Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nová stavební řada IVECO

Zveřejněno: 29. 6. 2007

Na konci dubna proběhl za účasti odborné veřejnosti největší stavební veletrh v Evropě BAUMA v Mnichově, kde si odbyl světovou premiéru nový Trakker. Na trh se tak dostává nový model úspěšné off road řady společnosti IVECO, která si za dlouhé roky našla široké spektrum příznivců v řadách stavebních firem. Těžká řada vozidel IVECO Trakker je určená především do náročných podmínek staveb, lomů a dalších obtížných terénů. Nabízí vysoce specializované řešení pro každý úkol – od práce v komunální sféře, převozu betonu až po práci jako sněhový pluh nesoucí těžký náklad. Co je nového?

Zesílená kabina

Hlavním inovovaným prvkem nového Trakkeru je zejména zesílená kabina Active Day (AD) a Active Time (AT) převzaté z nových Stralisů modelové řady 2007. Kabina AD je krátká, v kabině AT se při delších cestách dá přespat a k dispozici je v provedení s nízkou a zvýšenou střechou. Kabina AT má kromě vnějšího úložného prostoru na straně řidiče také úložný prostor na straně spolujezdce. Dvířka u obou úložných skříněk mají elektrické zámky. Pohodlí řidiče zvyšuje umístění hlavních ovládacích prvků: dekompresní motorová brzda, hydraulický retardér, rádio, tempomat. To vše lze ovládat, aniž by řidič musel sundat ruce z volantu. Na sloupku volantu je také umístěn řadící volič převodovky EuroTronic.


Vybavení kabiny vozidla a palubní desky s umístěním řadícího voliče převodovky Euro Tronic na sloupku volantu

Širší modelová nabídka

Nová řada vozů Trakker je mnohem širší než předchozí verze. Zákazníkům umožňuje sestavit vůz podle jejich specifických potřeb.

Lehčí vozy jsou konstruovány pro jízdu převážně na silnici, kde se na základě příslušných předpisů sleduje provozní hmotnost. Těžká řada je konstruovaná převážně pro terénní jízdu, která vyžaduje mimořádně odolný a robustní podvozek a konstrukci převodovky, vše dimenzované na maximální nosnost pneumatik.


Pohled na vozidlo Iveco v těžkém terénu v lomu

Dvounápravový podvozek 4×2 je dodáván s motorem Cursor o výkonu od 330 k do 450 k. Podobně tomu je u konfigurace 4×4, kde je navíc možné mít pro specifické potřeby komunální sféry také motor Cursor 8 o výkonu 310 k. Univerzální podvozek s třemi nápravami v úpravě 6×4 je určen zejména pro dopravu stavebních hmot a také pro míchačky betonu. Motor má výkon od 330 k do 500 k. Motor Cursor 13 o výkonu 500 k je určen pro těžkou nákladní dopravu v terénu. Podvozek 6x6 má motory od 360 k do 450 k. Podvozek se čtyřmi nápravami v konfiguraci 8x4 je opět určen dopravu stavebních hmot a také pro míchačky betonu. S výkony 360 k až 500 k je také v nabídce podvozků konfigurace 8×8.

Tahače mohou být dvou nebo třínápravové ve všech konfiguracích s výkony od 360 k do 500 k.

Brzdný systém

Novinkou u speciálních modelů Trakker jsou hnací nápravy s jednoduchou redukcí, osazené kotoučovými brzdami, což představuje další úsporu provozních nákladů, přičemž u nového vzduchového odpružení pro zvlášť těžké náklady jsou rovněž dodávány nápravy s redukcí v náboji kola, které zajišťují vynikající světlost při jízdě v terénu.


Vozidlo v extrémních podmínkách při práci v terénu dokládá jeho výkon a spolehlivost

Snížení provozních nákladů

Nový Trakker má nižší náklady na údržbu dané ročním intervalem údržby. Je vybaven rychlou a přesnou diagnostikou. Pravidelnou údržbu také usnadňuje architektura elektrických rozvodů EasyMux. Tento systém zajišťuje optimální komunikaci mezi všemi hlavními komponenty a systémy pomocí daleko jednodušších kabelových rozvodů s menším počtem kabelů, pojistek a relé. Výsledkem je spolehlivost a rychlá a přesná diagnostika anomálií a prevence poruch.

Pohonné hmoty

Důležitou roli vždy hrají náklady na pohonné hmoty. Společnost Iveco nedokáže ovlivnit ceny pohonných hmot, ale nový Trakker – buď s motorem odpovídajícím emisní úrovni Euro 4 nebo Euro 5 – má sníženou spotřebu paliva díky modernímu systému spalování a také díky úpravě výfukových plynů systémem SCR (selektivní katalytické redukce), což umožňuje vyladění motoru tak, že je výkonný a úsporný. Motory Cursor Euro 4/5 představují referenční měřítko v točivém momentu, životnosti a v nákladech na provoz a údržbu: jejich spotřeba je o 5 % nižší, než je tomu u dnes již značně úsporných motorů splňujících Euro 3.


Nejsilnější motor Cursor 13

Snadnější montáž nástaveb

Protože nový Trakker počítá s nástavbami a má pro ně celou řadu důležitých elektrických a mechanických přípojek, usnadňuje tak život výrobcům nástaveb.

Pro nástavby má nový Trakker tyto prvky:

  • Řadu nezávislých a závislých vedlejších pohonů ve volitelném vybavení. Pomocí expanzního modulu lze zajistit ovládání až tří přídavných zařízení, přičemž je možné je naprogramovat na otáčky motoru, které danému přídavnému zařízení nejlépe vyhovují.
  • Pro nástavbáře, kteří chtějí namontovat vedlejší pohon, slouží příprava pro PTO, která má v kabině potřebné ovládací a signalizační prvky.
  • Elektrické přípojky pro nástavbu jsou jak v kabině, tak na rámu podvozku a lze k nim připojit světla a další příslušenství patřící k nástavbě.
  • Komunikační interface zajišťuje výměnu požadovaných dat pomocí datové sběrnice CANopen v souladu s normou ISO 11898.

Nové elektrorozvody na podvozku poskytují dodavatelům nástavby rychlejší instalaci a usnadňují pravidelný servis vozu. Součástí datové sběrnice vozu je elektronický nástavbový modul s rozhraním pro výrobce nástavby. Rychlý a dostupný poprodejní servis zaručuje široká síť 16 prodejních a 24 servisních míst Iveco po celé České republice.

Autor: Roman Kochanovskov
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek