Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Speciální hutnicí technologie STEHR

Zveřejněno: 30. 1. 2014

Od nepaměti stavebníci věděli, že součástí stavebních prací je zhutnění zásypů, obsypů a podkladových vrstev, dokonalé zhutnění je základem životnosti a stability prováděných staveb.

Prudký rozvoj společnosti je provázen i vývojem stavebnictví, a proto je nutné vybudovat kromě objektů určených k bydlení i náležitou infrastrukturu. Pro snížení nákladů jsou stavební práce stále více mechanizovány. Do tohoto trendu zapadá i vývoj techniky využitelné pro hutnění a to ve směru, kdy jsou nahrazovány hutnicí stroje, např. pěchy a vedené desky či vedené válce, technikou, která nevyžaduje samostatnou obsluhu, event. složitou konstrukci vč. vlastního zdroje pohonu a ovládání.

Jednoduchý transport nosiče s vibračními deskami Stehr SBV 160-2
Jednoduchý transport nosiče s vibračními deskami Stehr SBV 160-2

Obsluha zařízení a vibrace

Ručně ovládaná a vedená hutnicí zařízení, která slavila velký rozmach v 90. letech minulého století a v nichž byla lídrem v ČR německá firma Wacker, při nasazení na větších plochách, způsobovala přes veškerý vývoj, zatížení lidského organizmu – obsluhy vibracemi, které na jednu stranu byly potřebné pro proces hutnění, ale na druhou stranu se přenášely do rukou obsluhy. Právě výše uvedená firma Wacker v reakci na tyto negativní aspekty ručně vedených hutnících zařízení vyvinula techniku, kdy hutnící válce a desky byly vybaveny infračerveným, nebo rádiovým ovládáním tak, aby kromě jiného nebylo pro obsluhu nutné být s nimi v kontaktu jinak, než prostřednictvím bezdrátového ovládání.

Tato technika zaznamenala oblibu mezi uživateli, ale představuje vysoce sofistikovaná a technicky složitá zařízení, která zajišťují sice dostatečný komfort obsluhy, ale i poměrně vysoké náklady na provoz a údržbu, nehledě na výši samotné investice.

Vibrační desky na nakladačích

Firma STEHR Baumaschinen z Německého Schwalmtalu se specializovala na řešení specifických problémů spojených s hutněním. Společnost se zaměřila na výrobu zařízení, které by bylo využitelné v oblasti hutnění s využitím předností, které nabízí technologie vibračních desek oproti válcům a přitom se jednalo o jednoduchá a provozně nenáročná zařízení, pro která by posoužil jako nosič a zdroj energie nakladač, nebo bagr, který je prakticky na každé stavbě. Podmínkou bylo, aby tato zařízení, kromě vysokého výkonu, tj. vrstvy zhutněného materiálu a plochy za jednotku času, nevystavovalo obsluhu expozici vibrací.

Firma STEHR Baumaschinen využila jako zdroj energie pro pohon svých zařízení hydraulický výkon nosiče, tj. nakladače event. bagru, které pohánějí hydromotory ve vibrátorech. Firmě se podařilo dosáhnout i u vícedeskových hutnících zařízení toho, že jednotlivé desky v sestavě pracují s fázovým posuvem 180 ° u dvou desek, nebo 120 ° u tři desek. Tímto se minimalizuje z větší části vibrace, která se přenáší na zavěšení desek, které je provedeno jako plovoucí a tudíž vylučuje u nakladačů přenos vibrací do konstrukce nosiče.

Vibrační desky Stehr SBV 160-2 na nakladači Kramer Allrad 350
Vibrační desky Stehr SBV 160-2 na nakladači Kramer Allrad 350

Popis desek a další možnosti

Kromě klasických desek pro plošné hutnění má ve své nabídce firma STEHR i desky, které jsou zavěšeny na nakladačích na stranově posuvné konstrukci, která umožní hutnit i mimo boční obrys nosiče, tj. zásypy u staveb, krajnice na komunikacích, event. při namontování na zemních válcích i prostor vedle stroje, kde konstrukce válce neumožňuje hutnění samotným běhounem válce. Právě způsob montáže nesených desek na válcích je velmi rozšířen při stavbách a rekonstrukcích dálniční sítě a komunikací v západní Evropě, kde je využíván z důvodu, že výrazně sníží počet nutných přejezdů válcem a zaručí zhutnění vrstev tj. využitím nízkých frekvencí do 30 Hz a velké amplitudy u hrubějších složek násypu a 45–60 Hz frekvence a malou amplitudou cca 2–2,5 mm pro drobnější složky násypu.

Vibrační desky STEHR jsou vybaveny dvouhřídelovými vibrátory a emitují požadovanou vibraci vždy kolmo dolů. Desky kromě velké hloubkové účinnosti umožňují i srovnání plochy, např. příčného zvlnění, které zpravidla zůstává po válcích. To je velmi vítané např. při hutnění podkladových vrstev pod zámkové dlažby apod. Jako příklad lze uvést, že desky STEHR o hmotnosti cca 2 000 kg při šířce 2 m jsou schopné v násypu výšky 0,5 m zhutnit za hodinu plochu o rozsahu cca 1 500 m2.

Vibrační desky Stehr SBV 240-2 na smykem řízeném nakladači Bobcat T 870
Vibrační desky Stehr SBV 240-2 na smykem řízeném nakladači Bobcat T 870

Široké použití

Při rekonstrukcích, např. komunikací a chodníků, se osvědčily desky nesené na nakladači s tím, že obsluha nakladače naveze nejen potřebný podkladový materiál, který i rozhrne, ale složí palety se stavebními prvky, tj. dlažby, obrubníky, šachty apod., a následně upne přes hydraulický rychloupínač i hutnící desky a provede zhutnění násypu.

Při opravách lesních či polních cest lze využít jedné z důležitých vlastností systému STEHR, a to umístění více desek závěsu, které je schopno kopírovat příčné zakřivení komunikace, event. její sklon tak, aby např. dešťová voda se na komunikaci nehromadila a odtékala.

Jako nosiče se nejlépe osvědčují kolové nakladače, které mají řízení na obou nápravách a které umožňují jemné a přesné vedení desky např. okolo obrubníků, šachet apod. Nakladače řízené kloubem neumožňují sice tak citlivě zatáčet, hlavně ve stísněných podmínkách, ale jsou výhodnější než nakladače řízené smykem, které při potřebě změny směru narušují zhutněný povrch. Instalace desek na nosič – nakladač s hydraulickým rychloupínačem, je samo o sobě otázkou několika minut.

Další výhodou nesených desek STEHR je možnost jejich využití při hutnění krajnic – kde nehrozí pád stroje do příkopu, hutnění svahů – kde jsou samochodné desky nepoužitelné a nezanedbatelné je i riziko krádeže – kdy nesené desky nejsou tak snadno prodejné, jako jiná hutnící zařízení s vlastním pohonem.

Snadná údržba

Zákazníkům vyhovuje i skutečnost, že z hlediska údržby jsou náklady minimální, prakticky jen kontrola hydraulického okruhu pohonu – kontrola hadic a rychlospojek, zda nejsou poškozeny. Použité materiály, hlavně spodní hutnící deska, jsou vyrobeny z identické oceli, kterou firma KRUPP používá na vrstvené pancéřování tanků Leopard – tyto materiály jsou velmi odolné na otěr, takřka nezničitelné. Stavbyvedoucí oceňují zvlášť skutečnost, že hutnění deskami je možné i bez zkušeného valcíře, což je dnes ve stavebnictví velmi žádaná a nedostatková profese.

Další produkty pro hutnění

Firma STEHR Baumaschinen GmbH je specialistou a lídrem v oblasti speciálních technologií a kromě výše uvedených nesených, hydraulicky poháněných, hutnících desek pro nakladače vyrábí i další produkty pro hutnění:

Vibrační desky nesené na bagrech

  • vícedeskové sestavy pro hutnění svahů,
  • klasickou hutníci desku kruhovou pro hutnění kolem šachet,
  • desku s šířkou 600 mm s rotorem a možností otočení v rozsahu 360 °.

Hutnící ježková kola nesená pro bagr event. nakladač

  • pracovní šířka od 150 do 800 mm,
  • pro hutnění svahů, výkopů apod. zásyp s přítomností jílů apod.,
  • hutnění statickým tlakem nosiče bez vibrace – obv. profil „ovčí noha”.

A mnoho dalších, které můžete nalézt na stránkách společnosti Stehr. Pro bližší informace na české zastoupení kontaktujte ARTE spol. s r.o..

Autor: František Müller
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek