Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Nůžkové zvedací plošiny AGMECO LT

Zveřejněno: 9. 4. 2008

Firma Agmeco LT, která se od roku 1996 specializuje na nůžkové zvedací plošiny, navazuje na padesát let zkušeností v příbuzných strojírenských oborech. Dnes je firma schopna téměř každému objektu a požadavku ušít na míru nůžkovou zvedací plošinu, případně jiné zajímavé strojní systémy s elektrohydraulickým pohonem.

Dnešní Agmeco LT bylo sice založeno v roce 2003, ale přímo navazuje na bohatou historii spadající až do 50. let, kdy v Praze vznikl Výzkumný ústav zemědělských strojů. Ten byl po privatizaci počátkem 90. let nucen vlivem úpadku českého zemědělského strojírenství hledat náhradní program. Původní oddělení výzkumného ústavu, zabývající se numerickou a experimentální pružností a pevností, nejprve navázalo spolupráci se švédským partnerem v oblasti konstrukce a výroby indukčně vedených vysokozdvižných vozíků a manipulátorů pro automatizaci skladů a výroby a později se věnovalo vlastnímu výrobnímu programu.

Zpočátku to byly válečkové tratě, malá zahradní mechanizace, vybavení dílen a převíječe cívek. V roce 1996 se přes tyto programy dospělo k novému nosnému programu, který je stěžejní dodnes – nůžkovým zvedacím plošinám.

Kromě plošin Agmeco LT navrhne, zkonstruuje, vyrobí a dodá přesně podle požadavků zákazníka i jiné strojní systémy. Výrobky této společnosti nacházejí uplatnění nejen ve skladech, výrobě, montáži, servisu a jako součásti vnitropodnikových komunikací, ale i v kulturních a obchodních zařízeních, či nemocnicích. V rámci ekonomické racionalizace byla výroba postupně přesunuta z Prahy na Vysočinu. V Praze tak zůstal obchod, konstrukce a montážní a servisní výjezdoví technici.

Technické přednosti výrobků

V konstrukci a vývoji nůžkových zvedacích plošin i ostatních výrobků se mohlo hned od začátku jednak využít bohatého zázemí a plně vybaveného pracoviště, tak i širokých znalostí a zkušeností výzkumných pracovníků.

Odborníci nevyužívali při pevnostních výpočtech plošin pouze metody výpočtu namáhání staticky neurčitých prutových soustav, ale pro optimalizaci nejexponovanějších uzlů byla využívána i metoda konečných prvků (MKP). Výsledky pevnostních výpočtů byly průběžně ověřovány tenzometrickým měřením.

Přímým důsledkem tak vysoce technického a vědeckého přístupu jsou velice kvalitní vlastnosti výrobků (např. vysoká tuhost při excentrickém zatížení, dlouhodobá provozní spolehlivost a další).

Obchodní přednosti

Velikou výhodou firmy Agmeco LT je fakt, že kromě široké škály základních typů jednonůžkových až čtyřnůžkových zvedacích plošin dokáže navrhnout a zhotovit plošinu naprosto nestandardní, řešenou doslova na míru určitému objektu a požadavkům investora. Ke všem plošinám je nabízena a dodávána široká škála příslušenství, opět podle představ a výběru investora. Záruční i pozáruční servis je samozřejmě zajištěn rovněž firmou Agmeco LT.

Vyrovnávací rampy

Základní využití nůžkových zvedacích plošin představují vyrovnávací rampy, které vyrovnávají výškový rozdíl mezi rampou a korbou nákladního vozidla nebo mezi dvorem a korbou nákladního vozidla. Zdvih je většinou 1,2 až 1,5 m, maximálně může být 2 m. Jízdní dráha je otevřená. Škála realizovaných rozměrů je velice široká, od stolu 0,6 × 0,6 m až po 5 × 2,8 m a od nosnosti 150 kg až po 6 t.


Zvedací plošina ZX15-1500P ve funkci vyrovnávací rampy na České poště

Náhrada nákladního výtahu

Poslední dobou se z důvodu úspor zastavěné plochy i úspor energií stále častěji situují skladové a výrobní prostory do dvou podlaží. Výškový rozdíl mezi podlažími bývá od 3 do 5,3 m. Vertikální přeprava břemen s takovým zdvihem je výrazně levnější za použití nůžkové zvedací plošiny oproti řešení nákladním výtahem. Vyššího zdvihu se dosahuje uspořádáním několika nůžkových mechanismů nad sebou. Plošina nepotřebuje žádné boční vedení, je kotvena pouze ke dnu jímky. Jízdní dráha je většinou uzavřená šachtou. Vyhovuje šachta ukončená 1,1 m nad úrovní horní stanice. V některých případech může být jízdní dráha i otevřená, plošina je pak vybavena zábradlím a okopovou lištou.


Plošina Z4X12-5300 nahrazuje nákladní výtah pro přepravu zboží mezi dvěma podlažími při zdvihu do 5,3 m

Zvedací plošina Z4X12-5300 slouží k vertikální přepravě palet, přepravních klecí, kontejnerů, beden a podobných břemen při zdvihu do 5,3 m

Zvedací plošina Z4X12-5300 slouží k vertikální přepravě palet, přepravních klecí, kontejnerů, beden a podobných břemen při zdvihu do 5,3 m

Montážní zvedací lávky

Zcela ojedinělou aplikaci nůžkových zvedacích plošin představují nedávno realizované montážní lávky pro několik pracovišť svařování a montáže lokomotiv a tramvají. Nejdelší realizované pracoviště má půdorysný rozměr 36 × 4,3 m. Čtyři dvounůžkové tandemové plošiny propojené dvěma podélnými a dvěma příčnými spojovacími můstky vytvářejí pochozí plochu pro montážní pracovníky širokou 800 mm okolo celého obvodu kloubové tramvajové soupravy.

Ve spodní úvrati je lávka 500 mm nad zemí a v horní úvrati 3500 mm. Pohyb celé soustavy plošin a spojovacích můstků je synchronizovaný, ovládaný z jednoho místa. Lávky jsou vybaveny sklopným zábradlím s okopovou lištou, sklopnými závorami a nástupním žebříkem. Na zábradlí je instalován zásuvkový rozvod 230 V.

Nůžkový zvedací mechanismus má (oproti u montážních lávek běžněji užívaným šroubovým mechanismům) jednu obrovskou výhodu. I když je lávka ve spodní úvrati, je celý zvedací mechanismus složený pod lávkou a nad lávkou se netyčí čtyři či více šroubů, což umožňuje odběr hotových výrobků mostovým jeřábem do boku přes lávku.



Plošina ZXXH10-3000C slouží jako montážní lávka o délce 36 m s nastavitelnou výškou nad podlahou výrobní haly od 0,5 m do 3,5 m

Další využití plošin

Během období, ve kterém se firma specializovala na zvedací plošiny, se podařilo rozšířit jejich základní účel, tj. vertikální přepravu břemen, o další funkci, a to funkci spojovacího prvku. Plošina, v tomto případě s dvojnásobným horizontálně uspořádaným mechanismem, zajišťuje přejezd manipulačních vozíků mezi dvěma výrobními halami o nestejné výšce podlahy. V základní poloze je zapuštěna do místní komunikace a dovoluje přejezd plně naloženého návěsu.

Nůžkové zvedací plošiny dodává Agmeco LT převážně v nákladním provedení, ale dokáže je přizpůsobit také pro přepravování osob se sníženou pohyblivostí. Zpřístupňují pak vstupy do budov, které se stanou bezbariérové nebo umožňují přepravu osob o úroveň jednoho podlaží.

Kromě samostatného fungování mohou plošiny tvořit součásti technologických linek, a to jak výrobních, tak opravárenských. Řešily se již studie, kdy měly plošiny sloužit k osazování a vyjímání turbín z hrází vodních elektráren nebo měly sloužit ke spouštění a vyjímání podvozků z vlakových souprav.

Vedle průmyslového využití se mohou plošiny uplatnit i jako převáděcí pódia v obchodních centrech nebo pódia v kulturních domech. Pod pódiem může být celý systém plošin, který umožní zvednutí jednotlivých částí pódia do různých výšek a tím dosažení zvláštních efektů.

Ostatní strojní zařízení

Příkladem mohou být speciální vrata uzavírající kobky, ve kterých jsou umístěny zdroje záření pro ozařování pacientů s nádorovými onemocněními, jež jsou situovány ve větších nemocnicích.

Unikátem se stala realizace spojení dvou skladových hal otočným přejezdovým můstkem s nosností 5000 kg, který ve zvednuté poloze umožňuje průjezd nákladních vozidel (kamionů) po komunikaci mezi oběma halami.

Agmeco LT také vyvinulo speciální zařízení pro blokování dveří v době nepřítomnosti plošiny ve stanici. Jedná se o obdobu výtahových uzávěr, které nejsou pro plošiny vhodné, vzhledem k jejich obvyklému umístění v těsné šachtě.

Realizace, největší odběratelé

S plošinami Agmeco LT se můžeme setkat po celé České republice. Nejvíce zakázek bylo realizováno pro Českou poštu (jenom v Brně a Olomouci je jich vždy v jednom objektu SPÚ České pošty 22 a 14). Nemalé počty plošin odebral Interspar, Globus, Telecom, Philipe Morris, Gorenje nebo Parker Hannifin.

Zajímavé zakázky byly realizovány například ve Vrchlabí u autosalonu Opel (nákladní plošina pro automobily), či pro divadlo v Třeboni (plošina pro přepravu osob s omezenou pohyblivostí). Montážní lávky slouží ve Škodě Transportation Plzeň, otočný most pro přemostění komunikace mezi skladovými halami v Toptrans Praha a vrata na ozařovnách v nemocnicích v Bratislavě a v Košicích. Jak jsme se již zmínili, všechny zakázky jsou řešeny individuálně, po dohodě s investorem. Nůžkové zvedací plošiny mají velice široké spektrum užití, prakticky bezproblémový provoz a ve většině případů se investice do plošiny stává pro investora tou nejlevnější a současně vysoce funkční variantou.

Autor: Ing. Milan Veselý
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek