Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kolový nakladač CAT 990H do lomu Mokrá

Zveřejněno: 23. 12. 2010

Společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o., 18. listopadu 2010 slavnostně předala v lomu Mokrá u Brna největší kolový nakladač v ČR Caterpillar 990H společnosti Českomoravský cement, a.s., nástupnická společnost, která je členem skupiny HeidelbergCement. Stroj Caterpillar 990H bude nasazen do těžby v lomu Mokrá a bude zajišťovat nakládku vápence z rozvalu do pevných damprů. Majestátní kolový nakladač Cat 990H váží 80 tun a objem jeho lopaty je 9 m3.

Kolový nakladač Caterpillar 990H je vybaven motorem s technologií Cat C27 ACERT™ o výkonu 636 koní, který zajišťuje tzv. čisté spalování bez recyklace výfukových plynů. Výjimečnou funkcí nakladače je spojka měniče, která umožňuje měnit krouticí moment přenášený na nápravy. Výsledkem je zásadní zvýšení produktivity, prodloužení životnosti pneumatik a zároveň snížení provozních nákladů.

Bezpečný a komfortní nakladač

Kolový nakladač Cat 990H je vhodný pro nakládku 60 až 100tunových pevných damprů při pracovním cyklu 1 lopata za 40 sekund. Hodinová výkonnost stroje dosahuje v ideálních podmínkách v průměru až 1 500 tun za hodinu.

Bezpečnost stroje zvyšuje, kromě vynikajícího výhledu z kabiny, také kamerový systém, který informuje strojníka o dění za strojem, a jednoduché joystickové ovládání stroje. Výrobci kolového nakladače Cat 990H mysleli také na komfort strojníka. Největší kabina mezi kolovými nakladači v této třídě je vybavena samostatnou sedačkou pro instruktora. Speciální konstrukce kabiny „Rops and Fops” zvyšuje bezpečnost obsluhy stroje a její odhlučnění také zlepšuje pracovní prostředí strojníka.


Lom Mokrá

Tento lom se nachází v blízkosti Brna a rozkládá se na ploše 270 hektarů. Ročně se zde vytěží cca 1,5 milionu tun vápence, který se používá na výrobu cementu a vápna. Společnost Českomoravský cement spolu s dceřinými společnostmi Českomoravský beton a Českomoravský štěrk patří mezi přední výrobce stavebních materiálů v ČR. Na trh dodávají kromě širokého sortimentu cementů i kamenivo, transportbeton a inovativní produkty pro tzv. šetrné stavění.

Spolehlivost na prvním místě

V lomu Mokrá již mají se stroji Caterpillar dlouholeté zkušenosti. „Největší a nejsilnější stroj z portfolia kolových nakladačů Caterpillar 990H nahradil svého předchůdce Cat 990 po šestnácti letech služby,” řekl Michal Kafka, vedoucí prodeje velkých strojů Caterpillar ze společnosti Phoenix-Zeppelin. V lomu Mokrá byl nakladač Cat 990 v provozu v plném nasazení 30 530 mo tohodin. „Stroje Caterpillar tak opět dokázaly, že jejich spolehlivost a výkonnost jsou velkým plusem pro naše zákazníky a obstojí v každém provozu bez ohledu na složité přírodní podmínky a vysoké pracovní vytížení,” dodal Michal Kafka.

Správné rozhodnutí

Když nastal čas k výměně nakladače, rozhodli jsme se ve výběrovém řízení opět pro značku Caterpillar, a to především díky správnému poměru výkonnosti, spolehlivosti a efektivity strojů této značky,” řekl Milan Beneš, vedoucí lomu Mokrá společnosti Českomoravský cement, a.s., nástupnická společnost. „Nemalou roli při našem výběru hrála také náročnost údržby a v tomto ohledu zvítězila servisní služba společnosti Phoenix-Zeppelin,” dodal Milan Beneš.

Lomařský průmysl klade velký důraz na snížení provozních nákladů, efektivitu práce a bezpečnost. Společnost Caterpillar patří mezi špičky v tomto oboru. Snaží se zákazníkům nabídnout co nejlepší techniku, která splňuje či předčí jejich požadavky.


Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek