Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nová verze nejmenšího smykem řízeného nakladače značky Bobcat

Zveřejněno: 15. 9. 2008

Jako důkaz věrnosti 50leté tradici vedoucího postavení na trhu kompaktních nakladačů, představila společnost Bobcat nejmenší ze své řady nakladačů, smykem řízený S70. Nový stroj nahrazující model 463, který se ve své době stal standardem své třídy, v sobě spojuje všechny přednosti skutečně kompaktního nakladače s novými vlastnostmi a vylepšeními, která přispívají k vyššímu výkonu a delší životnosti.

Při šířce 901 mm, výšce 1814 mm, celkové délce se standardní lopatou 2553 mm a provozní hmotnosti 1291 kg splňuje nakladač S70 všechna kritéria kompaktnosti, snadného transportu i manévrovacích schopností.

Díky svým malým rozměrům se S70 dostane na místa s úzkými průchody, jako jsou vrata, chodby nebo uličky, a je proto ideální pro práci v těsných prostorech, kde větší stroje nemohou účinně manévrovat. Model S70 představuje víceúčelové kompaktní řešení pro pronájem strojů, demoliční a stavební práce, zemní práce, zemědělství a všeobecnou manipulaci s materiálem.

Motor stroje a jeho zlepšené uchycení

Stroj pohání 16,8kW dieselový motor Kubota D1005-E3B-BC-3 se systémem Tier IV, který o 50 % snižuje emise pevných částic. Výkon motoru a provozní hmotnost 1291 kg představují vyšší poměr výkon/hmotnost než jiné stroje na trhu. S70 dále nabízí vyšší produktivitu, neboť díky rychlejšímu sklápění a rychlejšímu vysypávání lopaty je pracovní cyklus zkrácen o 10 %.

Vylepšená konstrukce ramene zvýšila jeho pevnost a stala se jedním z mnoha nových prvků optimalizované životnosti.

S70 disponuje novým řemenovým pohonem s automatickým napínacím kotoučem, který obsahuje robustnější součásti, ale má jednodušší konstrukci využívající technologii používanou u větších nakladačů Bobcat. V novém řemenovém napínacím systému je použit zatočený klínový mikrořemen, který má vyšší životnost a vyžaduje kratší čas údržby. Nové uchycení motoru u modelu S70 způsobuje menší vibrace, což je jedno z mnoha zlepšení navržených s ohledem na pohodlí a bezpečnost obsluhy.

Řada bezpečnostních prvků

Kabina zajišťuje jak ochranu před padajícími předměty, tak ochranu při převrácení stroje. Uvnitř kabiny je sedadlo vybavené bezpečnostním pásem a rámem, který slouží jednak jako sekundární ochranný prvek, jednak jako pohodlná opěrka rukou. Mezi další bezpečnostní prvky patří patentovaný systém blokování ovládání Interlock Control System, který vyřazuje z činnosti zvedací a sklápěcí hydraulické funkce a trakční pohon, pokud obsluha nesedí na sedadle se sklopeným rámem a zapnutým motorem. Dalším ochranným prvkem je přídavný blokovací ventil, který blokuje přísun hydraulické kapaliny do pomocného vedení, pokud není bezpečnostní rám sedadla ve sklopené poloze.

Jednoduchá a rychlá údržba

Napříč uložený motor a kývavé zadní dveře umožňují jednoduché provádění údržby a snadný přístup ke standardním servisním bodům. Veškeré komponenty pravidelné údržby jako olejová měrka, palivové filtry, akumulátor a plnicí hrdlo chladicí kapaliny jsou vhodně umístěny hned za zadními dveřmi. Výklopná kabina obsluhy poskytuje při servisu úplný přístup k hydraulickým a hydrostatickým součástem.

Mnohostranné využití

Všechny výše uvedené vlastnosti přispívají k tomu, aby model S70 byl tím nejodolnějším, nejspolehlivějším a nejpohodlnějším strojem své kategorie.

Nakladač S70 s hydraulickým průtokem 33,7 l/min při účinnosti 91 % nabízí díky možnosti pracovat se širokou paletou přídavných zařízení značky Bobcat všestrannou využitelnost. Rychloupínací rám Bob-Tach zajišťuje snadné a bezpečné připojení přídavných zařízení v řádu sekund.

S70 může využívat více než 20 různých příslušenství Bobcat včetně hydraulického kladiva, výklopného zařízení (dumpru), zahrnovací radlice, škrabače, smetáku, rýhovače, předního vrtáku a podkopu.

Autor: George Schmalzried
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek