Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nízkozdvižný vozík Jungheinrich se sníženou hladinou hluku

Zveřejněno: 9. 9. 2010

Je konec rannímu hluku způsobenému zásobováním potravinářských obchodů nákladními automobily v oblastech s bytovou zástavbou. Vozík EJE 116 „SILENT DRIVE“ dosahuje hladiny hluku jen 59 dB(A).

Jungheinrich uvedl na trh novou verzi svého elektrického ručně vedeného nízkozdvižného vozíku EJE 116. Tento vozík zahrnuje různá opatření pro snížení obvyklé hladiny hluku při jízdě a zdvihu. Vozík EJE 116 „SILENT DRIVE” najde své využití především v potravinářských obchodech, kde záleží na minimální hladině hluku vozidel. „To je účelné např. při ranním zásobování filiálek v oblastech s bytovou zástavbou,” vysvětluje Stefan Hirt, vedoucí výrobkového managementu ručně vedených vozíků u firmy Jungheinrich.

Mnoho technických změn

Vozík EJE 116 „SILENT DRIVE” dosahuje v nové verzi snížení hladiny hluku na hodnotu pouhých 59 dB(A). Toto snížení hladiny hluku bylo realizováno pomocí celé řady technických změn. Byly zatlumeny kryty vozíku, aby se změnil jeho rezonanční kmitočet a snížila se tak hladina hluku. Pohonná, nosná a opěrná kola jsou se svou tvrdostí 75 Shore zvláště „měká”. Snižují se tak účinky nárazů během provozu vozíku. Tandemové kolo zajišťuje zmenšení nárazů přenášených z podlahy. Hluku způsobenému jízdou po dlažbě nebo podkladu s mnoha spárami zamezuje speciální trojité nosné kolo, které se dodává jako volitelné vybavení.

Při vývoji nového vozíku kladli konstruktéři zvláštní důraz na velmi tiché čerpadlo. Toto čerpadlo bylo odděleno od rámu, aby se kmitání nepřenášelo na rám. Navíc má vozík tzv. odpojení konce zdvihu. Při dosažení maximálního zdvihu se čerpadlo automaticky odpojí, aby se zabránilo hluku, který v tomto místě běžně vzniká.


Vozík EJE 116 „SILENT DRIVE“ dosahuje hladiny hluku jen 59 dB(A)

Efektivní pomocník při nakládce a vykládce

Nízkozdvižný vozík Jungheinrich EJE 116 – s běžnou nebo sníženou hladinou hluku – má velmi malý rozměr přední nástavby (L2) 494 mm a může tak snadno a bezpečně manévrovat i v nejužším prostoru. Proto je nejen velmi efektivním pomocníkem při vykládce a nakládce nákladních automobilů, ale i při přepravě palet na krátké vzdálenosti. Vozík EJE 116 může zvednout a přepravovat až 1 600 kg.

U elektrických ručně vedených vozíků Jungheinrich zajišťuje dlouhá oj s nízkým uložením neustále potřebnou vzdálenost mezi vozíkem a obsluhou a zaručuje tak bezpečnou práci. Tlačítko plíživého pojezdu navíc pomáhá v úzkých prostorách skladu a umožňuje jízdu se vztyčenou ojí s automaticky sníženou rychlostí.

Menší opotřebení podpěrných kol

Odpružená a tlumená kola – spojená kulisou ProTracLink – rozdělují opěrnou sílu podle potřeby. Při jízdě rovně vpřed se koncentruje opěrná síla na pohonné kolo pro zajištění maximální trakce. Při jízdě do zatáčky se síla tímto patentovaným systémem přenáší na vnější opěrné kolo a umožňuje tak stabilní jízdu ručně vedeného vozíku v zatáčce. Při najíždění na rampu zajišťuje ProTracLink pomocí vyrovnávání sklonu menší opotřebení opěrných kol. Obě opěrná kola jsou díky mechanickému spojení vždy ve stejné výšce. Spodní opěrné kolo nikde nenarazí a nepoškodí se.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek