Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kloubový dampr TEREX TA400 ve službách společnosti EUROVIA – Kameňolomy, s.r.o.

Zveřejněno: 28. 9. 2016

Společnost EUROVIA – Kameňolomy, s.r.o. si pronajala od společnosti AUSTRO Baumaschinen kloubový dampr TEREX TA 400. Její zkušenosti s nákladním vozidlem, které kromě vysokého výkonu, úspornosti a inovativních řešení nabízí i komfortní prostředí pro řidiče, jsou velmi pozitivní – nezažili prý lepší stroj.

Nasazení stroje probíhá v současné době v kamenolomu Dubná Skala, který se nachází v k. ú. Vrúty, 3 km od Žiliny na severních svazích Lúčanské Fatry. Vedoucí lomu Ing. Branislav Ondrejka se o své zkušenosti podělil v rámci interview.

Měli jste možnost zapůjčení a otestování tohoto stroje před jeho pronájmem?

Áno, viac ako jeden týždeň sme mohli dampr testovať priamo u nás na Dubnej Skale. Snažili sme sa ho postupne nasadiť na všetky typy prác, ktoré by mohol v budúcnosti vykonávať, aby sme si preverili jeho schopnosti v čo najširšom spektre situácií. Na stroji sa deň po dni striedali naši traja strojníci, čím sme sa snažili docieliť objektívnosť testovania.

Jak jste byli s jeho testováním spokojeni?

Samozrejme, človeka to zvádza hovoriť len samé superlatívy. Však sa jedná o moderný, výkonný a bez pochyby aj úsporný stroj, ktorý má len pár motohodín. V tomto určite dám na svojich zamestnancov, ktorí majú v lomoch odžité desiatky rokov a dokážu pomerne ľahko identifikovať silné a slabé stránky stroja iba tým, že ho vystavia extrému. Tento dampr sa rozhodne nedal zatlačiť do kúta a aj veľmi náročné situácie zvládal s ľahkosťou. Čo mňa ako vedúceho lomu teší najviac je fakt, že toto sa každý deň bude prejavovať vo väčšej miere bezpečnosti, ktorá je v našej spoločnosti prvoradá.

Můžete srovnat tento stroj s obdobným strojem užívaným ve vaší společnosti?

Po viac ako týždni musím skonštatovať, že s podmienkami, ktoré máme u nás v lome, si tento dampr poradil lepšie ako ktorýkoľvek iný stroj podobného zamerania, ktorý tu kedy bol. Ono v každom lome je to niečo iné a niekto môže tvrdiť, že sa lepšie uplatní možno stará overená klasika v podobe „obyčajného” nákladného vozidla. Ale myslím, že je ten pravý čas vyskúšať niečo nové a verím, že keď chceme byť konkurencieschopní, tak musíme pozerať aj na efektívnosť prevádzky. Sme spoločnosť, ktorá pozerá dopredu, a preto si myslíme, že tento dampr je krok vpred.

Tab.: Parametry

MotorScania DC13
Výkon331 kW (444 hp) celkový výkon
PřevodovkaAllison HD4560
Brzdynucené chlazení, vícekotoučové ×6 PB
Retardérymotorová brzda, retardér převodovky
Objem (zarovnaný)17,4 m3
Vrchovatý 2:1 objem23,0 m3
Užitečné zatížení38 000 kg
Celková hmotnost stroje69 390 kg
Výkon4,8 kW/t

Kloubový dampr TEREX TA400

  • Vysoce výkonné nákladní vozidlo pro velká zatížení, poskytující prvotřídní výkon a stabilitu,
  • komfortní prostředí pro řidiče,
  • jeden z nejúspornějších kloubových damprů ve své třídě,
  • osvědčený výkon, produktivita a spolehlivost – vše přísně testované v extrémních podmínkách,
  • dokonalá stoupavost a vyšší maximální rychlosti, vysoká produktivita práce,
  • převodovka s retardérem ve standardní výbavě.

Převodovka Allison HD4560

Kloubový dampr TEREX TA400 je vybaven elektronicky ovládanou převodovkou Allison HD4560, která je přimontována přímo k motoru. HD4560 má konstrukci s planetovými převody a je připojena k 2stupňové pomocné převodovce pro přenos pohonu na poháněné nápravy.

Řazení je plně automatické s funkcí blokování rozsahu zajišťující nepřekonatelně hladké řazení pro vysokou produktivitu a malou únavu obsluhy.

Funkce blokování rozsahu umožní řidiči přednastavit pro určité aplikace rozsah řazení nahoru a dolů (zacyklované řazení). Za určitých okolností může totiž v automatickém režimu převodovka řadit rychle v cyklu nahoru-dolů. To je stav, kdy převodovka řadí mezi dvěma převodovými stupni v krátkých intervalech nahoru a dolů, protože nemá dostatek výkonu pro udržení vyššího převodu, ale dostatek pro přeřazení z nižšího převodového stupně. Využitím displeje řazení můžete zjistit, které převodové stupně jsou zařazeny a za těchto podmínek musí být vybrán nižší převodový stupeň, a to buď manuálně nebo pomocí funkce kick-down (podřazení sešlápnutím plynu).

Nastavení správného převodového stupně zajišťuje kratší cyklus obrátky, nižší spotřebu paliva a delší životnost dílů převodovky.

Rychlost řazení a výkon lze rovněž zvýšit adaptivním plánovaným řazením a automatickou kalibrací.

Šestistupňový retardér

Převodovka TA400 je vybavena 6stupňovým retardérem, který umožňuje obsluze přizpůsobit brzdnou sílu retardéru v závislosti na provozních podmínkách.

Retardér se používá pro zajištění nepřetržité brzdné síly pro udržení stabilní bezpečné rychlosti při jízdě ze svahu a snížení potřeby využití provozních brzd, což zvýší bezpečnost provozu omezením rizika zablokování kol na kluzném terénu, protože to zamezuje přehřátí provozních brzd nebo jejich „zvadnutí”.

Správné použití retardéru převodovky může prodloužit životnost součástem provozní brzdy, zajistit nižší provozní náklady a menší potřebu údržby. Řidič může nastavit úroveň brzdné síly retardéru pomocí páky na palubní desce.

Autor: Dagmar Huňáčková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek