Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Rypadlonakladače JCB 3CX a 4CX v nové formě

Zveřejněno: 14. 12. 2005

V letošním roce byly na veletrhu Conexpo v Las Vegas představeny zmodernizované legendy JCB. Tyto nové rypadlonakladače JCB 3CX a 4CX zaznamenaly spoustu změn k lepšímu, ale největší změnou jsou ve všech modelech nové motory, které při stejných výkonech jako předcházející disponují vyšším kroutícím momentem.

V roce 2002 byla na Conexpu v Las Vegas představena zcela nová řada rypadlonakladačů JCB pod společným označením P21 - projekt pro 21. století. Protože byly stroje ušity velice horkou jehlou, konstruktéři z JCB nepřestali vyvíjet a letos, po třech letech, byl proces konstrukčních změn završen. Pro představení modernizovaných legend si JCB opět vybralo nejvýznamnější americký veletrh. Přibližme si, co se na JCB 3CX a 4CX změnilo.

Nové rypadlonakladače JCB 3CX a 4CX na první pohled bezpečně poznáme podle elegantní masky chladiče, která zasahuje i do boků kapoty. Ta je také zcela nová, je jednodílná a vyklápí se směrem vzhůru. Oproti dosavadní kapotě je ještě více snížená pro lepší výhled na nakládací lopatu.

Dozajista největší změnou jsou však nové motory ve všech modelech řady 3CX a 4CX. A nejsou to ledajaké motory - JCB si je navrhlo a vyrobilo samo! V porovnání s doposud používanými motory Perkins mají stejný výkon, avšak při nízkých otáčkách disponují vyšším krouticím momentem. Sání vzduchu do motoru je netradičně umístěno na levé straně kapoty, přičemž nasávaný vzduch je proháněn přes vodní filtr.

Příplatkové joystickové ovládání podkopu zůstalo umístěné na loketních opěrkách sedačky. Přetrvává tedy sice nepříjemnost v pobobě zvedání sloupku volantu pokaždé, když se chce strojník na sedačce otočit, nicméně u nových strojů došlo k designovým úpravám, aby kolize volantu s joystickem nebyla tak výrazná. Další dvě „vychytávky“ odkoukalo JCB od nikdy nespící konkurence - soustředilo ovládání vysouvání a zasouvání teleskopické násady do dvou tlačítek umístěných na joysticku a taktéž už standardně nabízí přepínání ovládání podkopu mezi ISO a SAE (provádí se pomocí páčky umístěné na podlaze). Joystickové verze poslaly tradiční ovládání JCB s diagonálními pohyby pák do věčných lovišť.

Hydraulický systém všech strojů je standardně otevřeného typu se dvěma zubovými čerpadly. Za příplatek však mohou být některé varianty vybaveny pokrokovějším uzavřeným hydraulickým systémem s jedním axiálním pístovým čerpadlem. S tímto lepším hydraulickým systémem musíte zatím bohužel oželet jak joystickové ovládání, tak i specialitku JCB - hydraulicky ovládaný příčný posuv podkopového zařízení.

Rypadlonakladače JCB mohou být dle varianty vybaveny až třemi druhy převodovek. Nejlacinější je Syncroshuttle řazená manuálně. Další je Powershift, řazená opět manuálně, ovšem bez spojky, otáčením rukojeti pod volantem. Zde musím dodat, že pod pojmem Powershift řada výrobců již nabízí převodovku s volbou automatického řazení. No a nejdražší je Autoshift, kde sice naleznete přepínání mezi ručním a automatickým řazením, ale automatika řadí pouze mezi čtvrtým až šestým převodovým stupněm (tato převodovka má 6 převodových stupňů vpřed a 4 vzad, ostatní dvě převodovky mají 4 rychlosti dopředu i dozadu). Je tedy asi lepší zůstat u „manuálního“ Powershiftu a popřemýšlet o naprosté novince - uzavírací spojce měniče momentu.

JCB ji označuje anglickým výrazem Torque Lock, doslovně přeloženo do češtiny „zámek točivého momentu“. Spojka se automaticky uzavírá při čtvrtém rychlostním stupni a pevně propojí motor s převodovkou. Výsledkem je rychlejší jízda do kopce a snížení spotřeby během přejezdů. Proto by na tuto příplatkovou výbavu mohli slyšet zákazníci i u nás, přestože se často snaží prodejní cenu srazit na minimum.

Kořeny firmy JCB spadají do roku 1871, kdy byla v anglickém Uttoxeteru založena společnost Bamfords Ltd. V roce 1935 začal v rodinné firmě pracovat Joseph Cyril Bamford zvaný Joe, který si o deset let později otevřel v malé pronajaté garáži vlastní firmu, aby zde vyráběl přepravníky pro zemědělské traktory. Známé logo JCB se na výrobcích poprvé objevilo roku 1953 a o rok později firma představila první rypadlonakladač na světě.

Autor: Ondřej Hájek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek