentruck se zúčastnil Czech Truck Prix 2016 na Autodromu v Mostě. V tomto kole Mistrovství Evropy tahačů (European Truck Race Championship, ETRC) představilo Iveco českým fanouškům také své Emotional Trucks.

Společnost Iveco podepsala s týmem Schwabentruck dvouletou smlouvu na sezónu 2016/2017 jako jeho hlavní sponzor v Evropském poháru tahačů FIA. Letošní kolo na známém okruhu Autodromu v Mostě proběhlo 3.–4. září 2016. Závodní Stralis XP-R, pilotovaný německým závodníkem Gerdem Korberem, trojnásobným vítězem Evropského poháru tahačů (1996, 2001 a 2003), vyjel na závodní dráhu celkem čtyřikrát. Stralis 440 E 56 v závodní úpravě s impozantním výkonem 1 150 koňských sil, hmotností 5,5 tuny a motorem Iveco Cursor 13 dosahuje na okruhu maximální rychlosti 160 km/hod.

Stralis 440 E 56 v závodní úpravě

Nový model Stralis XP byl v Mostě představen nejen prostřednictví závodního tahače, ale také jako Emotional Trucks. Tyto „emotivní tahače” věnované Ferrari, Dakar Teamu Petronas De Rooy a teamu Schwabentruck představují speciální poctu velkému partnerství společnosti Iveco se slavnými jmény sportovního světa. Livrej vozů navrhl a zrealizoval tým CNH Industrial Design, který věnoval pozornost personalizaci vozidel s použitím barev a grafického designu typického pro dotyčné partnerství.

„Emotivní tahače” představují pokrok dosažený prostřednictvím modelu New Stralis XP, který je nejspolehlivějším a nejekonomičtějším tahačem na trhu, navrženým tak, aby dosáhl maximální spolehlivosti při současném snížení emisí (CO2) a nákladů na vlastnictví (TCO). Kompletně přepracované hnací ústrojí, nová a ve své třídě nejlepší převodovka, přestavěný motor, osvědčená technologie HI-SCR, GPS prediktivní funkce poslední generace a všechny ostatní nové funkce dokáží vytvořit úsporu paliva až 11 %. Tato nákladní vozidla se pyšní nejenom unikátní řadou služeb vytvořených společností Iveco s cílem maximalizovat spolehlivost a snížit provozní náklady, ale přinášejí další úspory v celkové výši až 3 %.

Jak řekl prezident společnosti Iveco Pierre Lahutte, který letošní klání na Mosteckém okruhu osobně navštívil: „Nový Stralis je vozidlo se zcela novým pohonným ústrojím. Na konci srpna jsme od společnosti TÜV získali certifikaci, že má o 11,2 % nižší spotřebu paliva než jeho předchůdce, což je obrovské zlepšení. Náklady na naftu představují pro dopravce jednu z největších položek a myslím si, že Stralis dopravcům v současné době nabízí nejvýhodnější ekonomiku spotřeby.” A dodal: „Jsem rád, že mohu být dnes zde v Mostě. Do naší přítomnosti jsme hodně investovali, protože tyto závody pokládáme za dobrou příležitost, jak představit nová vozidla, vysvětlit zákazníkům vše nové a jaké benefity jim nové modely mohou přinést, především v úsporách, větší ziskovosti a konkurenceschopnosti.

Autodrom Most

Během dvou dnů se na Czech Truck Prix 2015 přišlo podívat 97 tisíc diváků. Ti se na okruhu v Mostě sešli, aby sledovali, jak si v závodu poměří síly 15 nejlepších jezdců závodního okruhu. Událostmi nabitý a skutečně povedený motovíkend přilákal velké množství fanoušků závodních tahačů, zástupců firem ze sektoru přepravy a rodin z České republiky i sousedních zemí. Souběžně se závody probíhal po oba dny adrenalinový program na polygonu. Nezapomnělo se ani na děti, pro které byly připraveny soutěže a různé atrakce.

Iveco a Schwabentruck Racing

Iveco již v této sezoně spolupracovalo s týmem Schwabentruck na Velké ceně Rakouska ve Spielbergu a velké ceně Itálie v Misanu, dále na okruzích v maďarské Budapešti, českém Mostu a nebude chybět ani na belgickém Zolderu a nakonec v závodě „24H des Camions” ve francouzském Le Mans. Iveco se zúčastní závodu International ADAC Truck Grand-Prix se dvěma závodními speciály Stralis XP-R připravenými pro tuto soutěž. Hlavní pilot týmu Schwabentruck Gerd Korber a jeho kolega Markus Altenstrasser závodí za volantem dvou 5,5tunových okruhových tahačů Stralis XP-R s livrejí Iveco a poháněných motory Iveco Cursor 13, které mají solidní výkon 1 150 hp.

Autor: Klára Rylichová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek