Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Otěruvzdorná ocel Ruukki Raex vhodná pro nejnáročnější aplikace

Zveřejněno: 4. 6. 2014

Otěruvzdorná ocel Ruukki Raex je vhodná pro zařízení, která vyžadují ocel s vysokou odolností proti opotřebení. Tlustší otěruvzdorné plechy Raex lze například využívat při výrobě součástí těžkých strojů a zařízení určených k těžbě, nakládání, přepravě a drcení rudy v báňském průmyslu.

Otěruvzdorné oceli Ruukki Raex byly vyvinuty tak, aby dokázaly odolat nejnáročnějším podmínkám. Díky tomu představují bezpečnou, cenově výhodnou volbu pro potřeby těžby, demolic, odklízení a recyklace. Navzdory své vysoké pevnosti a tvrdosti se mohou oceli Raex pochlubit dobrými vlastnostmi pro svařování a tváření. Použitím oceli Raex se výrazně snižuje opotřebení a lámání konstrukčních součástí zařízení, což šetří náklady.

Ruda se těží, drtí a přepravuje jak v hlubinných, tak v povrchových dolech. To znamená, že zařízení používaná v báňském průmyslu musí být schopna odolat velkému opotřebení. Oceli Ruukki Raex s odolností proti opotřebení jsou ideální k vykládání vnitřku drticích zařízení nebo násypek a dalších součástí podléhajících opotřebení v pohyblivých strojích, stejně jako pro nárazové plochy, přepravní zařízení a dopravní pásy.

Ocel Ruukki Raex 400, 450 a 500

Speciální ocel Raex je vyrobena s využitím technologie přímého kalení a představuje výborný materiál pro dlouhodobé používání v náročných podmínkách a k výrobě součástí, které musí odolávat silnému povrchovému tlaku. Mezi vhodné aplikace patří vyklápěcí korby nákladních automobilů, které musí odolávat nárazům kamení. Tvrdost oceli Raex 400 je 2,5krát větší než tvrdost běžné konstrukční oceli. Ocel Raex 500 je vhodná zejména pro prostředí vystavovaná brusným účinkům a extrémně vysokému povrchovému tlaku, například pro lžíce rypadel používané v báňském průmyslu. Tvrdost oceli Raex 500 je třikrát větší než tvrdost běžné konstrukční oceli.

Rozšíření tlouštěk plechů nabízí nové možnosti použití oceli

Byl rozšířen výrobní rozsah tlouštěk otěruvzdorných ocelí Ruukki Raex 400, Raex 450 a Raex 500. Tyto oceli jsou nyní k dispozici ve formě plechů s tloušťkou až 80 mm. Společnost Ruukki již dlouho dodává zákazníkům tenčí jakosti oceli Raex s odolností proti opotřebení počínaje pásy o síle 2 mm, které jsou určeny například k použití v oblasti dopravních zařízení.

Nyní, když společnost Ruukki rozšířila výběr rozměrů ocelí Raex, je schopna poskytovat svým zákazníkům například z báňského průmyslu veškeré oceli odolné proti opotřebení, které potřebují. Nové, silnější oceli Raex s odolností proti opotřebení o tloušťce až 80 mm lze používat mimo jiné k výrobě součástí těžkých strojů a zařízení určených k těžbě, nakládání, přepravě a drcení rudy v dolech. Mezi takovéto součásti patří lžíce pro rypadla a čelní nakladače, vyklápěcí korby pro těžké stroje na převoz zeminy, důlní dopravníkové systémy, drticí zařízení, sila a násypky.

Oceli Raex s odolností proti opotřebení se vyrábějí s využitím metody přímého kalení, kterou vyvinula společnost Ruukki. Mají tvrdý povrch oceli a pevnou mikrostrukturu. Tato metoda zlepšuje vlastnosti ocelí s odolností proti opotřebení a propůjčuje jim konzistentní kvalitu. Konzistentní kvalita a houževnatost znamenají další zlepšení konstrukčních možností. Ocel válcovaná za tepla se kalí bezprostředně po vyválcování tak, že se ochlazuje z teploty kolem 900 °C na pokojovou teplotu. Tím se šetří energie, protože je eliminována fáze ohřevu po válcování.

Trvanlivost přináší efektivitu

V báňském průmyslu se často pracuje v nepřístupných podmínkách, v nichž je obtížné a náročné opravovat zařízení. Když se důlní zařízení poškodí, provoz musí být často na poměrně dlouhou dobu přerušen. Vysokopevnostní oceli Raex jsou bezpečným a trvanlivým výrobním materiálem, který může výrazně omezit prostoje a snížit náklady způsobené opotřebením materiálu a poškozením.

Když se oceli s odolností proti opotřebení použijí v součástech náchylných k opotřebení, například v důlních vozidlech, mohou prodloužit jejich životnost, zkrátit čas strávený údržbou a tím přinést uživateli přímé úspory.

Oceli Raex umožňují vytvářet inovativní konstrukce a lehké výrobky, které zlepšují energetickou účinnost a snižují náklady na palivo. Turecký výrobce návěsů Ozgul používá ve svých výrobcích vysokopevnostní ocel Raex s odolností proti opotřebení a vysokopevnostní ocel Optim 700 MC.

Dobrá zpracovatelnost

Oceli Raex lze i přes jejich vysokou pevnost tvářet pomocí tradičních obráběcích nástrojů. Oceli Raex se mohou pochlubit také vynikající schopností obrubování. Také lze mnohem snáze kontrolovat účinek dopružení než u některých měkčích jakostí konstrukční oceli. Konzistentní kvalita materiálu podstatně prodlužuje životnost strojů a zařízení vyrobených z této oceli. Koncovým uživatelům přináší cenové výhody a zvyšuje jejich konkurenceschopnost. Konzistentní kvalita znamená například kvalitní svary.

Volba správné tloušťky oceli Raex s odolností proti opotřebení například při výrobě lžic a karosérií vyklápěcích vozidel může pomoci snížit celkovou hmotnost samotného zařízení a tím zvýšit užitečné zatížení, což má za následek snížení spotřeby paliva.

Servisní střediska oceli Ruukki nabízejí také předem ohýbané, laserem svařované součásti, které jsou rovněž předem zpracovány na prefabrikované díly nebo výrobky. Dodáváme například zakázkové kusy a ostří lžic s odolností proti opotřebení. Prefabrikované součásti s vynikající rozměrovou přesností přinášejí zákazníkům značné úspory nákladů a efektivnější výrobu. Také jsme schopni dodat otryskané nebo natřené plechy podle požadavků zákazníka.

Oceli Raex s odolností proti opotřebení byly vyvinuty ve spolupráci se zákazníky společnosti Ruukki. Zákazníkům se vyplatí kontaktovat odborníky ze společnosti Ruukki co nejdříve ve fázi projektování výrobku, aby bylo možné přizpůsobit materiály a možnosti výroby potřebám výrobce zařízení. Cílem je hledat nové způsoby použití pro součásti ze speciálních ocelí a poskytovat zákazníkům přidanou hodnotu k jejich výrobkům.

Celosvětové dodávky

Ruukki je společnost s mezinárodní působností, která nabízí speciální oceli na světových trzích a je schopna poskytovat stejně kvalitní výrobky a služby výrobcům z celého světa. Výrobky jsou k dispozici v servisních střediscích oceli Ruukki po celé Evropě a ve skladech partnerů po celém světě.

Úspěšná logistika společnosti Ruukki pomohla mnoha výrobcům se světovou působností v báňském průmyslu ke zlepšení provozní a výrobní efektivity.

Nestačí, aby byl výrobek jen dobrý, musí být také dostupný, a to kdekoliv. Dodavatelský řetězec musí fungovat. Navíc můžeme poskytovat technickou podporu v místních jazycích,” říká Thomas Hörnfeldt, SVP, divize speciálních ocelí a mezinárodního prodeje, Ruukki.

Společnost Ruukki se zavazuje nepřetržitě zlepšovat energetickou účinnost svých výrobních postupů a její míra snižování obsahu oxidu uhličitého při výrobě oceli již dosahuje nejlepších výsledků v celosvětovém měřítku. Navíc množství koksárenského uhlí používaného při výrobě oceli v závodech Ruukki představuje téměř minimální dosažitelné množství při použití stávající výrobní technologie.

Další informace poskytneme na emailu tomas.brtnik@ruukki.com.

¹)Přeloženo z originálů společnosti
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek