Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Novinky napříč výrobním programem YALE

Zveřejněno: 6. 9. 2011

Společnost YALE CZ je v České republice výhradním prodejním a servisním dealerem obchodní značky YALE, která je součástí koncernu NACCO, výrobce manipulační techniky. V tomto oboru působí již dvacet let a dnes zúročuje všechny získané znalosti a zkušenosti.

Začátkem června letošního roku uskutečnila firma Yale Europe Materials Handling ve svém výrobním závodě v italském městečku Masate nedaleko Milána mimořádnou společenskou a marketingovou akci. Během ní představila devět novinek akumulátorových protizávažových a skladových vozíků s důrazem na špičkovou produktivitu a nejvyšší úroveň spolehlivosti.

Spolehlivost a kvalita na prvním místě

Firma YALE byla v minulosti vnímána především jako výrobce kvalitních a spolehlivých vozíků se spalovacími motory. V této části trhu si samozřejmě stabilně udržuje pevnou pozici. Nicméně už řadu let se stejně úspěšně prosazuje i se svými akumulátorovými vozíky. Často mnohem víc, než se domnívají někteří logističtí manažeři.

Například v České republice měla firma YALE CZ v prvním pololetí letošního roku při prodeji nových vozíků poměr 83 % akumulátorových k 17 % spalovacích. Vozíky nově představené v Masate jen dále potvrzují vysoké renomé společnosti v oblasti akumulátorových protizávažových vozíků, retraků, vychystávacích a systémových vozíků.

Nový akumulátorový tahač

Z pohledu českého trhu je asi nejzajímavější, že firma YALE poprvé ve své historii představila akumulátorový tahač, čímž vstupuje do nového segmentu trhu, který až doposud nevyráběla.

Nový tahač typu MO50T s tažnou silou 5 000 kg kombinuje moderní ergonomii s maximální hospodárností a vysokou spolehlivostí. Asynchronní elektromotor o výkonu 2,6 kW a zabudovanou tepelnou ochranou umožňuje špičkovou akceleraci a rychlost až 13 km/hod. pro dosažení maximální produktivity po celou dobu pracovní směny. Stroj je vybaven řadou unikátních prvků jako například senzorem na podlážce tahače, který indikuje přítomnost řidiče a na rozdíl od pedálu mrtvého muže umožňuje obsluze zaujmout pohodlnou pozici. Namísto obvyklé ojky, kterou známe z ručně vedených vozíků má nový tahač tzv. „scooter control = moderní řídítka”, která vylepšují vedení stroje a redukují námahu řidiče. Hlavní parametry včetně regenerativních brzd nebo zpětného klesání na svahu jsou nastavitelné servisními techniky dle konkrétních potřeb nasazení u zákazníka. Společnost je přesvědčena, že nový tahač umožní firmě lépe reagovat na požadavky zákazníků, kde jsou tahače nezbytnou součástí logistických procesů společně s jinými vozíky.

Akumulátorový tahač MO50T
Akumulátorový tahač MO50T

Novinka – vozíky řady VC

Další významnou novinkou je řada VC – tříkolové akumulátorové vozíky s pohonem zadního kola o nosnostech 1,3 až 1,5 t. Koncem letošního roku po zahájení sériové výroby nahradí starý úspěšný model RCF s koncepcí 24 V. Design má střižený zcela v duchu nové rodiny akumulátorových vozíků VT/VF/VL, s nimiž má shodnou řadu komponentů včetně nových stožárů s vylepšeným průhledem Clear View.

Svými rozměry je předurčen pro práci ve stísněných prostorech, pro vjezd do kamionů a kontejnerů. Pojezdovou rychlostí 12 km/hod. a rychlostí zdvihu 0,3 m/s v kombinaci s možností nastavení výkonu eLo a Hip je ideální pro běžné nasazení v logistických společnostech. Přestože se jedná o nejkompaktnější vozík ve své třídě, nabízí velký prostor pro nohy řidiče a vysoký komfort, na který jsou uživatelé vozíků Yale už zvyklí – minipáčky, plně odpruženou sedačku, displej s kontrolkami v úrovni očí a nízkou úroveň hladiny hluku.

Nová řada vozíků VM

Do třetice vybíráme novou řadu vozíků VM, které účastníky nadchly svou mohutností během předvádění. Zahrnuje akumulátorové protizávažové vozíky o nosnostech 4 až 5 t a s baterií 80V/840-930Ah. Je logickým pokračováním typové řady VL, uvedené na trh v loňském roce, ideální pro nasazení ve vnitřních prostorech papírenských, tiskařských a nápojových firem.

Product strategy manager pro akuvozíky YALE, pan Daniel Heap, říká: „Vysledovali jsme na trhu stoupající poptávku po vozících s nízkými provozními náklady. Řada VM byla důsledně konstruována tak, aby plně uspokojovala tento požadavek. Vysoká spolehlivost, nízká spotřeba energie, jednoduchý servis a ergonomický design, to vše dělá akumulátorové protizávažové vozíky Yale jedním z nejefektivnějších řešení na trhu.

Akumulátorový tahač MO50T
Vozík řady VM při předvádění

Kladné hodnocení

Během čtyř dnů YALE přivítal na uvedené společenské a marketingové akci přes 700 návštěvníků, od majitelů a manažerů dealerské sítě z Evropy, Afriky, Středního východu, a Indického subkontinentu, přes VIP zákazníky až po novináře z více než 30 špičkových logistických časopisů, včetně těch z České republiky.

Akce nabídla všem účastníkům též nevšední příležitost navštívit vývojové a zkušební centrum firmy. S velkým ohlasem se setkala zcela nová montážní hala na systémové vozíky o ploše 35 000 m2, do které firma investovala v době hospodářské krize, aby si vytvořila reálný základ pro posun na pozici jednoho z vedoucích výrobců skladové techniky a akumulátorových vozíků. Celkový dojem nakonec umocnil i zajímavý doprovodný program, takže se všichni nakonec loučili se superlativy na rtech.

Autor: Ing. Ivan Musil
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek