Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.5. – svátek slaví Nataša

Nakladač DL200-5 pomáhá při zpracování odpadu v EcoWasteEnergy v Prachovicích

Zveřejněno: 11. 9. 2023

Společnost EcoWasteEnergy, člen skupiny CEMEX, se zabývá zpracováním odpadu pro jeho další energetické využití. V rámci svého provozu v Prachovicích na Pardubicku používá již 3 roky 20tunový nakladač Doosan DL200-5 (nově DEVELON). Výběr stroje byl realizován centrální mateřskou společností CEMEX, která v roce 2019 uzavřela kontrakt na 100 nakladačů. Záhy se ukázalo, že se podařilo vybrat stroj velmi dobře plnící požadavky místní provozovny.

Odpad je používán jako alternativní palivo v rotační peci

V areálu Cementárny CEMEX se nakladač DL200-5 nezastaví. Pracuje zde v nepřetržitém provozu. Jeho úkolem je vykládka odpadu určeného k dalšímu zpracování a přeměně na tuhé alternativní palivo. To nahrazuje tradiční fosilní paliva.

Naše provozovna přijímá odpad, který nelze recyklovat. Tento odpad mechanicky upravujeme drcením na alternativní palivo, které předáváme cementárně k energetickému zhodnocení v rotační peci,” říká Oldřich Zumr, výrobní manažer EcoWasteEnergy. „Servis stroje nám zajišťuje společnost GARNEA. Oceňujeme jeho rychlost a spolehlivost, která je pro použití v nepřetržitém provozu klíčová,” dodává pan Zumr.

Nakladač DL200-5 se velmi dobře ovládá a lehce se s ním pracuje.
Nakladač DL200-5 se velmi dobře ovládá a lehce se s ním pracuje.

DL200-5 je vybaven čtyřválcovým motorem Perkins a hydrostatickou převodovkou vhodnou do podobného typu provozu. Při častém rozjíždění a brždění lze díky ní dosáhnout výrazné úspory paliva a snížit tak provozní náklady. „Za ‚dvoustovku‘ jsem tady rád, je to stroj, který se velmi dobře ovládá, lehce se s ním pracuje. Prostor v kabině mi vyhovuje, je plně komfortní,” líčí svoji zkušenost Miroslav Tichý, strojník, který DL200-5 obsluhuje.

Dle zkušeností většiny zákazníků je z hlediska provozu techniky klíčový její servis. Vít Brůžek, produktový manažer společnosti GARNEA a.s., popisuje, jak probíhá v Prachovicích: „Při servisu nám významně pomáhá DEVELON Connect, telematický systém pro vzdálenou kontrolu. Díky němu v počítači vidíme využití stroje, jeho spotřebu, stav provozních kapalin a servisní intervaly. V případě poruchy rovnou víme, čeho se porucha týká, a náš servisní technik má již při příjezdu na místo veškeré potřebné informace.

Pro více informací o stavebních strojích DEVELON navštivte webové stránky www.eu.develon-ce.com nebo se obraťte na distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. Kontakty na webu www.garnea-stavebni.cz.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: GARNEA
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek