Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Kaduna – domov pro vaše investice

Zveřejněno: 4. 12. 2016

Stát Kaduna se v uplynulém desetiletí stal hlavní průmyslovou zónou severní Nigérie. Nalézá se v něm obrovké množství nerostného buhatství, které je stále netknuté. Současný výkonný guvernér vytváří plány, jak tyto obrovské zdroje využít. O České republice ví, že se v ní nacházejí nesmírně kvalitní firmy, které vyrábějí spolehlivé stroje, a možní investoři. Proto se na ně jménem státu Kaduna obrací. Rád je zde uvítá.

Nynější hlavou státu Kaduna je výkonný guvernér Nasir El Rufai, který získal vzdělání ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království. Je všeobecně znám z doby vlády prezidenta Oluseguna Obasanja, kdy působil jako ministr pro území hlavního města (FCT), a proslul jako otec modernizace současné Nigérie a hlavního města Abuja.

Základní údaje o historii státu Kaduna

Soudobé dějiny státu Kaduna sahají až do roku 1913, kdy byl stát založen britskými kolonizátory, aniž by s tím místní obyvatelé souhlasili. Tato situace stále trvá. Místní obyvatelé nebyli a nejsou spokojení s tím, že kolonizátoři založili tento „smíšený” stát, neboť v něm spojili různé jazykové i sociální skupiny do jednoho celku. Počátky státu Kaduna se datují do roku 1902. V roce 1916 se stát Kaduna stal územím hlavního města někdejšího severního území Nigérie a oficiálně tak nahradil předchozí hlavní město Zungeru. Stát Kaduna založili Britové v roce 1917 a zahrnuli do něj dvě provincie – Zaria a Katsina. Navzdory různým změnám si stát Kaduna uchoval status hlavního města v průběhu celého koloniálního období až do roku 1967, kdy byl omylem přejmenován na hlavní město severního státu v dnešní Nigérii. V roce 1976 se stal samostatným subjektem s názvem stát Kaduna. Je nutné mít na paměti, že sloučení několika společenských skupin do jednoho státu s názvem „Kaduna” nebylo nikdy rozhodnuto v referendu. Naopak, bylo to nezávislé rozhodnutí britských kolonizátorů.

Počet obyvatel státu Kaduna stále roste a dnes činí přibližně 7,2 milionu. Stát Kaduna se v uplynulém desetiletí stal, spolu se státem Kano, hlavní průmyslovou zónou severní Nigérie. Z kadunské historie vyplývá, že tento stát již po několik let plní úlohu průmyslového centra Nigérie. Jeho dějiny jsou tedy do jisté míry spojeny s průmyslovou urbanizací. Výroba se soustředí mimo jiné na proslulé nigerijské látky, hliník, ocel, stroje, ropnou rafinerii a také na mnoho dalších typicky místních výrobků, které pochází přímo ze státu Kaduna.

Ke sloučení odlišných národů do jedné země, která je v současnosti známá jako „Nigérie”, došlo v roce 1914. Bylo dílem britských kolonizátorů v čele s Lordem Lugardem. K zajímavým místům státu Kaduna doposud patří tzv. „Amalgamation House”, který je jedním z nejstarších domů v tomto státě a v němž se psaly dějiny současné Nigérie – právě zde vyhlásil Lord Lugard sloučení země do jednoho celku. Dalším takovým místem, které stojí za pozornost turistů, investorů nebo těch, kteří se chtějí dozvědět o bohaté historii Nigérie, je dům Lorda Lugarda, britského správce, který ve svém zájmu a v zájmu britského impéria vytvořil nigerijský stát. Turisté by také neměli minout emírův palác, který se těší stejné známosti jako Amalgamation House a vyznačuje se velmi zajímavou historickou a architektonickou atmosférou.

K dalším důležitým historickým událostem, které se odehrály na území státu Kaduna, ač se o tom příliš neví, patří rok 1970 – bylo zde vyhlášeno příměří, které ukončilo tři roky krvavých občanských válek v Nigérii. Stát Kaduna je také považován za centrum dialogu vedoucích představitelů severních států, které vnáší do Nigérie soulad. Dokazuje to i následující poznámka z nigerijské historie. Ve státu Kaduna se odehrávala nejdůležitější setkání minulých i současných vedoucích představitelů Nigérie, což platí i pro 21. století. V současné době je i nadále sídlem výkonného fóra severních států Nigérie.

Kde se nachází stát Kaduna

Stát Kaduna je jedním z 36 států dnešní Nigérie. Kaduna se pyšní obrovským nerostným bohatstvím, které zůstalo po celá desetiletí netknuté, a dalšími nerostnými zdroji v různých místních samosprávách státu. Důležitější však je, že současný výkonný guvernér vytváří plány, jak tyto obrovské zdroje využít a že stát Kaduna uvítá veškeré potenciální investory a těžební společnosti, které by chtěly ve státě rozvíjet své obchody. Mimo to je stát Kaduna také skvělým místem pro relaxaci. Na jeho území se nachází mnoho rezervací, národních parků a lesů a investoři, kteří považují Afriku za vhodné místo pro své obchody, sotva odolají neutuchajícím krásám tohoto státu.

Chtěl bych ještě popsat několik důvodů, proč je možnost podnikání ve státě Kaduna v porovnání s jinými nigerijskými státy tak důležitá. Stát je například velmi blízko hlavnímu městu Nigérie s názvem Abuja – velmi rychle se tam dostanete autem, a město je navíc napojeno na mezinárodní letecké trasy, což je praktické pro ty, kteří cestují do zahraničí.

Připomínám, že stát Kaduna je stejně starý jako samotná Nigérie. Historii tohoto státu lze cele pochopit pouze v souvislosti se vznikem Nigérie jako celku v době, kdy v Africe a v Nigérii vládl kolonialismus. Pro úplnost historického pozadí státu Kaduna a jeho vzniku bych chtěl stručně dodat několik důležitých poznámek, například to, že stát Kaduna vznikl v roce 1902 rozhodnutím koloniálních správců, kteří zahájily proces tvorby státu, jež je současnou Nigérií. Záměrem kolonizátorů bylo ustavit jeden stát, přestože se na jeho území nacházejí zcela odlišné národy. Britští kolonizátoři toto území zcela nahodile sloučili do jedné země. Právě od tohoto období je stát Kaduna nezávislým státem. Kaduna tedy není v Nigérii mladým státem. Jeho historie je spjata s vytvořením Nigérie jako jednoho celku.

Ve státě Kaduna převládá harmonie a svoboda

Stát Kaduna je jedním ze států Nigérie, který nestihla žádná živelná pohroma, jako je zemětřesení, epidemie, záplavy apod. Ve státě převládá harmonie a svoboda, díky čemuž je Kaduna jedním z nejlepších nigerijských států – což platí i pro jeho instituce. Sídlí v něm například jediná nejen nigerijská, ale i africká mezinárodní instituce pro výcvik afrických vojenských důstojníků, nigerijská vojenská akademie (NDA), a mnoho dalších důležitých institucí. Stát Kaduna je často oporou jiným, zejména sousedícím nigerijským státům a pomáhá jim snižovat napětí a řešit různé incidenty či události, které by mohly ovlivnit život jeho obyvatel nebo obyvatel dalších států federace.

Hospodářská životaschopnost státu Kaduna

Občané státu Kaduna jsou velmi aktivní v oblasti zemědělského hospodaření. Přibližně 80 % jeho obyvatel se zabývá pěstováním různých druhů tržních a potravinářských plodin. K nejvíce zastoupeným patří: bavlna, podzemnice olejná, dřevo, olej z palmových jader, banány, sójové boby, kukuřice, cibule, čirok a brambory, tabák, kukuřice, yam bean, proso, zázvor, rýže, maniok, cukrová třtina, bambucké ořechy, vigna, mango, ibišek žlutý a kolokasie. V oblasti tržních plodin je Kaduna hlavním producentem bavlny. K dalším zastoupeným činnostem na území tohoto státu patří chov drůbeže, skotu, koz, ovcí, prasat atd.

Poznejte nerostné suroviny a bohatství státu Kaduna

V tomto desetiletí je stát Kaduna znám především jako centrum pro výrobu bavlny, chov skotu, pěstování podzemnice olejné a dalších, které jsou uvedeny výše. Nyní však žijeme v 21. století a na území tohoto státu jsou objevována další a další nerostná bohatství. Nedávno byly například objeveny další nerostné suroviny. Pro zajímavost se o těchto zdrojích ještě krátce zmíním. Navzdory jejich hojnému výskytu leží některá nerostná ložiska po desetiletí ladem. Jsou to například: jíl, serpentin, azbest, ametyst, kyanit, grafit a sillimanit. Jsou přístupná pouze ze samosprávy Birnin Gwari, a to konkrétně ze Sabon Birnin Gwari. Nedávno bylo ve státě Kaduna objeveno zlato. Rozsah tohoto nálezu je třeba dále prozkoumat, což čeká na investory, kteří tyto zdroje ve spolupráci se státem Kaduna zhodnotí ve svém zájmu, ale také v zájmu růstu a rozvoje státu. Jak jsem již zmínil, bude-li toto nerostné bohatství správně využito, mohlo by významným způsobem podpořit úsilí státu Kaduna o vytváření pracovních příležitostí pro své početné obyvatelstvo a stejně tak přinést výnosy investorům. Mimo to jsem pevně přesvědčen, že rozvoj kadunského nerostného bohatství by mohl podpořit snahy nigerijského národního hospodářství o větší rozmanitost a o odstranění závislosti na ropě.

Rekreační oblasti ve státě Kaduna – další důležitá fakta

Nocká kultura patří k důležitým dokladům o mimořádné historii státu Kaduna, neboť její dějiny sahají až do počátků africké civilizace a kulturní identity celé Afriky. Chcete-li získat více znalostí o nocké civilizaci v Africe, dostanete se k nim pouze v některé z kadunských samospráv. V oblasti zvané Kuwi, která se nachází na území samosprávy Jema, se kdysi nacházela historická budova nocké kultury. Dále je důležité, aby turisté navštívili půvabné vodopády Maitsirga nedaleko Kafanchanu a mohli se obdivovat krásám přírody. Dalšími velmi důležitými turistickými místy v Kadu, které jsou spojeny se založením Nigérie, jsou následující: ve městě Kaduna Town je například proslulý most z koloniálních dob, který je pojmenován po Lordu Lugardovi, a zaslouží si pozornost investorů a turistů. Dále jsou to například emírův palác ve městě Zaria a památné kopce, jejichž krása je nevyčerpatelná. Vláda také nově pracuje na budování moderních parků a zahrad a stát jako takový by chtěl navázat vztahy s novými investory, kteří by využívali jeho bohatství, krásu a přírodu a v klidu a míru rozvíjeli své obchodní aktivity.

Obecné informace o státu Kaduna

Stát Kaduna je jedním z nejznámějších států současné Nigérie a jeho dějiny jsou fascinující. Jen pro ilustraci, neodolatelná atmosféra státu Kaduna inspirovala britské koloniální správce k vytvoření a realizaci plánu založení Nigérie v roce 1914. A není překvapivé, že jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších archeologických objevů starověkých civilizací na africkém území je právě nocká kultura. Je známo, že nocká kultura je součástí dnešní kadunské a obecně africké společnosti a civilizace a její kořeny sahají do období 900 př. n. l. až 500 našeho letopočtu. Co se týče nerostných surovin, stát Kaduna má k dispozici rozsáhlé nevyužité nerostné bohatství, jak je zmíněno výše. K hlavním důvodům, proč zůstalo toto nerostné bohatství nevyužito, je dle slov řady nynějších i předchozích vedoucích představitelů Nigérie skutečnost, že od objevení ropného bohatství v roce 1958 se hlavním zdrojem národního příjmu i pozornosti politických vůdců stala ropa. Mnoho dalších nerostných i zemědělských zdrojů tak zůstalo nevyužito. Nicméně současná hlava státu Kaduna, výkonný guvernér Mallam Nasir El Rufai, se ve svém mandátu zaměřil konkrétně na využití tohoto neuvěřitelného nerostného bohatství, které se ve státě nachází, se zvláštním úsilím o to, aby se národní hospodářství zbavilo závislosti na ropě. Současný nigerijský prezident a guvernérova vláda od chvíle, kdy byl zvolen do funkce, vynakládá většinu svého úsilí na využití těchto nejrůznějších nerostných zdrojů, které leží po celá léta ladem.

Dále je nutné zmínit, že stát Kaduna patří k hlavním prioritám spojeným s diverzifikací hospodářství a odstranění závislosti na ropě. Guvernérovo rozhodnutí politicky se zaměřit tímto směrem je spojeno s jeho povědomím o velkém množství nerostného bohatství, které bylo nedávno objeveno. Například byla vydána informace o tom, že na území jedné kadunské samosprávy se nachází velká ložiska kvalitního zlata, která, jakmile budou odkryta a začne se s těžbou, budou rozsáhlejší než zdroje zlata v Jižní Africe.

Závěr

S vědomím těchto nezměrných nevyužitých zdrojů stát Kaduna otevřeně usiluje o navázání vztahů s investory, kteří by ve státě rozvinuli své obchody, a mohli by tak přinést vysoké zisky státu i sobě samým. Kadunská vláda tedy otevírá dveře veškerým investorům ze všech oblastí a je připravena jim zpřístupnit úchvatné zdroje na svém území. Kadunský guvernér s bohatstvím, které spravuje, velmi rád přivítá všechny zájemce z obchodní oblasti. Nabízí neuvěřitelné prostředí, které nemůže nechat žádného investora chladným. Jakmile dorazíte do Afriky, do Nigérie za obchodem, měli byste na prvním místě myslet na stát Kaduna. Jeho vláda vás netrpělivě očekává. Stojí to za vyzkoušení. Protože vidět na vlastní oči znamená poznat pravdu a uvěřit.

Pro více informací o těchto možnostech, prosím, kontaktujte autora na sunday.prospect@hotmail.com.

Autor: Dan Sunday jr.
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek