Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rodina pracovních strojů TATRA PHOENIX se rozrůstá

Zveřejněno: 30. 7. 2016

Společnost TATRA TRUCKS představila na letošní výstavě BAUMA v premiéře novou verzi pracovního stroje TATRA PHOENIX s podvozkem 10×10. Zajímavým způsobem tak rozšiřuje nabídku speciálních vozidel jak pro těžební, tak i pro speciální stavební činnost.

Kategorie pracovních strojů TATRA, u kterých se výrobce zaměřuje na využití maximální technické přípustné nosnosti mimo pozemní komunikace, disponovala zatím verzemi TATRA PHOENIX 6×6 a 8×8, které úspěšně nahradily vozidlo TATRA JAMAL (T163). Rostoucím nárokům uživatelů na produktivitu při zachování relativně nízkých celkových provozních nákladů (či v přepočtu na přepravenou tunu) vychází kopřivnická automobilka vstříc s dalším terénním speciálem.

Technické parametry a funkce

Vozidlo TATRA PHOENIX 10×10 s celkovou hmotností 60 t je již připraveno na provoz po ukončení výjimky, kterou měly pracovní stroje v rámci platných emisních předpisů, a disponuje tedy motorem Paccar MX-13 ve verzi Euro 6. Moderní řadový šestiválec s integrovaným EGR systémem, turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek a s výkonem 510 koní je doplněn novou, zcela automatickou sedmirychlostní převodovkou Allison 4700. Samozřejmostí bývá u těchto těžkých aplikací převodovka s integrovaným retardérem. Tato kombinace vytváří předpoklady pro práci vozidla ve velmi náročných podmínkách a řidičům dává notnou dávku jistoty pohybu. Hnací trakt je doplněn o dvourychlostní sestup, který se u tohoto vozidla vyplatí i při pohybu mimo pozemní komunikace – řada provozů je dnes vybavena technologickými cestami, na kterých jistě přijde vhod přeřazení na rychlejší převodový poměr. Samozřejmostí je připojitelný pohon předních náprav, který využijete při jízdě mimo zpevněné komunikace.

Náprava a pneumatiky

Ovládání vozidla usnadňuje řízená zadní náprava, která při celkové délce podvozku 10 380 mm s rozvorem mezi 2. a 3. nápravou 2 560 mm zmenšuje vnější obrysový průměr zatáčení na „pouhých” 23 metrů, což je hodnota dosahovaná vozidly v konfiguraci 8×8. Pneumatiky si uživatel může zvolit podle svých provozních podmínek, k dispozici má ale ve formě volitelné výbavy centrální dohušťování pneumatik. To přijde vhod zejména při zemních a výkopových pracích, zakládání staveb a při pohybu v měkčím, podmáčeném terénu.

Korba

Speciál TATRA PHOENIX 10×10 je osazen korbou vyhřívanou výfukovými plyny. Slovenský výrobce VS-mont přichází u této verze s kónickým tvarem urychlujícím díky rozšíření u zadního čela vysypání materiálu. Korba může být navíc doplněna vibrační deskou, která vyprázdnění také značným způsobem urychluje. Vzhledem k faktu, že teplota výfukových plynů u motorů Euro 6 je nižší než u předchozích verzí, přistoupila společnost VS-mont ke zvětšení vyhřívané plochy tak, aby ani při silných mrazech nedocházelo k přimrzání materiálu. Nad kabinou nechybí typický ochranný rám dle ROPS/FOPS, který je vyžadován a mnohdy jej nelze nahradit delším kšiltem korby z důvodu výšky při sklápění.

Řada zákazníků již měla možnost si toto vozidlo vyzkoušet během CAT® – TATRA Road Show. Ti, kteří se do Ledčic či Hrušovan nedostali, budou mít ještě šanci podniknout testovací jízdu na veletrhu Expo Mokrá 2016 v Horákově.

Autor: Ing. Jiří Kašpárek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek