Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Stavební a manipulační technika značek MANITOU a VF VENIERI - Názory a zkušenosti provozovatelů

Zveřejněno: 5. 11. 2006

Firma NET spol. s r.o. od svého založení v roce 1991 dodala na český trh řadu strojů značek MANITOU a VF VENIERI. Co stroje těchto značek dokáží? Jak obstojí v různých podmínkách? Na to jsme se zeptali představitelů firem SÚS Havlíčkův Brod, HOCHTIEF VSB, E TERRA, CARBOIZOL, DOBET, MIVODA, ZAPA beton a DDL Lukavec.

O strojích značek MANITOU i VF VENIERI jsme již psali v číslech 2/2006 [1] a 3/2006 [2]. MANITOU je francouzská společnost s padesátiletou historií a patří ke světovým lídrům trhu s terénní manipulační technikou. Italská společnost VF VENIERI byla založena v roce 1947, přibližně 20 let vyráběla a vyvíjela část produkce pro společnost CASE. Podrobnosti o technice zmiňovaných značek najdete na webových stránkách firmy NET spol. s r.o.

Společnost NET spol. s r.o. nabízí služby v oblasti stavební a manipulační techniky. Je výhradním zástupcem značek MANITOU a VF VENIERI, pro které na českém trhu zajišťuje prodej, záruční i pozáruční servis a také prodej náhradních dílů. Hlavní prodejní a servisní středisko leží nedaleko Uherského Hradiště v obci Huštěnovice. Společnost disponuje dobře dimenzovanou obchodní a servisní sítí po celé ČR.

Zástupcům firem jsme položili tyto otázky:

1) Proč jste si vybrali firmu NET a stroje značky MANITOU, resp. VF VENIERI?
2) Považujete svoji volbu za správnou, plní stroje i společnost NET svoji úlohu?
3) Můžete přiblížit čtenářům činnost vašich firem, úkoly, které vámi provozované stroje vykonávají a které na ně čekají v nejbližší době?

Ing. Vladimír Matějka, ředitel SÚS Havlíčkův Brod

Ad 1) Důvěru Správy a údržby silnic Havlíčkův Brod k dodávce tří rypadlonakladačů VF VENIERI získala v roce 2006 firma NET zejména pro seriozní přístup, kdy otevřeně informovala o přednostech nabízených strojů, ale i o jejich technických omezeních. Rypadlonakladače VF VENIERI nás přesvědčily v široké konkurenci nejlepším poměrem ceny a technických parametrů.

Ad 2) Svoji volbu považujeme po roční zkušenosti za správnou, jsme spokojeni s dobře fungujícím servisem i se stroji, které splňují naše očekávání. Stroje VF VENIERI jsou zajímavou konkurencí zavedeným firmám na českém trhu.

Ad 3) Silničářům sezóna na rozdíl od stavebních firem nikdy nekončí a zakoupené stroje jsou využívány nepřetržitě po celý rok. V zimním období se díky velké rypné síle nájezdové lžíce a výborné stabilitě osvědčily při odstraňování namrzlého sněhu z vozovky a sněhových jazyků. Dokonalý výhled, umístění motoru pod kabinou a vysoký zdvih umožňoval rychlou nakládku vysokých nástaveb posypových vozů bez použití nájezdových ramp. Pro letní sezónu mají stroje doplněnu přední lžíci o boční posun umožňující seřezávání krajnic. V létě jsou rypadlonakladače VF VENIERI nejvíce nasazeny při úpravě silničního tělesa, čištění škarp a občas i k rozebrání neúnosných vrstev komunikací.


Dvojice rypadlonakladačů VF VENIERI 10.33B na dvoře SÚS Havlíčkův Brod

Lukáš Dítě, Projekt Manager DDL Lukavec

Ad 1) Díky referencím nám známých uživatelů tohoto stroje, předvedení v místě s praktickými ukázkami prací a výhře ve výběrovém řízení.

Ad 2) Společnost i stroj MANITOU plní naše předpoklady a považujeme svoji volbu za správnou a skutečnost nám to jenom potvrzuje. MANITOU nahradil stroj KNB a díky němu nyní šetříme cca 2/3 nákladů na provoz.

Ad 3) Naše firma se zabývá zpracováváním dřeva. Vyrábíme dřevotřískové desky, dřevovláknité desky, hoblované výrobky, řezivo a v neposlední řadě nábytkové dílce a dýhované a laminované desky. Stroj je využíván k manipulaci se sypkými hmotami (sněhem, štěpkami, kůrou, odpadem atd.). Dále se používá s přídavným zařízením (vidlicemi) pro nakládku a vykládku řeziva a výrobků. Používá se také s pomocí ochranné klece při opravách a montážních pracích.

Jiří Stodůlka, ZAPA beton a.s.

Ad 1) Hlavním důvodem této volby bylo porovnání kupní ceny a technických parametrů teleskopických manipulátorů MANITOU vůči konkurenčním značkám. Nesmíme také opomenout na velmi operativní a odborný záruční a pozáruční servis.

Ad 2) Svoji volbu považujeme za správnou. Stroje i společnost plní to, co jsme od nich očekávali.

Ad 3) Naše firma je jedním z největších výrobců transportbetonu v České i Slovenské republice. Hlavním úkolem strojů MANITOU je zásobování betonáren písky a kamenivem různých frakcí.


Teleskopický manipulátor MANITOU MLT 741-120 LSU TURBO ve službách firmy ZAPA beton

Josef Škrdla, firma E TERRA

Ad 1) Stroje VF VENIERI jsem si vybral pro jejich malé rozměry, velkou obratnost, spolehlivost a hlavně proto, že jsou velice konkurence schopné jak smykovým nakladačům, tak i malým pásovým rypadlům. Jako výhradní zástupce značky VF VENIERI se mi firma NET osvědčila v maximální míře. Společnost NET poskytuje profesionální servis strojům, který by mohly konkurenční firmy závidět ve všech směrech.

Ad 2) Ze začátku jsem se rozhodoval o koupi smykače, ale po nabídce společnosti NET jsem se rozhodl pro značku VF VENIERI. Po dvouleté zkušenosti s těmito stroji jsem přesvědčen, že má volba byla správná.

Ad 3) Naše firma se zabývá pokládkou kamenných a betonových dlažeb, kde se bez těchto strojů neobejdeme. Mimo to provádíme výkopové a demoliční práce. A to i ve stísněných prostorech, kde se konkurenční stroje nedostanou. Tyto stroje při svých malých rozměrech dokáží převážet břemena až do hmotnosti 1500 kg a vyhloubit výkop až do 3,5 m. Díky přednostem těchto strojů se nebojím vzít jakoukoli zakázku. Takže na závěr, maximální spokojenost jak se stroji, tak se společností NET.

Miloš Dúcky, MIVODA

Ad 1) V prvním okamžiku nutnosti vybavení mého parku strojní mechanizace jsem se na základě osobního kontaktu se společností NET spol. s r.o. (Petr Bludský – obchodník) a jejich produkty přesvědčil o tom, že tato společnost je velmi dobře orientována na mé potřeby – potřeby zákazníka – a je také zároveň silným obchodním partnerem, na jehož spolupráci se lze v plné míře spolehnout.

Ad 2) Při správné volbě mechanizace pro konkrétní typ práce jsou stroje MANITOU i VF VENIERI kvalitními spolubojovníky na poli každodenní těžké práce v terénu a plně vyhovují mým nárokům. V průběhu nejbližších měsíců uvažuji o koupi dalšího strojového vybavení MANITOU a VF VENIERI.

Ad 3) Moje společnost je zaměřena na stavební a rekonstrukční činnosti pro soukromé osoby i pro větší celky a státní organizace. Zaměřujeme se také na terénní úpravy, opláštění budov, stavby střech a ve všech oblastech využíváme MANITOU 1440 a VF VENIERI 1.33B a 10.33B včetně strojního vybavení pro různorodé upotřebení dodané také společností NET spol. s r.o.

Stanislav Fuka, vedoucí oddělení správy majetku a mecha-nizace HOCHTIEF VSB, Divize 8 o.z.

Ad 1) Akciová společnost HOCHTIEF VSB je předním stavebním subjektem, který podniká na území celé České republiky. V loňském roce zakoupila její divize 8 teleskopický manipulátor značky MANITOU, typ MT 1340 SLT MU ORH. Ve výběrovém řízení zvítězila jako dodavatel firma NET spol. s.r.o., která na českém trhu zastupuje francouzskou firmu MANITOU. Stroj byl vybrán vzhledem k robustnímu rámu, který je velmi důležitý pro práci v náročných podmínkách. Dalším kritériem výběru byla bezporuchovost a nízké provozní i servisní náklady. Současně se strojem zakoupila divize 8 hladkou lopatu s výměnným břitem pro sypké materiály a zeminu, montážní plošinu pro práce ve výškách, paletizační vidle a jeřábový hák pro přepravu ostatních materiálů. Díky uvedenému příslušenství je možné využívat stavební teleskopický manipulátor pro více účelů. Během jediného roku pracoval na mnoha stavbách po celé ČR – jen pro dokreslení jeho vytížení uvádím, že byl v chodu 1 700 Mh.

Ad 2) Investici do uvedeného stroje jsme pečlivě zvažovali. V současné době je ale schopen nahradit např. smykem řízený nakladač, výsuvnou plošinu, lešení a částečně také autojeřáb. Jsme přesvědčeni o tom, že investice byla správná.

Ad 3) Pokud byste teleskopický manipulátor chtěli zahlédnout, pomáhá nyní při výstavbě bytového komplexu v ulici Na Slupi v Praze. Dříve jste se s ním mohli setkat také při rekonstrukci pražské historické usedlosti Šafránka. Předpokládám, že v budoucnosti budou teleskopické manipulátory často využívány – i naší společností při realizaci stávajících a budoucích zakázek. Jsou jimi bytové, občanské a administrativní projekty, průmyslové, ekologické a vodohospodářské stavby, dopravní, liniové a developerské projekty.

Akciová společnost HOCHTIEF VSB je silnou stavební společností s dlouhodobou tradicí na českém trhu. Je součástí nadnárodního koncernu, který má své pobočky po celém světě. Při každé své činnosti je pro ni důležitým aspektem kvalita a odpovědnost za životní prostor, jehož jsme všichni součástí.

Radislav Míka, DOBET, spol. s r.o.

Ad 1) Při zajišťování stroje pro novou provozovnu jsme zjišťovali možnosti na trhu a firma NET se svým strojem VF VENIERI vyhrála výběrové řízení.

Ad 2) Stroj zatím nepoužíváme dostatečně dlouho na to, abychom mohli posoudit, případně srovnat jeho výhody a nevýhody.

Ad 3) Naše firma se zabývá mj. výrobou transportního betonu a tento stroj naváží na betonárce z meziskládky řadový zásobník kamenivem. V případě, že se osvědčí, můžeme zakoupit další na jiné provozovny.

Lukáš Přikryl, CARBOIZOL CZ, a.s.

Ad 1) Stroj značky MANITOU jsme si vybrali z důvodu jeho všestranného využití na námi realizovaných stavbách. A také vzhledem k jeho dobrým vlastnostem ve špatných terénních podmínkách.

Ad 2) Jak firma NET, tak i stroj MANITOU splňují naše veškeré požadavky při realizacích jednotlivých zakázek. S tímto druhem techniky jsme se setkali již před několika lety na realizovaných stavbách. Od té doby jsme začali stroje využívat a využíváme je dodnes. Námi zvolená technika je pro naši firmu velkým přínosem a dnes již nepostradatelnou součástí našeho strojního parku.

Ad 3) Naše firma se zaměřuje na realizaci hydroizolace plochých střech a fasádních plášťů. Teleskopický manipulátor využíváme hlavně na vykládku materiálů a svislou dopravu do větších výšek, a dále pak na montáž fasádních plášťů. Aktuálně strojem MANITOU realizujeme stavby v Praze, Plzni, Písku. V nejbližší době budeme realizovat tímto strojem stavbu na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou.

Děkujeme osloveným představitelům za jejich odpovědi. Co stroje značek MANITOU a VF VENIERI dokáží, jsme tedy napsali. Zda mohou plnit i Vaše konkrétní pracovní úkoly a přispět ke zdárnému plnění Vašich závazků, musíte posoudit sami. Odborní obchodní zástupci firmy NET spol. s r.o. rádi zkonzultují Vaše potřeby a nabídnou vhodné řešení.

Literatura a zdroje:

[1] SLAVÍK, O., NET - zástupce značek MANITOU a VF VENIERI v ČR se představuje, Stavební technika 2/2006,
[2] ZÍKOVÁ, P., MANIHOE typ MLB 625 T EX, Stavební technika 3/2006

Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archivy firem ZAPA beton a SÚS Havlíčkův Brod
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek