Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nebezpečí impulsního hluku v pracovním prostředí!

Zveřejněno: 15. 5. 2009

Rázové hlukové impulsy jsou velmi nebezpečné pro náš sluch. Pouze jediné vystavení nechráněného ucha může stačit k nenávratnému poškození buněk vnitřního ucha. Poškození sluchu se nedá napravit, dá se mu však zcela zabránit.

Významné místo v sortimentu společnosti TAKOS, která již přes patnáct let dodává výrobky pro ochranu zdraví při práci, zaujímají prostředky pro ochranu sluchu.

Co to jsou hlukové impulsy?

Nárazový zvuk je charakterizován velmi krátkým intervalem (kratší než 1 sekunda) s velice prudkým náběhem intenzity, jejíž hladina je nejméně o 20 dB vyšší než běžná hladina hluku okolí. Interval zvukového impulsu je běžně kratší než 0,2 sekundy. Ovšem nárůst intenzity je velice rychlý mezi 0,004–0,015 sekundy.

Příklady zdrojů impulsního hluku:

  • Výstřel z pušky nebo pistole.
  • Úder kladivem nebo podobnými nástroji.
  • Odfuk tlakového vzduchu z bezpečnostního ventilu.
  • Exploze (airbagy).
  • Sbíječka.
  • Děrovačka.
  • Výsekový lis.
  • Nýtovačka.

Proč jsou hlukové rázy ještě více nebezpečnější pro sluch než jiný hluk?

Naše ucho a mozek jsou příliš pomalé na to, aby se rychle dokázaly přizpůsobit hladině hluku. Trvání zvukového signálu musí být delší než 0,3 s, abychom si to vůbec uvědomili. Pokud je doba trvání kratší, hladina zvuku je utlumena v našich uších. Jelikož se nám úroveň zvuku nezdá tak vysoká, věříme, že hluk nemůže být tak nebezpečný pro naše zdraví a nechráníme si sluch. Lidské tělo má velice špatný varovný systém, chránící proti rázovému hluku. Naše uši nejsou od přírody uzpůsobeny k poslechu takového zvuku.

Dalším faktorem, který dělá nárazový zvuk mnohem nebezpečnějším než ostatní formy hluku, je prudký nárůst intenzity hluku. Působení rychlosti nástupu hluku můžeme přirovnat rychlému úderu mečem, který je mnohem účinnější než pomalý úder se stejnou energií. Impulsní zvuk může způsobit prasknutí sluchových buněk ve vnitřním uchu a zvuková energie dokáže prorazit ušní bubínek.

Jaké zdravotní následky mohou nastat po vystavení našeho sluchu rázovému hluku?

Prvním znamením může být zvláštní zvuk, který uslyšíte v jednom nebo obou uších (krátkodobé hučení a šelesty), občas něčemu špatně porozumíte (dočasně posunutý práh slyšitelnosti) a budete více citliví na zvuky s vysokou frekvencí. Někteří lidé mohou trpět bolestí v uších.

Po několika hodinách až dnech dojde ke zlepšení a sluchové funkce se obnoví. Bohužel ne kompletně, ale nebude Vám to příliš vadit v normálním životě. Hučení v uších se ztratí, pokud budete mít štěstí. Běžně hučení neodezní a dochází pouze ke změně charakteru hučení (intenzita a frekvence), ale úplně nezmizí. Citlivost vnímání normálních zvuků se zvyšuje se stoupající frekvencí zvuku a často je spojena s hučením v uších.

Můžeme věřit funkci aktivního poslechu integrovanou v chráničích sluchu při rázovém hluku?

Elektronický systém chráničů sluchu, které dodává firma TAKOS, je velmi rychlý. Pokud si nastavíte úroveň poslechu na maximální úroveň, stále bude úroveň signálu uvnitř mušlových chráničů o více než 35 dB nižší než úroveň hluku v okolí uživatele.

Frekvence (Hz) 63 125 250 500 1000
Průměrný útlum 14,3 16,0 25,5 34,0 37,0
Frekvence (Hz) 2000 3000 4000 SRN
Průměrný útlum 37,1 35,4 39,0 32,0

Tab. 1: Příklad rozložení útlumu dle frekvenčního spektra hluku Mušlové chrániče EH12

Je doporučováno použití kombinace chráničů proti hluku – ušních ucpávek a mušlových chráničů?

Pokud jste vystaveni vysoké úrovni hluku (> 165 dB), odborníci doporučují současné použití ušních zátek a mušlových chráničů. Útlumové hodnoty těchto chráničů se samozřejmě nedají jen tak sečíst, obecně se dá říci, že útlum mušlových chráničů se zvýší o 10 dB.

Stejně tak je doporučována kombinace elektronických mušlových chráničů. Přílišné zesílení zvuku v elektronických mušlových chráničích je tlumeno útlumem ušních ucpávek a nevyvolává u uživatele pocit izolace a osamocení. Musíme mít vždy na paměti, že pouze jediný hlukový impuls dokáže poškodit nechráněný sluch. Postižený může poté trpět léta nepříjemným hučením v uších nebo nadměrnou citlivostí na zvuky v běžném životě nebo bude mít obtíže navždy.

Zdaleka nejnebezpečnější frekvence zvuku jsou mezi 1,6 a 4 kHz. V těchto kmitočtech je také naše ucho nejcitlivější


Graf 1

V grafu 1 jsou nejvíce nebezpečné frekvenční oblasti znázorněny červeně, zeleně jsou naopak označeny oblasti, kde je riziko poškození sluchu snížené. V žádném případě ovšem nemůžeme zelené oblasti považovat za bezpečné vůči našemu sluchu, i při těchto frekvencích je nutné nosit ochranné prostředky. Velice zajímavé je zjištění vědců, že hluk s frekvencemi pod 300 Hz může pomáhat chránit naše uši proti vysokofrekvenčnímu hluku.

Hluková expozice

Stačí krátká doba, po kterou je sluch atakován nebezpečným hlukem, aby představovala pro náš sluch výrazné nebezpečí. Pokud jsme vystaveni působení hluku v konkrétní hladině a při odpovídajícím čase a průnik obou hodnot leží v červeně označené oblasti, musíme se chránit ochrannými prostředky. Nenechme se ale oklamat falešným pocitem bezpečí, pokud hodnoty leží v zeleném pásu – měly bychom se také vybavit ochrannými prostředky.


Graf 2

Velice důležitým aspektem je také doba expozice, kdy je člověk trvale ohrožován hlukem.V tabulce 2 jsou některé činnosti, které mohou způsobit poškození sluchu.

Hodnota 80 dB je v současnosti maximální hladina hluku, které bychom mohli být vystaveni v průběhu pracovního dne bez ochrany. Doporučuje se, aby s ohledem na garanci zdravotní nezávadnosti pro všechny pracovníky byla průměrná hladina hluku utlumena na 75 dB (A).

Nebezpečí ztráty sluchu závisí na množství zvukové energie vstupující do uší. Velikost hlukové energie je závislá na průměrné úrovni hluku a době expozice. Stále však platí, že působení vysoké hladiny hluku po krátkou dobu na nás působí mnohem hůře, než nižší hladina hluku po dlouhou dobu.

Rízení vozidla po dálnici 80 dB (A) cca 8 hod.
Nastřelování hřebíků 97–103 dB (A) cca 5 min.
Vrtání do dřeva 98 dB (A) cca 7 min.
Řezání motorovou pilou 103 dB (A) cca 2 min.
Vrtání do kovu 103 dB (A) cca 2 min.
Řezání okružní pilou 104 dB (A) cca 1,5 min
Řezání kotoučovou pilou(cirkulárka) 107 dB (A) cca 45 s
Úhlová bruska (rozbrušovaška) 110 dB (A) cca 20s
Tab. 2: Některé činnosti, které mohou způsobit poškození sluchu a doba maximální expozice

Fenomén snímání ochrany sluchu v prostředí s nebezpečím hluku

Velice podceňovaným jevem v pracovním prostředí jsou krátké časové úseky, při který se z nějakého důvodu pracovníci přestanou chránit proti hluku, i přesto, že jsou poučeni o nebezpečí, kterému jsou vystaveni. V případě, že je ochrana sluchu sejmuta pouze na 10 minut z celého pracovního dne je celkový efekt ochrany velice drasticky snížen. Speciálně to platí při hluku s vyšší frekvencí, jak můžeme vidět na grafu. 3.

Toto zjištění přesně odpovídá použití chráničů sluchu. Pokud se chrániče sejmou pouze pro krátký časový interval, dochází v tomto okamžiku k prudkému nárůstu zvukové energie, které musí naše ucho vnímat. Chrániče sluchu jsou konstruovány zejména na ochranu ve vyšších frekvencích, kde je náš sluch nejvíce zatěžován.

Musíme si být vždy vědomi, že poškození sluchu může být způsobeno širokým spektrem činností, které běžně provádíme. Stačí velice krátká doba bez ochrany sluchu, abychom překročili maximální denní přípustnou dávku hlukové expozice.

Jaká jsou nejnebezpečnější místa ohrožená hlukem ?

Doly, pily, stavebnictví, výrobny stavebních hmot, dílny, papírny a celulózky, ocelárny a slévárny jsou rizikovými průmyslovými odvětvími. Samozřejmě existuje mnoho dalších činností, kde je nutné dodržovat ochranná opatření proti působení škodlivému hluku.


Graf 3: Rozdíl v hlukové zátěži při nasazené ochraně a bez ní

Řešení na ochranu sluchu

Standardní mušlové nebo zátkové tlumiče – velice dobré a osvědčené prostředky, které ale mohou způsobovat pocit izolace jednotlivce uprostřed pracovního prostředí

Aktivní (elektronické) chrániče – elektronická výbava přizpůsobuje svoji funkci pracovnímu prostředí. Dovoluje přes vysokou úroveň ochrany také vnímání zvuků a signálů v pracovním prostředí a v neposlední řadě umožňuje komunikaci mezi pracovníky, odstraňuje pocit izolace.

Kombinované prostředky pro ochranu sluchu a obličeje anebo hlavy – pomáhají znásobovat bezpečí v pracovním prostředí a stále zaručují vysokou úroveň ochrany sluchu v každé situaci..

Autor: Jiří Kazda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek