Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nastupující generace lomových rypadel

Zveřejněno: 29. 6. 2016

Na veletrhu BAUMA 2016 uvedla společnost Komatsu řadu novinek. Mezi nimi lomové rypadlo PC 7000, kterým rozšířila své portfolio nakládacích strojů v hmotnostní kategorii nad 200 tun.

Obrovské rypadlo zaujalo neskutečné množství návštěvníků. Mnozí z nich se snažili u něj nebo přímo v jeho lopatě vyfotit – viz fota. Komatsu PC 7000 splňuje požadavky těžebního průmyslu kladené na produktivitu a nabízí rovněž nejnižší náklady na vytěženou tunu ve své třídě.

Vývoj orientovaný na potřeby zákazníka

Nový PC 7000 je potvrzením faktu, že se Komatsu řídí inovativní filosofií a využívá moderní technologie při inženýrských činnostech. Stroj je představitelem nejmodernější důlní techniky a pro jeho vývoj byla nezbytná těsná spolupráce se zákazníky firmy z celého světa. Proč? Podmínky v hornictví jsou stále náročnější, a proto byl zvolen přístup orientovaný na potřeby zákazníka. Dlouhodobí zákazníci firmy Komatsu byli požádáni, aby definovali své požadavky na nastupující generaci lomových rypadel. K jejich základním požadavkům patřily bezpečnost, produktivita, snadná údržba a výkonnost. A ty byly vývojovými techniky Komatsu plně zohledněny.

Výsledkem je nové Komatsu PC 7000

Jakmile byly požadavky zákazníků jasně definovány, byl zahájen proces vývoje rypadla Komatsu PC 7000. U Komatsu konstruovali tento stroj se záměrem postavit nejbezpečnější a nejvýkonnější rypadlo ve své třídě. Rypadlo je poháněno dvěma dieselovými motory, z nichž každý disponuje výkonem 1250 kW. Výšková lopata má objem 36 m3. S ohledem na různé podmínky a způsoby těžby může být rypadlo rovněž vybaveno hloubkovou lopatou o objemu 36 m3 a elektrickým pohonným systémem.

Prověřená kvalita a nejnižší provozní náklady

Zákazníci z celého světa vysoce hodnotí robustní konstrukci a vysokou kvalitu výrobků Komatsu. Firma průběžně investuje do svých zaměstnanců, konstrukčního vývoje a výrobních systémů. Pro Komatsu je kvalita hlavním předpokladem pro úspěšný provoz, protože umožňuje redukci celkových nákladů pro vlastníka a tím i nejnižší náklady na vytěženou tunu. Kvalita výrobků značky Komatsu překračuje obvyklý standard, a proto výrobky značky běžně překračují vypočítanou životnost.

Nejlepší v provozu, nejsnadnější pro údržbu

Rypadlo je navrženo pro spolupráci s lomovými sklápěči o nosnosti 240 až 290 short ton (215 – 260 metrických tun) jako jsou například Komatsu 830E a Komatsu 860E. Operátoři rypadla ocení zlepšené nakládací vlastnosti a plnění lopaty, neboť Komatsu upravilo konstrukci lopaty i hydraulického systému. Nový otevřený hydraulický systém zajišťuje rychlejší pracovní pohyb lopaty a snadnější proniknutí do materiálu. Už při výchozím návrhu rypadla bylo pamatováno na širší servisní plošiny a relokaci hlavních servisních bodů do míst, kde jsou snadno přístupné. Bylo tím dosaženo snížení času potřebného pro údržbu. Nejnovější monitorovací systém stroje – Komtrax Plus – je instalován přímo na stroji a umožňuje zákazníkovi snadno kontrolovat stav stroje. V případě potřeby je možno data o stavu stroje přenášet satelitním systémem přímo k servisním specialistům, kteří tak mohou být informováni o provozních hodnotách tlaků v hydraulickém systému a provozním stavu hnacích motorů.

Bezpečnost

Bezpečný provoz má přímý vliv na produktivitu. Komatsu průběžně zlepšuje bezpečnost strojů i jejich obsluhy a v rámci této aktivity firma vyvinula pro tento nový stroj i novou koncepci bezpečnosti. U Komatsu PC 7000 je hlavní přístupové schodiště osvětleno v rozsahu 45° a pro nouzový únik má operátor k dispozici sklopný žebřík tuhé konstrukce s protiskluzovou úpravou. Provozní osvětlení stroje je vybaveno LED technologií, což výrazně zlepšuje kvalitu osvětlení a tím i bezpečnost při provozu a údržbě stroje.

Další informace o novém rypadle PC 7000 jsou k dispozici na stránkách www.komatsu-mining.de.

Více o firmě KUHN-BOHEMIA a.s., která v ČR značku zastupuje, získáte na www.komatsu.cz.

¹) Z podkladů, které jsme získali na tiskové konferenci na veletrz BAUMA 2016, přeložil Ing. Jan Kafka, redakčně upravila Helena Hejhálková
Foto: Ing. Jaromír Kůrka, Jiří Hejhálek ml.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek