Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

MSV 2014 ve znamení rostoucí ekonomiky

Zveřejněno: 25. 8. 2014

Do zahájení 56. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně zbývají jen měsíce a vysoký zájem o účast koresponduje s pozitivním vývojem ekonomiky jak v České republice, tak v celé střední Evropě. Největší průmyslový veletrh v regionu letos proběhne od 29. září do 3. října.

Zájem o účast na MSV je podle pořadatelů vyšší než v minulém roce a vystavovatelé, kteří loni odjížděli velmi spokojeni, letos rozšiřují své expozice a avizují řadu novinek.

Jestliže úspěšný MSV 2013 odrážel oživení ekonomiky po dlouhém období recese, letošní ročník se připravuje v ještě optimističtější atmosféře. Česká ekonomika roste nejrychleji za poslední tři roky a v prvním čtvrtletí se s meziročním růstem HDP o 2,5 % zařadila mezi šestici nejvýkonnějších ekonomik zemí EU. Obdobným nebo ještě vyšším tempem roste hospodářství dalších zemí středoevropského regionu. Motorem českého růstu je především export, ale oživuje také tuzemská poptávka. Příslibem do budoucna je pokračující nárůst zakázek jak v zahraničí, tak v tuzemsku. Optimistická očekávání se odrazila již i v poklesu nezaměstnanosti a podle ekonomů se kondice české ekonomiky bude nadále zlepšovat, takže poslední prognózy počítají s letošním růstem HDP nad 2,5 %. Klíčovou roli v růstu ekonomiky samozřejmě hraje průmysl a z jednotlivých odvětví především automobilový, který je zásadním odběratelem pro řadu našich strojírenských firem.

Komplex šesti průmyslových veletrhů zaplní výstaviště

Struktura Mezinárodního strojírenského veletrhu bude obdobná jako v roce 2012. Dominantní obor obráběcí a tvářecí stroje bude ještě o něco dominantnější než v lichých letech, protože se mu věnuje specializovaný bienální Mezinárodní veletrh IMT (International Machine Tools Exhibition). Také obory slévárenství, svařování, povrchové úpravy a zpracování plastů budou letos silněji zastoupeny, protože některé firmy se neúčastní MSV, ale pouze specializovaných veletrhů zaměřených na tyto branže, které se v Brně konají vždy jednou za dva roky. Jedná se o Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH a Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Většina krytých výstavních ploch je již obsazena a pořadatelé očekávají, že nabídka vystavovatelů letos zaplní prakticky celé výstaviště včetně části volných ploch.

Součástí veletrhu bude opět bohatý doprovodný program zaměřený jak na odborná témata, tak na podporu obchodní výměny.

Za novinkami na veletrh IMT

Největší středoevropská přehlídka výrobců obráběcích a tvářecích strojů i jejich dodavatelů slibuje atraktivní podívanou. Vzhledem k letošní absenci největšího světového oborového veletrhu EMO zde vystavovatelé objednávají větší plochy a chystají se předvést více zajímavých strojních exponátů. Představí se všichni tradiční významní účastníci a lídři oboru. Z řad tuzemských výrobců obráběcích strojů jde o firmy jako KOVOSVIT MAS, a.s., TAJMAC-ZPS,a.s., TOS Varnsdorf, TOSHULIN, Strojírna Tyc, ze zahraničních se hlásí mj. MAKINO s.r.o., Yamazaki Mazak, Okuma (Misan), Erwin Junker, ALFLETH atd. Obor tváření zastupují společnosti jako Trumpf, Adige/BLM nebo Šmeral.

Tradiční účastník brněnského veletrhu a laureát Zlaté medaile za nejlepší inovační exponát z posledního ročníku KOVOSVIT MAS, a.s., letos na IMT oslaví 75 let od založení společnosti. Na výstavní ploše rozšířené na 408 m2 bude vystavovat celkem pět moderních strojů plus jeden historický, velmi vzácný exponát MCSY 80. Největší novinkou bude robotizované pracoviště složené ze dvou soustružnických center SP 280 a robota Fanuc. Buňka je určená pro výrobu soustružnických polotovarů a obě centra SP 280 jsou vybavena protivřetenem a naháněnými nástroji. Proti sobě umístěné stroje spojuje konstrukce s robotem, který dokáže obsluhovat oba stroje a zvyšuje tak výslednou produktivitu práce.

Další pravidelný účastník ITAX PRECISION s.r.o. chce návštěvníky zaujmout novým 5-osým frézovacím centrem Hurco s praktickou kombinací naklápěcího vřeteníku a integrovaného otočného stolu. Díky ní stroj hravě zvládne komplexní vícestranné díly a zároveň rozměrnější 3-osé díly, například formy. Dále budou v expozici k vidění stroje EMCO navržené pro výuku kovoobrábění a vybavené technologií umožňující snadnou a rychlou změnu řídicího systému.

Automatizace klíčovým oborem

Hlavním tématem MSV 2014 byl vyhlášen průřezový projekt AUTOMATIZACE – měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Projekt pořádaný ve spolupráci s Českomoravskou elektrotechnickou asociací zviditelňuje možnosti využití automatizační techniky v jednotlivých oborech veletrhu. Letošní již sedmý ročník bude opět soustředěn především do pavilonu Z, kde se po loňské úspěšné premiéře opět otevře také Robotický park – přehlídka novinek společností zaměřených na průmyslové využití robotů. Přihlášeni jsou lídři oboru jako Olympus, UNIS, National Instruments, Mitutoyo, KUKA a další, noví vystavovatelé se hlásí z České republiky, Slovenska a Německa. Posledního ročníku AUTOMATIZACE 2013 se zúčastnilo 229 vystavovatelů z dvanácti zemí, podíl zahraničních účastníků meziročně vzrostl z 19 na 26 procent.

Novinky a zajímavý doprovodný program

Tradiční účastník MSV společnost KUKA Roboter CEE letos chystá prezentaci převratné novinky – prvního robota určeného k přímé spolupráci s člověkem. LBR iiwa (inteligent industrial working assistant) je nejnovějším robotem z široké rodiny průmyslových robotů KUKA a jde o první sériově vyráběný robot na světě, který má jeden z lidských smyslů – hmat. Základem jeho schopností je momentový senzor ve všech sedmi osách, díky kterému dokáže pracovat i s nepřesnými předměty. Navíc jej lze programovat rukou a to vše umožňuje v dosud nevídaném rozsahu využívat výhod lidské obsluhy a robota. Člověk dokáže rychleji vyhodnocovat vizuální podněty, je flexibilnější a přizpůsobivější změnám ve výrobním procesu, robot je však rychlejší, přesnější a dokáže opakovatelně vykonávat i komplikované úlohy. Dalšími výhodami použití tohoto nového robota ve výrobě jsou například nižší nároky na uchopovače, jednodušší senzorika, díky sedmi osám i lepší možnost udržení orientace nástroje anebo třeba možnost učit robot pohyby pomocí navádění rukou. První sériově vyráběný robot s hmatem bude mít na MSV středoevropskou výstavní premiéru, návštěvníci si zde mohou tuto špičkovou technologii osahat a uvidí ji i v praktické ukázce.

Specialista na měřicí techniku společnost PRIMA BILAVČÍK představí návštěvníkům mj. multisenzorové měřicí stroje WERTH, mobilní souřadnicové měřicí stroje FARO, 3D optické systémy AICON-BREUCKMANN, souřadnicové měřicí stroje TESA nebo měřicí mikroskopy VISION. Novinkou bude dvoukamerový 3D skener Geomagic Capture, který je vzhledem ke svým vlastnostem ideální jak pro designéry, tak i rozměrovou kontrolu.

Společnost Renishaw na MSV vystavuje již 20 let a je to pro ni nejdůležitější veletržní akce roku, která umožňuje setkat se na jednom místě se všemi významnými partnery, kolegy a zákazníky. Letos jim představí mj. nové upínací stavebnice pro souřadnicové měřicí stroje – moderní způsob upínání obrobků na stůl měřicího stroje neomezovaný tvarem nebo materiálem měřeného dílce. Jako novinku v letošním roce uvádí pod obchodním názvem ATOM na trh nejmenší snímač polohy s integrovanou filtrační optikou na světě.

Další pravidelný účastník společnost UNIS svými novinkami z oblasti řídicí techniky potěší zájemce o letecký průmysl. Vystavený turbo-vrtulový motor TP100 zapůjčený z První brněnské strojírny poslouží k prezentaci řídicí jednotky CPSP, která zajišťuje startovací sekvenci, řídí palivové a olejové čerpadlo, samotné otáčky motoru aj.

Zviditelnění progresivních technologií automatizace a robotizace se věnuje také doprovodný program. V úterý 30. září se můžete zúčastnit tradiční konference Machines Communicate. Ve stejný den proběhne také konference Energie pro budoucnost XIII: Efektivní nakládání s energiemi v průmyslové výrobě a ve středu 1. října se koná tradiční konference Vize v automatizaci – Digitální továrna. V průběhu MSV 2014 se opět uskuteční Česko-slovenské setkání elektrotechniků.

Novinky napříč obory a pavilony

Vedle obráběcí techniky a elektrotechniky se nejvíce vystavovatelů hlásí k prezentaci v oboru Materiály a komponenty pro strojírenství. Společnost Vítkovice netradičně „rozbije svůj hlavní stan” na venkovní ploše A v sousedství koleje, kde vystaví novou lokomotivu a vagón metra. Chybět nebudou ani společnosti jako ArcelorMittal, Bibus, Ferona, US Steel, Salzgitter nebo Marcegaglia. Novými vystavovateli v oboru jsou například firmy LOID, MERTIS-pérovna, MDE-DIAGO, italská COLD SHEET METAL, bulharská ITT Bulgaria OOD nebo slovenská ekoenergo automatizacna technika.

Zajímavé exponáty avizuje společnost ZKL Bearings CZ, pro kterou je MSV klíčovým setkáním s tuzemskými obchodními partnery. Absolutní novinkou v jejím portfoliu jsou těsněná soudečková ložiska nedávno otestovaná v rámci pilotního projektu v Brazílii. Jsou určena především pro provozy, kde dochází ke zvýšenému znečištění či vlhkosti a ložiska se zde nadměrně opotřebovávají. Speciální úprava těsnění ložiskům několikanásobně prodlužuje životnost.

Velmi silné obsazení slibuje také 4. mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Zúčastní se jej přibližně 200 vystavovatelů včetně lídrů jako Arburg, Luger, Engel, Kuboušek, Mapro a dalších. Noví vystavovatelé přijedou z České republiky, Hongkongu, Koreje, Maďarska, Portugalska, Turecka, Velké Británie a Indie, odkud je přihlášen Indický plastikářský svaz.

Přestože to hlavní z nabídky letošního ročníku návštěvníci samozřejmě naleznou pod střechami pavilonů, také na volných plochách bude co k vidění.

Vysoký zájem zahraničí

Mezinárodní strojírenský veletrh dlouhodobě patří k projektům s nejvyšším podílem zahraničních vystavovatelů, a to nejen v rámci brněnské veletržní správy, ale v celé střední a východní Evropě. Také letos podíl zahraničních účastníků dosáhne 40 procent. Nejvíce z nich jako již tradičně dorazí z Německa, následují Slovensko, Itálie, Rakousko, Švýcarsko a Čína.

Právě tato asijská ekonomická velmoc letos chystá poměrně rozsáhlou účast s oficiální podporou. Mimo jiné se bude prezentovat průmyslová provincie Sichuan a celkem by se v Brně mělo představit přibližně padesát čínských firem.

¹) Redakčně upravila Helena Hejhálková
Autor: Jiří Erlebach
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek