Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nůžkové zvedací plošiny od firmy Agmeco LT

Zveřejněno: 6. 10. 2004

Firma Agmeco LT, která se od roku 1996 specializuje na nůžkové zvedací plošiny, navazuje na 50 let zkušeností v příbuzných strojírenských oborech. Dnes je firma schopna téměř každému objektu ušít na míru nůžkovou zvedací plošinu, ale i jiné zajímavé systémy, jakým je například zcela čerstvá realizace unikátního spojení dvou skladových hal otočným příjezdovým můstkem.


Dnešní Agmeco LT má za sebou bohatou historii. V 50. letech byl založen Výzkumný ústav zemědělských strojů, jehož náplní bylo zpracování návrhů, konstrukcí, dále různé výpočty, zkoušky a měření zemědělských strojů a také vývoj konstrukčních a výpočetních metod pro koncern Agrozet. Ruku v ruce s úpadkem zemědělského strojírenství v roce 1989 hledala zprivatizovaná společnost novou pracovní náplň. Koncem roku 1992 byla dokončena privatizace a od té doby nese společnost název Agmeco. Původní oddělení výzkumného ústavu, zabývající se numerickou a experimentální pružností a pevností, řešilo nejprve různé výzkumné úkoly pro příbuzné strojírenské obory (automobilový průmysl). Těchto zajímavých výzkumných zakázek ale časem ubývalo, a tak oddělení navázalo úzkou a bohatou spolupráci se švédskou firmou NDC. Pro tuto firmu se vyvíjely a dodávaly indukčně vedené vysokozdvižné vozíky a manipulátory pro automatizaci skladů a výroby, a dále válečkové tratě.
Po ukončení spolupráce s tímto švédským partnerem byl hledán vlastní výrobní program, kterým se stalo zařízení na převíjení cívek o průměru až 2,250 m, malá zahradní mechanizace a dílenské vybavení.
V roce 1996 Agmeco přes tyto programy dospělo ke svému nosnému programu, který je stěžejní dodnes – nůžkovým zvedacím plošinám. Kromě plošin Agmeco navrhne, zkonstruuje, vyrobí a dodá přesně podle požadavků zákazníka i jiné strojní systémy pro stavby, sklady a výrobu. Příkladem mohou být speciální vrata uzavírající kobky, ve kterých jsou umístěny zdroje záření pro ozařování pacientů s nádorovým onemocněním. Unikátem se stala čerstvá realizace spojení dvou skladových hal otočným přejezdovým můstkem s nosností 5000 kg, který ve zvednuté poloze umožňuje průjezd nákladních vozidel (kamionů) po komunikaci mezi oběma halami. V roce 2003 byla společnost Agmeco, spol. s.r.o. rozdělena na dvě společnosti Agmeco a Agmeco LT. Společnost AGMECO LT, s.r.o. převzala veškerý výrobní i prodejně distribuční program původní společnosti, včetně výroby zvedacích plošin a prodeje lékařské techniky. V rámci ekonomické racionalizace byla výroba přesunuta z Prahy na Vysočinu. V Praze tak zůstal obchod, konstrukce, montážní výjezdoví technici a servis.

Technické přednosti výrobků
V konstrukci a vývoji nůžkových zvedacích plošin se mohlo jednak využít bohatého zázemí a plně vybaveného pracoviště,na druhé straně i širokých znalostí a zkušeností výzkumných pracovníků. S výzkumným ústavem pro zemědělské strojírenství, z kterého se dnešní Agmeco LT vyvinulo, je spojena dlouholetá tradice v návrzích, konstrukcích, výpočtech a zkouškách ocelových konstrukcí a strojních mechanismů. Bylo tedy na co navazovat a z čeho čerpat. Odborníci nevyužívali při pevnostních výpočtech plošin pouze metody výpočtu namáhání staticky neurčitých prutových soustav, ale pro optimalizaci nejexponovanějších uzlů byla využívána i metoda konečných prvků (MKP). Výsledky pevnostních výpočtů byly průběžně ověřovány tenzometrickým měřením. Přímým důsledkem tak vysoce technického a vědeckého přístupu jsou velice kvalitní vlastnosti výrobků (např. vysoká tuhost při excentrickém zatížení, dlouhodobá provozní spolehlivost, celoroční použití nezávislé na počasí, řešení přetížení při přejezdu kola auta, nenáročnost na údržbu,...), dále si investor může vybrat ze široké škály parametrů standardních typů plošin. Bezpečnost je řešena dle ČSN EN 1570, VBG 14, požadavků ITI - TÜV a ČSN ISO 9386-1. Záruční i pozáruční servis je samozřejmě zajištěn rovněž firmou Agmeco LT.


Základní sortiment
Velikou výhodou firmy Agmeco LT je fakt, že kromě široké škály základních typů jednonůžkových až čtyřnůžkových zvedacích plošin (se stoly od 0,6 x 0,6 m až po 5,0 x 2,8 m, nosností od 150 kg do 6 000 kg a zdvihy až do 5,3 m), dokáží navrhnout a zhotovit plošinu naprosto nestandardní, řešenou doslova na míru určitému objektu a požadavkům investora. Během období, ve kterém se firma specializovala na zvedací plošiny, se podařilo rozšířit jejich základní účel, tj. vertikální přepravu břemen, o další funkci, a to funkci spojovacího prvku. Plošina, v tomto případě s dvojnásobným horizontálně uspořádaným mechanismem, zajišťuje přejezd manipulačních vozíků mezi dvěma výrobními halami o nestejné výšce podlahy. V základní poloze je zapuštěna do místní komunikace a dovoluje přejezd plně naloženého návěsu. Nůžkové zvedací plošiny dodává Agmeco LT v nákladním provedení, ale také pro přepravování osob se sníženou pohyblivostí. Zpřístupňují tak vstupy do budov, které se stanou bezbariérové, a dále umožňují přepravu osob o úroveň jednoho podlaží. Nákladní plošiny nacházejí široké uplatnění ve skladech, při výrobě, v servisech, garážích, nebo pro zásobování.
Plošiny mohou být umístěny ve venkovním i vnitřním prostředí, samostatně i jako součást technologických linek. V základním provedení je stůl plošin vodorovný, krytý žebrovaným plechem, ale podle potřeby může být různě upraven, například nést válečkovou trať či speciální montážní přípravky. Ke všem plošinám je nabízena a dodávána široká škála příslušenství, opět podle představ a výběru investora. Může jít o různé bezpečnostní lišty, ovladače, odpružené a neodpružené klapky, rolety, vyztužení pro přejezd automobilu, těsnicí kartáče apod. Plošiny s nižšími zdvihy se uplatňují především jako vyrovnávací rampy nebo jako součásti technologických linek, zatímco plošiny s většími zdvihy mohou sloužit jako výtahy. Ovládací skříňky jsou vždy na místě, z kterého je dobře vidět na plošinu a může tak být celý průběh zdvihu bezpečně kontrolován. Agmeco LT vyvinulo speciální zařízení pro blokování dveří v době nepřítomnosti plošiny ve stanici. Jedná se o obdobu výtahových uzávěr, které nejsou pro plošiny vhodné, vzhledem k jejich obvyklému umístění v těsné šachtě.
Zajímavé jsou i tzv. automobilní plošiny, které umožňují dopravu osobních a dodávkových automobilů do 1. podlaží nebo do suterénních garáží. Tyto plošiny mají své uplatnění v servisech, prodejnách, bazarech, nebo i v garážích bytových domů.

Realizace, největší odběratelé
S plošinami Agmeco se můžeme setkat po celé České republice. Nejvíce zakázek bylo realizováno pro Českou poštu (v Olomouci je jich v jednom objektu SPÚ České pošty 14). Nemalé odběry byly realizovány pro Interspar, Globus, Telecom, Philipe Morris, Gorenje nebo Parker Hannifin. Zajímavé zakázky byly zrealizovány například ve Vrchlabí u autosalonu Opel (nákladní plošina pro automobily), dále pro divadlo v Třeboni (plošina pro přepravu osob s omezenou pohyblivostí) nebo v Praze pro Toptrans (otočný most pro přemostění komunikace mezi dvěma skladovými halami).

Jak jsme se již zmínili, všechny zakázky jsou řešeny individuálně, po dohodě s investorem. Nůžkové zvedací plošiny mají velice široké spektrum užití, prakticky bezproblémový provoz, a v mnoha případech se investice do plošiny stává pro investora tou nejlevnější a současně vysoce funkční variantou.
Autor: Klára Drahorádová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek