Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Sací bagr – nová technologie zemních prací

Zveřejněno: 4. 4. 2005

Sací bagr představuje alternativní a k okolnímu prostředí šetrnou technologii pro zemní práce. Na rozdíl od klasických technologií dochází k minimalizaci montážní jámy, práce jsou zejména v zasíťovaném území rychlejší a celkově „čistější“. Sací bagr lze využít všude tam, kde je potřeba něco odsát.

Dne 15. 3. 2005 jsme se zúčastnili ukázky prací se sacím bagrem, patřícím brněnské firmě HUTIRA. Ukázka prací na údržbě sí.ového kolektoru probíhala v centru Brna, za plného provozu. Z hloubky 8 m byl materiál odsáván do kontejneru vozidla. Tím došlo k podstatnému zkrácení času potřebného k provedení prací.


Sací bagr

Sací bagr firmy HUTIRA, konkrétně typ DINO 3 je řešen jako nástavba na podvozku tříosého nákladního automobilu Renault. Pro svoji činnost sání využívá vysoce výkonného ventilátoru, který je poháněn z motoru vozidla. Konstrukce sacího bagru plně odpovídá požadavkům směrnice Evropského společenství 98/37/EG. Stroj je vyráběn v souladu se směrnicemi VDMA.


ČKD Blansko - čištění kalové jímky

Brno - práce v chodníku

Nasátí zeminy, kamenité drtě a dalších materiálů do průměru 250 mm a hmotnosti až 20 kg je prováděno pomocí pružné sací hadice. S touto hadicí je možné pomocí hydraulického systému pohybovat ve třech osách. Bez prodlužovacího nástavce hadice dosáhne do hloubky 1,2 m, s prodlužovacím nástavcem je možno pracovat až 8 m pod povrchem. Sací hadicí je přes filtrační jednotku nasátý materiál dopraven do odděleného sběrného kontejneru o objemu cca 9 m3, umístěném na vozidle. Přefiltrovaný vzduch je odváděn přes tlumič ven z pracovní nástavby vozidla. Kontejner se vyprazdňuje do strany, střed otáčení má 1,6 m nad zemí. Díky tomuto řešení je umožněno jeho vyprazdňování i do přistavených kontejnerů. Sací bagr vychází z principu pneumatické dopravy.


ČKD Blansko - čištění kalové jímky


Havárie vodovodního potrubí - Brno, Hybešova

Ventilátor poháněný pohonem nosného vozidla vytváří proud vzduchu o potřebném podtlaku. Dvouokruhová hydraulická soustava se stará o zásobování energií všech provozovaných spotřebičů. Dálkovým ovládáním (nebo pomocí ovládací skříně) lze řídit funkce potřebné pro nasávání odstraňovaného materiálu. Díky tomuto řešení může obsluha řídit sací bagr z místa odsávání. Stroj konstrukčně sestává ze tří hlavních celků. Jsou to – filtrační prostor, sběrný kontejner a strojovna s vestavěným ventilátorem a tlumičem zvuku. Odtud ze stroje odchází přefiltrovaný vzduch. Ve filtračním prostoru a sběrném kontejneru je integrovaný patentovaný 3-stupňový vysoce výkonný jemně filtrační systém – MTS.


Brno, centrum - čištění sí.ových kolektorů (v podzemí)

Brno, centrum - čištění sí.ových kolektorů (pohled z ulice)

Firma HUTIRA svůj sací bagr úspěšně používá od dubna 2004. Díky nabytým zkušenostem byl bagr doplněn o ruční a speciální nářadí a vybavení zejména pro různé varianty pracovního nasazení. Při práci do vzdálenosti 50 m je používáno kanalizační potrubí z PVC včetně redukcí a kolen.
Používaná kolena mají úhel 15, max. 30 °, jinak hrozí jejich rozbití proudem nasávaného materiálu. Hrdla se kvůli snadnému rozebírání neutěsňují, tlaková ztráta je zanedbatelná. Sací potrubí se kvůli ztrátě výkonu neredukuje na méně než 200 mm.


Havárie vodovodního potrubí - Brno, Hybešova

Kašovitý a pastovitý materiál je vhodné nasávat s ředěním vodou, materiál se nelepí na sací potrubí. Praxí bylo ověřeno, že stroje je možno využívat i při teplotách pod bodem mrazu. Na veletrhu PYROS s ním obsluha předváděla odstranění vyproštění „zasypaného“ člověka, dále se bylo možno se strojem setkat na Expo Mokrá. Loni sací bagr firmy HUTIRA aspiroval na ocenění zlatou medailí na stavebním veletrhu IBF. Letos se pravděpodobně opět stane jedním z horkých favoritů na toto ocenění.
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek