Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Rýpadla JCB při výstavbě kanalizačních sítí

Zveřejněno: 14. 4. 2008

Společnost Terramet, která je již osmnáct let autorizovaným, smluvním zástupcem anglického výrobce stavebních strojů JCB pro Českou republiku, v současné době svoji nabídkou strojů plně uspokojuje i velmi náročné zákazníky. Kromě prodeje strojů zajišťuje také technicko-poradenskou činnost, záruční a pozáruční servis. Disponuje ucelenou servisní a obchodní sítí po celé republice s centrálou v Praze.

Rýpadlo JS 200 W

Česká republika přijala usnesení Evropské unie o odkanalizování měst a obcí nad 2 000 obyvatel do roku 2010. Z hlediska finančního, stavebně technického a časového se jedná o velmi náročný projekt. Práce nelze dělat jinak než mechanizací. Velmi vhodná pro tyto náročné stavební práce jsou kolová rýpadla JCB JS 175 W TAB a JS 200 W TAB.

Kolové rýpadlo JCB JS 175 W TAB

Jedná se o nejprodávanější stroj s tzv. děleným výložníkem vhodný pro práce s pažicími boxy, který je společnost Terramet také schopna zákazníkovi půjčit nebo prodat. O tom, že se jedná o velmi oblíbené rýpadlo svědčí i skutečnost, že 150 těchto strojů si v roce 2007 objednala německá půjčovna stavební mechanizace.

Schéma rýpadla JS 175 W
Schéma rýpadla JS 175 W

Kolové rýpadlo JS 200 W TAB

Nejtěžší rýpadlo (22 tun) řady kolových rýpadel JCB. Mimořádně vhodný stroj pro práci s pažícími boxy.

Tab. 1: Technické parametry JCB JS 175 W

Maximální hloubka kopání (mm)6 100
Maximální výška kopání (mm)10 235
Maximální nakládací výška (mm)7 575
Model motoruIsuzu
Celkový výkon motoru (kW)128,0
Provozní hmotnost stroje (kg)17 780
Maximální obsah lžíce (m³)0,90
Druh pohonuhydrostatický
Rychlost pojezdu (km/h)3,8 – 14,0 – 30,0

Stroje JCB JS mají již třetí generaci řízení hydraulického toku – JCB A.M.S. – progresivní řídící systém regulace výkonu motoru a hydraulických čerpadel tak, aby byl optimalizován výkon rýpadla v každém ze čtyř volitelných režimů. Bezpečná, klimatizovaná kabina obsluhy stroje zabezpečuje vynikající viditelnost při kopání, nakládání a při přesunech stroje.

Schéma rýpadla JS 175 W
Schéma rýpadla JS 175 W

Pásová rýpadla řady JZ

Kromě výše popsaných kolových rýpadel jsou pro práci v uzavřených a omezených prostorách a ve stísněných podmínkách městské zástavby, kde se především kanalizace opravují a budují, vhodné také stroje označené JZ. Jsou to pasová rýpadla s tzv. nulovým poloměrem otáčení nástavby. Nástavba stroje se otáčí nad prostorem vymezeným pouze pásy stroje, nic nepřesahuje.

K zástupcům této řady patři rýpadla JZ 140 DOZER a JZ 255 NC/LC.

Schéma pasového rýpadla JZ 255 NC/LC
Schéma pasového rýpadla JZ 255 NC/LC

Nové emisní normy

Nová generace rýpadel JCB je vybavena motory, které vyhovují emisním normám Tier 3 (výrobce ISUZU). Vyznačují se nízkou spotřebou pohonných hmot, tichým a klidným chodem a dostatečným výkonem. Stroje vybavené motory Tier 3 emitují o 33 % méně oxidů dusíku a sloučenin uhlíku oproti předchozím motorům a výrazně tak chrání životní prostředí. Elektronicky řízené motory poskytují také lepší možnost řízení v závislosti na odběrném výkonu a tím i vyšší efektivitu.

Od roku 2005 je společnost Terramet nositelem ISO 9001/2000. Rovněž všechny výrobky, které uvádí na český trh, odpovídají normě ISO 9001 a evropskému certifikátu CE.

Významnou aktivitou, kterou Terramet obohatil nabídku svých služeb, je půjčování strojů a prodej použité techniky. Podrobné informace o těchto službách získáte na www.terramet.cz

Pásová rýpadla JCB v akci
Pásová rýpadla JCB v akci

Pozvánka na Stavební veletrhy Brno

Společnost Terramet spol. s r.o., zve všechny zájemce, spolupracovníky a obchodní partnery ve dnech 22. až 26. dubna 2008 na brněnské výstaviště, kde na volné ploše představí široký sortiment strojů JCB, dále pojízdně kompresory a elektrocentrály firmy Ingersoll-Rand, manipulační techniku firmy NISSAN a další stavební techniku.

Autor: Ing. Zdeněk Zeman
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek