Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Strojírenský veletrh bude největší za posledních pět let

Zveřejněno: 23. 9. 2016

Od 3. do 7. října čeká na návštěvníky brněnského výstaviště tradiční přehlídka průmyslových technologií, kde se předvede na 1 500 vystavovatelů. Letošní sudý ročník veletrhu s sebou přináší obohacení v podobě specializovaných veletrhů, větší zastoupení zahraničních firem a doprovodné projekty a konference.

Bienální veletrhy přivedou na výstaviště i firmy, které se v lichých letech MSV neúčastní. Největší zájem je o veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT(International Machine Tools Exhibition) – zde se představí více než třetina vystavovatelů. Potěšivý zájem je ale i o Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX a Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH.

Průmysl 4.0 uvidíme přímo v expozicích

Hlavním tématem ročníku je Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce. Pozornost bude zaměřena především na klíčové inovativní technologie automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. Zajímavou novinku určenou do chytrých továren budoucnosti představí společnost KUKA Roboter CEE, která na MSV pravidelně uvádí na trh inovativní výrobky. Mobilní robot KMR iiwa (KUKA Mobile Robotics inteligent industrial working assistant) v sobě spojuje autonomní mobilní platformu a průmyslového robota LBR iiwa, prvního sériově vyráběného robota pro přímou spolupráci s člověkem. Integrovaný systém navigace v kombinaci s bezpečnostními laserovými skenery umožňuje mobilnímu robotu KMR iiwa včasnou detekci překážek a bezpečný pohyb v prostoru výrobních linek. Roboti KMR iiwa se pohybují bezpečně, zcela autonomně a bez kabelů, jak dokazuje i jejich nasazení v hlavním výrobním závodu firmy KUKA v Augsburgu.

V rámci MSV 2016 proběhne také tradiční průřezový projekt AUTOMATIZACE – měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika, který zviditelňuje možnosti využití automatizační techniky v jednotlivých oborech veletrhu. Vedle již zmíněné společnosti KUKA Roboter CEE jsou přihlášeni také další lídři oboru jako FANUC Czech, Siemens, MITUTOYO Česko, OLYMPUS Czech Group, UNIS nebo HARTING, ale i noví vystavovatelé.

Špičkové obsazení veletrhů

Za zvýšeným zájmem stojí bienální technologické veletrhy, které v sudých letech akcentují obory slévárenství, svařování, povrchové úpravy a zpracování plastů. Zejména zájem o veletrh PLASTEX překračuje očekávání pořadatelů – vystavovatelé budou umístěni do haly G1 a nově i G2. Přihlášeny jsou firmy ARBURG, WITTMANN BATTENFELD CZ, KUBOUŠEK, MORETTO, ENGEL, LUGER nebo VACULA. Po delší době se představí společnosti RADKA a PARAMO.

Veletrh FOND-EX přivítá tradiční lídry jako firmy HÜTTENES-ALBERTUS CZ nebo LAEMPE+PANÁČKOVÁ. Po delší době se vrací ASK Chemicals Czech, VESUVIUS SLAVIA – divize Foseco a JUNKER Industrial Equipment. Nováčkem bude např. německá firma LINN HIGH THERM.

Vedle obráběcí techniky a elektrotechniky se nejvíce vystavovatelů hlásí k prezentaci v oboru Materiály a komponenty pro strojírenství. Letos zde nebudou chybět společnosti jako BIBUS, ISD Dunaferr, MUT TUBES, TOS ZNOJMO, ZKL Bearings CZ a po delší době 1CSC, GAMA OCEL, KTR CR, NORD – Poháněcí technika, SARIV-NĚMČÍK a VAN LEEUWEN PIPE AND TUBE. Novými vystavovateli v oboru jsou například firmy ANTEJAS STEEL, CERAMTEC, EKOENERGO GOLPRETECH, HAVEL METAL FOAM, MSV Metal Studénka, NORD-LOCK, OMCD a korejský SIMPAC.

Špičkově zastoupený veletrh IMT

Brněnský veletrh IMT je největší středoevropskou přehlídkou obráběcích a tvářecích strojů včetně dodavatelů pohonů, řídicích jednotek, nástrojů aj. Představí se firmy jako KOVOSVIT MAS, TAJMAC-ZPS, DMG MORI SEIKI, YAMAZAKI MAZAK, z výrobců nástrojů pak GÜHRING, HOFFMANN, opět po roce ISCAR a TUNGALOY. Potěšitelný je návrat firem DIETZ SYSTEME nebo GORE.

Po dlouhé době bude obsazen pavilon Y, a to společností 4ISP. Ta zde poprvé představí inovativní projekt Eurazio – prodejní showroom s více než padesáti typy CNC průmyslových laserů, frézek a dalších strojů. Zákazníci dostanou možnost otestovat si za asistence profesionálního technika různé typy strojů přímo na svých materiálech. Návštěvníkům MSV 2016 společnost 4ISP představí nejmodernější technologie v oblasti laserového řezání a značení včetně několika novinek. K viděné budou např. technologie pro značení 3D objektů a unikátní stroje na přesné a rychlé řezání kovů.

Zahraniční účasti dominují Čína a Německo

MSV patří k projektům s nejvyšším podílem zahraničních vystavovatelů, a to v rámci celé střední a východní Evropy. Letos zájem zahraničí ještě vzrostl a dosáhne přibližně 50 %. Odráží se zde rozvoj obchodních vztahů s Čínou, která je partnerskou zemí MSV 2016. Čínským firmám byl dokonce vyhrazen pavilon A1 a H. Tradičně početná zůstává účast Německa, silné zastoupení má také Slovensko, Rakousko, Itálie a Švýcarsko.

Doprovodné projekty a konference

Součástí MSV zůstávají akce jako výstava 3D digitální technologie nebo projekt Transfer technologií a inovací, kde se prezentují výzkumná centra a technické vysoké školy. Návštěvníci je naleznou v pavilonu Z, kde bude také ElectroPark – přehlídka novinek členských firem Elektrotechnické asociace ČR – a tematická expozice Multifunkční obrábění. Ve čtvrtek 6. října se uskuteční tradiční jednodenní veletrh pracovních příležitostí v technických oborech JobFair MSV. V pavilonu A2 bude k vidění interaktivní prezentace vzorové balicí linky Packaging Live a první dva dny veletrhu kooperační platforma Kontakt-Kontrakt, organizovaná Regionální hospodářskou komorou Brno.

Připravovaný odborný doprovodný program je velmi bohatý a v kongresových halách a přednáškových sálech brněnského výstaviště bude rušno po celých pět veletržních dnů. Tradicí je pondělní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, v úterý proběhne mj. Business den Ruské federace a Česko-čínské podnikatelské fórum, na středu je připravován Business den Běloruska.

Autor: Jiří Erlebach
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek