Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Spolupráce dvou partnerů pokračuje

Zveřejněno: 10. 2. 2014

Pokud se během sledování fotbalového zápasu ligy mistrů necháte zlákat pravidelnou reklamou a otevřete si pěkně vychlazenou lahev lahodného moku z některého pivovaru skupiny HEINEKEN Česká republika, můžete si být jisti, že se na váš stůl dostala i díky práci vysokozdvižných vozíků značky YALE. Ty dnes zabezpečují manipulaci s paletami v tomto pivovarnickém gigantu a jsou zde tudíž nedílnou součástí jeho logistického procesu.

Společnost YALE CZ řadí skupinu HEINEKEN mezi své absolutně nejvýznamnější zákazníky, hned vedle automobilky Hyundai Nošovice nebo strojíren Škoda Plzeň. A není divu, vždyť HEINEKEN je evropskou jedničkou mezi výrobci piva. Na českém pivním trhu působí od roku 2003. Zabývá se výrobou a distribucí značek Heineken, Krušovice, Březňák, Starobrno, Louny, Zlatopramen, Zlatý Bažant, Hostan a Dačický.

Firemní logistika

Produkty jednotlivých pivovarů se plní do nejrůznějších druhů obalů. Nejznámější jsou půllitrové skleněné lahve, nicméně nechybí ani skleněné třetinky a plechovky 0,5 respektive 0,3 litru. Samozřejmostí jsou sudy na 30 a 50 litrů. Poslední dobou si oblibu zákazníků získávají i maxilahve ze speciálního plastu, vyvinutého pouze pro pivo (1,5 l a 2 l). Naplněné obaly se pak ukládají na klasické europalety předepsaným způsobem, přičemž na jednu se vejde například 40 plastových přepravek s dvaceti půllitrovými skleněnými lahvemi v každé, tedy celkem úctyhodných 800 lahví! K širokému sortimentu je třeba vzít v úvahu i skutečnost, že každý jednotlivý pivovar a značka má svá specifika. Váha palet se proto pohybuje v intervalu 260 až po 930 kg resp. 1 860 kg. To klade zvýšené nároky na firemní logistiky a samozřejmě i na dodavatele manipulační techniky.

Manipulační technika v pivovarech

Spolupráce mezi společnostmi HEINEKEN Česká republika a YALE CZ se začala datovat na konci roku 2011 a v únoru následujícího roku byl dodán první vozík. Víceméně na zkoušku, aby si uživatel ověřil nejen technickou úroveň vozíků YALE, ale též reálné provozní náklady strojů této značky a především úroveň servisních služeb českého dealera. Test zjevně dopadl dobře, protože už za necelý rok byla realizována první velká dodávka. Dnes ve všech provozech, jak v pivovarech, tak i v distribučních centrech, jezdí více než 25 kusů manipulační techniky značky Yale.

Vítěz výběrového řízení pro HEINEKEN

Velkou výzvou pro společnost YALE CZ bylo letošní výběrové řízení pro společnost HEINEKEN Česká republika. Obchodní zástupce dodavatele pan Michal Skřivan přistoupil k vypracování nabídky velmi zodpovědně a zcela v souladu se svými dlouholetými zkušenostmi prohlásil: „Neprodám vozík do provozu, který jsem předtím neviděl a neměl možnost pohovořit s obsluhou.” Tak také učinil. Poctivě objel veškeré prostory Královského pivovaru Krušovice, Pivovaru Velké Březno a distribučních center v Ústí nad Labem, Lounech i Brně a projednal na místě veškeré detaily specifikace všech nabízených vozíků. Ty tak měly vedle zcela jasného jednotného konceptu a společné logistické filozofie i řadu odlišností vyplývajících právě ze specifik některých provozů. Díky této mravenčí práci nakonec společnost HEINEKEN i letos objednala vozíky YALE.

Plynové vozíky řady VX

Byly zvoleny plynové vozíky řady VX, tedy osvědčené „spalováky”, které byly a jsou jakousi vlajkovou lodí z celé produktové palety značky YALE. Všechny vozíky s výjimkou 3 ks pro DC Brno jsou provozovány ve smíšeném provozu, a proto jsou vybaveny celokovovými kabinami s topením od tuzemského výrobce firmy DFK Cab, který na přání uživatele vybavil střešní skla bezpečnostními foliemi. Společným prvkem je též vybavení dodávaných vozíků parkovacím asistentem a monitorovacím systémem od společnosti GX SOLUTIONS BOHEMIA. Tím ale výčet shodných prvků dodávky pomalu končí. Pomineme-li ovšem třeba klasické superelastické obutí nebo nezbytné bezpečnostní aspekty jako majáček a akustickou výstrahu pro zpětný chod.

Naopak díky specifickým požadavkům mají různé skupiny vozíků odlišné nosnosti – od 1,6 přes 1,8 a 2,5 až po 3,0 tun. A v rozdílné výbavě lze dále pokračovat. Vozíky pro Královský pivovar Krušovice a distribuční centrum v Brně jsou vybaveny plynovými nádržemi, aby zde uživatelé mohli využívat své plynové čerpací stanice. V ostatních případech se po směně vyměňují plynové láhve upravené pro tento typ techniky. V neposlední řadě vsadili někteří řidiči a mistři směn na ovládání klasickými mechanickými hydraulickými pákami, zatímco jiní dali přednost modernímu ergonomickému řešení s minipáčkami pro větší pohodlí obsluhy. V některých případech byla dokonce zvolena i změna směru pojezdu pomocí FDC (foot direction control) neboli nožního přepínání.

Manipulace se dvěma paletami

Nejvíc se ovšem od zbytku dodávky odlišuje 5 ks vozíků YALE GLP30VX pro Královský pivovar Krušovice, které jsou schopny manipulovat současně se dvěma paletami, tedy jak vyplývá z předchozího textu až 1 600 půllitrových lahví najednou. Jsou vybaveny dvojitými stavitelnými vidlicemi s bočním posunem od německého výrobce DURWEN, typu DPK 30 C, který se osvědčil svou spolehlivostí a jednoduchým servisem. Naprázdno nevyšla ani firma ČEMAT trading, od které YALE CZ nakoupil nadstandardní vidlice.

Tak tedy letos probíhalo další dějství spolupráce dvou partnerů, které se nerodilo zrovna lehce. Společnost HEINEKEN využívala v minulosti manipulační techniku s jiným druhem pohonu a tak se nelze divit počáteční nedůvěře k značce YALE. Obě firmy se ale společným úsilím přenesly přes toto období a dnes lze oboustranně konstatovat, že manipulační technika značky YALE plní přesně a spolehlivě svou úlohu na všech místech, kde je ve společnosti HEINEKEN využívána.

Autor: Ing. Ivan Musil
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek