Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Mobilní betonárny EUROMIX

Zveřejněno: 14. 4. 2009

Rakouská společnost SBM Mineral Processing GmbH, která se zabývá výrobou betonáren již více než dvacet let, se v posledních letech specializuje na výrobu mobilních betonáren s názvem EUROMIX. Tyto betonárny nejsou mobilní pouze názvem, ale jedná se o skutečné mobilní zařízení, které je možné dopravit na místo, nainstalovat a zprovoznit během jednoho dne.

Možnost vyrábět beton přímo na stavbě a mít možnost v extrémně krátké době, dle aktuální potřeby, změnit lokalitu nasazení betonárny, navíc s minimálními náklady na montáž, demontáž a přepravu, se stává stále žádanější, což potvrzuje vzrůstající zájem o tato plně mobilní zařízení.


Mobilní betonárna EUROMIX 2000

Charakteristika výrobní řady

Výrobní řada mobilních betonáren EUROMIX pokrývá výkonový rozsah 60 – 250 m3/h dle typu zařízení a je samozřejmostí, že betonárny SBM – EUROMIX splňují nejvyšší standardy kvality dle EN 206 pro všechny typy betonů.

Z ekonomického hlediska jsou tyto betonárny výhodné především pro stavby s celkovým požadavkem na dodávku betonu vyšším než 3000 m3.

Výrobní řadu mobilních betonáren EUROMIX charakterizuje především:

  • pouhých 480 minut potřebných k instalaci kompletní betonárny !!!
  • možnost instalace v jakémkoliv terénu, který je přístupný pro nákladní vozidla, bez nutnosti budovat pevné základy,
  • excelentní mobilita díky speciální konstrukci s vlastními kolovými podvozky resp. v kontejnerovém provedení,
  • rozsáhlé volitelné příslušenství např. různý objem násypek, příslušenství pro zimní provoz apod.,
  • vysoká variabilita a přizpůsobivost požadavkům stavby,
  • velká odolnost a dlouhá životnost zařízení, které je konstrukčně navrženo pro možnost častých přesunů,
  • vybavení nejmodernějšími komponenty,
  • jednoduchá obsluha a údržba.

Sestava EUROMIX 2000 obsahuje také standardně 2 mobilní cementová sila a dělený kontejner pro klimatizovaný velín s přísady

Přeprava a instalace

Mobilní betonárny EUROMIX jsou vyráběny ve dvou konstrukčních variantách:

Kontejnerové provedení – jedná se o typy EUROMIX 1000 a EUROMIX 1600, kde míchací jednotka a násypky jsou v rozměrech standardního kontejneru, tzn. s přepravní šířkou 2,5 m.


Mobilní betonárna EUROMIX 3000 CC, kontinuální výkon dle EN206: 250 m3/h, šaržový 130 m3/h

K přepravě betonáren EUROMIX 2000, EUROMIX 3000 a EUROMIX 4000 se využívá vlastní kolový podvozek, který je již součástí konstrukce míchací jednotky i násypek a je homologován pro silniční provoz. Přepravní šířka je 3,0 m resp. 3,5 m (u typu EUROMIX 4000).

Cementová sila jsou u obou variant přepravována jako samostatná transportní jednotka na podvalníku včetně namontovaného šnekového dopravníku a žebříku. Pro instalaci betonárny není nutné budovat žádné pevné základy. Zjednodušeně řečeno tam, kde může projet nákladní vozidlo, je možno postavit mobilní betonárnu EUROMIX.


Schema
Typ teoretický výkon dle EN 206 kapacita míchačky provoz provedení
EUROMIX 1000 65 m3/h 1,0 m3 dávkový kontejnerová
EUROMIX 1600 80 m3/h 1,67 m3 dávkový kontejnerová
EUROMIX 2000 100 m3/h 2,25 m3 dávkový na podvozku
EUROMIX 3000 130 m3/h 3,0 m3 dávkový na podvozku
EUROMIX 4000 170 m3/h 4,0 m3 dávkový na podvozku
EUROMIX 3000 CC+ 250 m3/h 1,0 m3 kontinuální na podvozku
130 m3/h dávkový

Tab. 1: Typová řada betonáren SBM – EUROMIX

Konstrukce

Konstrukce betonáren EUROMIX je navržena tak, aby bylo dosaženo maximální možné kvality a současně vysoké odolnosti pro předpokládané častější přesuny. V ocelové konstrukci, která je kompletně galvanicky pozinkovaná, jsou pevně předinstalovány veškeré technologické rozvody, jejichž propojení je provedeno pomocí zástrček, konektorů a BUS systému pro rychlou a bezpečnou instalaci.

Řízení výroby betonu je řešeno mikroprocesorovým ovládáním s možností výměny dat a provádění dálkové kontroly a údržby pomocí modemu. Instalace násypek je možná v ose s míchací jednotkou popř., při nedostatku místa, kolmo na míchací jednotku. Pro navážení materiálu jsou násypky přístupné z obou stran. Přístup vozidel pod výsypku z míchačky pro odvoz vyrobeného betonu je možný ze tři stran. Specifickým zařízením výrobní řady je betonárna s označením EUROMIX 3000 CC+, která je konstrukčně navržena pro kontinuální výrobu betonu s výkonem až 250 m3/h, s možností i standardní dávkové výroby betonu.

Všechny typy betonáren EUROMIX jsou konstrukčně připraveny pro připojení až 4 ks cementových sil.


U EUROMIX není nutno budovat pevné základy

Násypky

Pro optimální provoz betonáren EUROMIX nabízí SBM násypky s volitelným objemem 64 až 380 m3. Ve standardní dodávce je objem násypek zvolen v souladu s kapacitou betonárny. Násypky jsou čtyřkomorové a jejich snadná přepravitelnost a rychlá instalace je samozřejmostí. Násypky jsou dodávány v provedení kontejnerovém (pro EUROMIX 1000 a 1600) nebo s vlastním vestavěným kolovým podvozkem obdobně jako u míchacích jednotek. Násypky v tzv. skandinávském provedení jsou konstrukčně vybaveny pro provoz při náročných klimatických podmínkách v zimním období.

Volitelné příslušenství

Rozsah dodávky betonárny je možné dle požadavku doplnit o další příslušenství:

Pro zimní provoz je to doplnění zásobníkové a míchací jednoty izolačními panely, přičemž část zateplení je již součástí standardního provedení.


Pro zimní provoz se jako volitelné příslušenství dodává vytápěcí jednotka a dokompletování izolace zařízení

Pro úplnou nezávislost betonárny je možné dodat externí zásobní nádrž provozní vody a diesel agregát pro výrobu a dodávku elektrické energie.

Pracoviště obsluhy může být umístěno v kontejneru, který je kombinovaný s prostorem pro skladování a dávkování přísad.

Betonárnu je možno doplnit o mobilní jednotku pro recyklaci zbytkového betonu v konstrukčním provedení s vymývacím bubnem a výkonem 11 m3/h nebo se šnekem a výkonem 16 m3/h.


Kontejnerová betonárna EUROMIX 1600 s míchačkou BHS o kapacitě 1,67 m3 s výkonem 80 m3/h

Realizace

V současné době je v České republice a na Slovensku v provozu deset betonáren EUROMIX, které provozují společnosti Frisbeton, Holcim, Strabag, TBG Doprastav, Kámen Zbraslav, Alas a Skanska.


Kontejnerová betonárna EUROMIX 1600 s míchačkou BHS o kapacitě 1,67 m3 s výkonem 80 m3/h

Poslední dodávka byla zrealizována na podzim loňského roku pro společnost Skanska DS, kde se jednalo o typ EUROMIX 4000, který byl ihned nasazen na výstavbu dálnice D47 do Ostravy. Bezprostředně na to v únoru 2009 Skanska DS podepsala kontrakt na dodávku další betonárny EUROMIX 4000, která bude dodána v dubnu tohoto roku. Vzhledem k tomu, že převážná většina dodávek byly zrealizována v posledních letech, je zřejmé, že nabízená skutečná mobilita betonáren SBM – EUROMIX se stává při ekonomických úvahách velmi důležitým rozhodovacím faktorem.


Nejedná se pouze o případy plánovaného krátkodobého nasazení, jako tomu bylo např. v případě rozšíření vídeňského letiště ve Schwechatu. Zde bylo nutno dodat 19 000 m3 betonu pro podkladní vrstvu a 6 000 m3 betonu pro vrchní vrstvu v nejvyšší kvalitě v průběhu maximálně 15 dnů, což znamenalo průměrný výkon 1650 m3, které byly vyrobeny dvěma betonárnami EUROMIX 2000.


Excelentní mobilita a přizpůsobivost betonáren EUROMIX má také zcela zásadní význam v situacích, kdy dochází k neplánovaným změnám v časovém plánu výstavby popř. i k přerušení nebo zastavení výstavby. V těchto případech je pak možno velmi rychle a s minimálními náklady betonárnu přemístit a využít v jiné lokalitě. Mobilita a úspora nákladů na přepravu, montáž a demontáž je pak u betonáren SBM-EUROMIX bezkonkurenční.


Míchací jednotka, zásobníková jednotka pro kamenivo a silo včetně šnekového dopravníku a žebříku v transportní poloze

V dalším pokračování budeme informovat podrobněji o jednotlivých částech mobilních betonáren EUROMIX, průběhu instalace a zkušenostech uživatelů.

Pozvánka na veletrhy

Společnost SBM Mineral Processing GmbH zve všechny zájemce na jarní veletrhy:
MAWEV, Kottingbrunn, ve dnech 25. 3.–28. 3. 2009, volná plocha, stánek A30
INTERMAT, Paris, ve dnech 20. 4.–25. 4.2009, umístění 3E064
Těšíme se na Vaši návštěvu!

Autor: Bc. Pavel Mráz
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek