Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Merlo na bauma 2010 a jeho novinky

Zveřejněno: 10. 9. 2010

Na veletrhu bauma 2010 představila společnost Merlo hned sedm novinek. Týkaly se oblasti strojů stávajících výrobních řad (Cingo M 12.2, ROTO 60.24 MCSS, P 50.18 HM) a dále šlo o úplné novinky (P 25.6, P 25.5-pásový, samojízdné plošiny MPR 15 a MPR 18). Nechyběla ani inovativní řešení (dvoumístná kabina strojů ROTO, systém MerloMobility, systém pojezdu EcoPoweDrive a hybridní teleskopický manipulátor).

Z konkurence v oboru se nemohl takovým množstvím novinek nikdo pochlubit. Pro ty, kteří se neměli možnost veletrhu zúčastnit, se pokusíme novinky blíže představit. Nejdříve seznámíme s novinkami z oblasti strojů stávajících řad, dále předvedeme úplné novinky a nakonec se dočtete o inovativních řešeních.

Stroje stávajících výrobních řad

Výrobní řady je možno rozdělit na ty nejmenší – multifunkční pásové přepravníky Cingo, dále manipulátory ROTO a největší manipulátory z řady Panoramic. A v každé z nich se objevilo něco nového.

Cingo M 12.2

Stávající multifunkční pásové přepravníky Cingo byly vyráběny v řadě do M 10 (tzn. měly nosnost podvozku do 10 q (poznámka: 1 q = 100 kg)). Na bauma bylo představen přepravník Cingo M 12.2 s nosností podvozku 12,2 q. Tak jako i ostatní stroje z řady Cingo, je i tento vybaven exkluzivním rychlo-upínacím systémem pro pracovní nástavby, který umožňuje výměnu různých přídavných zařízení během několika sekund. Má hydrostatickou převodovku s integrovanými brzdami. Navržen je tak, aby byl funkční během několika vteřin a co nejsnadněji se s ním pracovalo. Poslední Cingo model má rychle nastavitelnou plošinu s dosahem až do 9,4 m.

V rámci představení podvozku byly předvedeny i dva nové adaptéry (podstatou je nosič nářadí). Nový adaptér je několikaramenná plošina s vlastním elektrickým ovládáním a otočí, uložena v několika kloubech. Koš je na rameni a může se hýbat, je otočný dole a nahoře. Plošina se tak může natáčet všemi směry. Toto zlepšení odstaňuje zbytečné přemisťování stroje a šetří se práce a čas.

Cingo s nosičem
Cingo s nosičem o dosahu 9,4 m

ROTO 60.24 MCSS

Další novinkou byl manipulátor ROTO 60.24 MCSS, tedy stroj se zvýšenou nosností – 60 q a s dosahem 24 m. MCSS je označením pro systém, který má Merlo patentovaný. Konkrétně se jedná o elektronickou kontrolu podpěr se systémem snímání zatížení. 60 × za vteřinu se kontroluje tlak oleje v patce a zjišťuje se, zda se stroj v patce propadá či nepropadá. Pokud se patka propadá, ubere jí zatížení (příklad: podloží pod jednou z patek je méně zhutněné než u ostatních patek, potom systém CSS ubere této patce zatížení úměrně s daným podložím). Motor je 6-válcový IVECO Euro 3 turbo diesel motor, vzduchem chlazený o výkonu 130 kW (175 HP).

Manipulátor ROTO 60.24 MCSS se tak stal dalším strojem v řadě ROTO, který představuje manipulátory určené pro práci ve výškách s maximální bezpečností a výkonem, navíc s výhodou otočné věže. Stroje ROTO pracují ve velkých výškách a vzdálenostech a nabízejí také mnohem větší působnost ve třetí dimenzi díky pracovnímu záběru 360° (tzv. královské otoči).

P 50.18 HM

Tento teleskopický manipulátor má nosnost 50 q a dosah 18 m. Na rozdíl od předchozího typu ROTO nemá patky, je velmi robustní a hodí se především pro práci v místech, kde je nutno pracovat rychle a spolehlivě (skladiště, překladiště, doky). HM značí, že se jedná o největší manipulátory z celé rodiny manipulátorů. Písmeno P v názvu stroje označuje opět systém – Panoramic, který Merlo vyvinulo a tím zahájilo novou éru v oblasti teleskopických manipulátorů (jedná se o panoramatický výhled, bezpečnost, výkon, komfort, atd.). P 50.18 HM má 6-válcový IVECO vzduchem chlazený turbo diesel motor Euro 3 o výkonu 107 kW (145 HP).

P 50.18 HM se tak zařadil do rodiny velmi robustních manipulátorů. A je to právě jejich hmotnost, která je zhruba 15 t a jež jim umožňuje práci bez tzv. zapatkování, a přitom s vysokou nosností a dosahem. Největší stroj v této řadě nese označení P 120.10 HM.

Úplné novinky

Začneme opět od těch nejmenších až po ty největší stroje. Tedy od stroje P 25.6, který je již ve výrobě, následovaný dalšími dvěma stroji, teleskopickým nakladačem P 25.5-pásovým a samojízdnou plošinou MPR 15 a MPR 18, které jsou ve stavu konceptu.

Manipulátor P 25.6

Malý ale silný manipulátor P 25.6 se vyznačuje ultra kompaktností, robustností a bezpečností. Je ideálním řešením pro práci ve velmi malých prostorech, kde se konvenční teleskopický manipulátor nedostane. Jeho hmotnost je 4,5 t, maximální kapacita naložení 25 q. Dosah až 6 m. Šířka stroje je 1.8 m a výška méně než 2 m. Tím svojí šířkou a výškou splňuje základní požadavek – vejít se do úzkých prostor. Maximální rychlost stroje je 36 km/hod.

Přestože se jedná o malý stroj, jsou zachovány všechny standardy jako jsme u Merla zvyklí. Má hydrostatický pojezd, množství úložného místa a prostornou kabinu, ze které je i výborný výhled. Zadní náprava se volně pohybuje a přizpůsobuje úrovni i při extrémních tzv. off-road podmínkách, pneumatiky dobře přilnou. Těžiště stroje je položeno nízko a stroj je dobře vyvážen. Tím je zajištěna bezpečnost, výkon a stabilita stroje na všech površích. Stroj je již ve výrobě.

Pásový teleskopický nakladač P 25.5

Základním parametrem je nosnost 25 q a dosah 5 m. Hmotnost stroje je 4 t. Maximální rychlost stroje je 15 km/hod. Kabina je použita ze standardního manipulátoru, ale celý stroj je na pásovém podvozku. Je vybaven srovnávací radličkou. Stroj má dvojí ovládání, které je koncepčně velmi zajímavé. Ovládání je jednak volantem a nebo je možnost ovládání pojezdu v kombinaci s dvěma joystiky. V současné době je stroj v konečné fázi přípravy. Kdy bude přesně v nabídce se neví, výrobce neuvádí.

Pásový teleskopický nakladač
Pásový teleskopický nakladač P 25.5

Samojízdné plošiny MPR 15 a MPR 18

Nové MPR 15/18 jsou modely, které představují poslední vývoj v oblasti Merlo plošin. MPR 15 má dosah teleskopu 15 m a MPR 18 dosah 18 m. Plošina u obou strojů je uložena na spodní otoči a je velmi prostorná. Její rozměry jsou 4 × 2 m (d × š). Nosnost strojů je 1000 kg (určena je pro 6 lidí včetně jejich pracovního nářadí). Plošina je kompletně ovládaná ze shora (včetně pojezdu a řízení), tzn, že při změně pracovního stanoviště obsluha nemusí slézat dolů z plošiny, aby se někam přejelo. Tak fungují všechny MPR plošiny. Poprvé byly MPR plošiny představeny v ČR letos na Urbisu v Brně. Maximální rychlost strojů je 40 km/hod.

Očekává se, že by na podzim tohoto roku měly být oba stroje ke koupi.

Samojízdné plošiny MPR 15 a MPR 18
Samojízdné plošiny MPR 15 a MPR 18

Inovativní či-li převratná technická řešení

I zde byla představena řada zajímavostí. Konkrétně šlo o dvoumístnou kabinu strojů ROTO, systém MerloMobility, systém pojezdu EcoPoweDrive a hybridní teleskopický manipulátor.

Dvoumístná kabina u strojů ROTO

Proč dvoumístná? Tato kabina byla vyvinuta především pro stroje, které si budou kupovat půjčovny a budou hlavně nasazeny do jeřábových prací s navijáky, kde jsou potřeba dva lidi – strojník a vazač. Tím, že se oba vejdou do jedné kabiny a dojedou společně na pracoviště, ušetří se jedno auto a tím samozřejmě peníze.

Dvoumístná kabina u strojů ROTO
Dvoumístná kabina u strojů ROTO

MerloMobility

MerloMobility je zbrusu nový nástroj pro správu vozového parku s využitím možnosti polohovacího systému GPS. Systém umožňuje nejen sledování stroje, tedy kde se stroj v danou chvíli nachází, ale také kolik má najeto motohodin, přečíst alarmy stroje, dálkově stroj zastavit. Spojení je bezdrátové. Stačí např. pouze propojení s internetem. Zkrátka není třeba instalovat žádný speciální a drahý software. Pokud se stroj odchýlí od předem určené trasy, či se se strojem provede nedovolený manévr, vyšle systém varovný signál do tzv. velína, kde sídlí administrátor.

Systém je především vhodný do půjčoven a do firem, kde strojníci vyjíždějí za prací mimo firmu.

Hybridní teleskopický manipulátor Merlo
Hybridní teleskopický manipulátor Merlo. Vpravo dole je vidět vývod na dobíjeni baterie hybridu

Systém pojezdu EPD (EcoPoweDrive)

Pro určité stroje nabízí Merlo standardně EPD. EPD je systém, kde si řidič může předem navolit, kde bude během dne stroj pracovat (nastaví režim práce, silnice, eko...). Princip spočívá v tom, že bez změn otáček motoru v práci dokáže systém měnit kroutící moment.

Při pojezdu po silnici dokáže systém nastavit motor na maximální rychlost a manipulátory dosahují maximálních rychlostí dříve, než std. pojezd. Systém poskytuje obsluze veliký komfort. Navíc nastaví motor tak, aby pomohl snížit spotřebu paliva a hluk. Tzn. jede-li stroj těžkým terénem, zvýší se automaticky kroutící moment motoru, naopak na silnici se kroutící moment zase sníží a zvýší se rychlost. Při použití nového systému pojezdu EPD lze ušetřit až 20 % paliva.

Hybrid

A jako poslední perličku mezi novinkami je nutno zmínit hybridní teleskopický manipulátor. Tím se Merlo stalo prvním výrobcem teleskopickým manipulátorů na světě, který představilo manipulátor s hybridním pohonem (na jeho vývoji spolupracovalo s VŠ v Turíně, konkrétně s Katedrou techniky). Co hybrid přesně znamená? Ve stručnosti řečeno, řidič má v kabině přepínač, kde si zvolí režim pohonu manipulátoru. Tzn., že to je buď klasický motor, a potom manipulátor jede na spalovací motor, nebo přepne a manipulátor pracuje na baterie.

Baterie jsou připraveny pracovat v plném nasazení 8 hodin a nepotřebují žádnou speciální stanici. Jsou-li vybity, napojí se přes noc na klasickou elektrickou síť nebo se baterky mohou dobíjet za jízdy při činnosti spalovacího motoru. Je zde zařízení, které aktivuje nabíjení akumulátoru.

Využití tohoto stroje je potom samozřejmě v místech, kde je třeba pracovat, ale nejsou vhodné klasické spalovací motory (města s řízením vjezdu automobilů, městské parky, okolí nemocnic, lázní, tunely – při údržbě, udržování sítí pod městy atd.). Hybrid je podobně jako pásový teleskopický nakladač P 25.5 v koncepci.


Celkový pohled na stánek a stroje Merlo

Závěr

Co říci k vystoupení Merlo na veletrhu? Na rozdíl od mnohých firem, které na veletrhu bauma 2010 vystavovaly na poměrně menší ploše než na bauma 2007, stánek a stroje Merlo se prostíraly na ploše téměř dvakrát větší než na veletrhu předchozím. Navíc se společnosti podařilo představit i největší soubor novinek ve svém oboru. Už z těchto dvou údajů je vidět, že se firma Merlo dívá do budoucnosti zodpovědně a daří se jí čelit krizi daleko lépe, než její konkurenci.

Jak je to možné? Zajisté to je díky tomu, že je 100% rodinnou firmou. Má úplnou kontrolu nad svými financemi, výrobou a staví svůj rozvoj na solidních základech. Tím je daleko pružnější a jak bylo vidět na vystoupení na bauma 2010 i schopna promyšleněji čelit období krize.

1 Zpracováno z podkladů z rozhovoru s Ing. Petrem Scherhauferem a tiskových podkladů z bauma 2010
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek