Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nízké úrokové sazby přejí investicím

Zveřejněno: 6. 9. 2016

SGEF v České republice se už dvacet let specializuje na financování investic stavebních firem. V roce 1996 začal několika hydraulickými rypadly a nakladači, dnes má na kontě celkem 3 300 kusů nejrůznější stavební techniky. „Leasing je stále populární, ale poskytujeme například i úvěry nebo pojištění,“ říká Hynek Konečný, Industry & Vendor Manažer SGEFu.

Jaká je vaše současná pozice na trhu nebankovního financování stavební techniky?

Patříme mezi hlavní hráče, a ačkoliv ještě nemám konkrétní čísla za celý trh v prvním pololetí, tak jsem přesvědčen, že jsme upevnili pozici mezi lídry. SGEF poskytl stavebním firmám financování v hodnotě 659 0000 00 Kč, což je v meziročním srovnání o 51 % více. Loni jsme evidovali 85% nárůst, takže rosteme pomaleji, ale stále velmi solidně. Zvlášť když celé stavební odvětví nyní tak trochu přešlapuje na místě.

Poskytujete výhradně leasingové služby?

Leasingové financování je stále hodně populární, ve srovnání s bankovním investičním úvěrem na něm klienti oceňují snadnost vyřízení a menší nároky na dokumentaci. K jeho dalším výhodám patří to, že se nepromítá do úvěrových rámců a nezvyšuje podíl cizích zdrojů v rozvaze. Vedle tradičního leasingu však nabízíme i další finanční produkty, například operativní leasing, úvěr, splátkový prodej nebo pojištění.

Liší se preference různého financování podle typu firem?

Charakter firmy hraje zásadní roli. Velké mezinárodní společnosti upřednostňují operativní leasing, protože je pro ně důležité mimobilanční financování a nechtějí mít předmět ve vlastnictví. Těmto klientům umíme nabídnout operativní leasingy i podle mezinárodních účetních standardů IFRS a US GAAP. Protipólem jsou menší soukromníci, kteří se obávají jakékoliv formy zadlužení, pořizovaný stroj chtějí vlastnit a disponují hotovostí. Proto na část pořizovací ceny často volí úvěr, který jim umožňuje delší a variabilnější odpisování a lepší optimalizaci nákladů. Středně velké společnosti využívají obojí. Operativní leasing volí zejména v případě, kdy stroj plánují využívat jen na časově omezenou zakázku.

Société Générale Equipment Finance je specialistou na financování investic do:

  • obráběcích strojů a lisů,
  • stavebních strojů,
  • zemědělské techniky,
  • polygrafických strojů a zařízení,
  • dopravních prostředků pro hromadnou silniční přepravu zboží a osob.

Jak je to s úrokovými sazbami?

V současnosti jsou pro klienty velmi příznivé, což je dáno přebytkem hotovosti na trhu a konkurenčním bojem mezi poskytovateli financování. SGEF spolu s Komerční bankou a s dodavateli dále zvýhodňuje podmínky financování v rámci prodejních kampaní, takže klienti mohou získat i nulové navýšení. Další prostor pro snížení sazeb vytváří zapojení do dotačních programů evropských rozvojových bank, které zprostředkováváme.

Jak stavební firma může získat dotace PGRLF, tedy Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu?

Dodavatelé stavební techniky se během krize, kdy jim klesal odbyt, zaměřili na dříve okrajové oblasti, tedy například manipulaci s materiálem, zemědělství nebo na lesnický a dřevozpracovatelský průmysl. A už tam zůstali, dnes do nich směřuje 10–20 % jejich obratu. Takže dotace PGRLF lze využít i na stavební stroje, pokud jsou využívány pro zemědělskou nebo lesnickou výrobu.

Zmínil jste, že SGEF poskytuje i pojištění. Je pro klienty výhodné kupovat pojištění u leasingové firmy?

Pojištění uzavřené přes nás, tedy přes leasingovou společnost, šetří čas i peníze. Spolupracujeme s předními makléři, kteří patří k nejsilnějším partnerům pojišťoven. Díky tomu umí vyjednat výrazně lepší cenové podmínky a větší rozsah pojištěných rizik, než jaké by klienti získali jako individuální zákazníci. Další výhodu představuje omezení administrativy. Klient podepisuje všechny dokumenty najednou, pojistné je zahrnuto do splátek a při fakturacích jedná jen s jedním partnerem. Oproti tomu při individuálně sjednaném pojištění klient nejdříve podepisuje smlouvu o leasingu, poté s někým jiným pojistnou smlouvu, jejíž plnění následně vinkuluje v náš prospěch. Nadstandardní vztahy leasingové společnosti s makléři a pojišťovnami zajistí lepší servis i při pojistných událostech, který klienti ocení zejména při řešení složitých situací.

Nabízí také financování v oblasti high-tech zařízení a má zkušenosti se strukturovaným financováním speciálních projektů, letecké techniky a nemovitostí. SGEF je členem skupiny Komerční banky a Société Générale. Dlouhodobě patří mezi přední finanční instituce v ČR.

Více informací získáte na stránkách www.sgef.cz.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek