Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Unikátní stroje Menzi Muck a Echidna pily na kámen

Zveřejněno: 19. 1. 2015

Stavebně montážní společnost STAVOPLAST KL spol. s r.o. je dlouhodobým dodavatelem stavební techniky a výhradním zástupcem firmy Menzi Muck a značky Echidna pil pro Českou republiku.

Stroje Menzi Muck s kráčivým podvozkem a jejich nasazení v extrémních podmínkách

Firma Menzi Muck představuje nové technologie, kterými odlišuje tyto stroje od ostatních, a tím se tato rypadla a jejich příslušenství stávají výjimečnými oproti strojům jiných značek. Jedná se o stroje s kráčivým podvozkem, které jsou využívány všude tam, kde běžné stroje se svou konstrukcí již nestačí.

Stroje Menzi Muck jsou díky kráčivému podvozku využívány v těžkých a náročných terénech jako jsou práce ve svazích, v bahně či ve vodních tocích, ale i v lesních porostech či při práci na železnicích. Konkrétně je lze nasadit pro práci v horách i na extrémně prudkých svazích, v náročných terénech vodního hospodářství při úpravách toků řek nebo břehů rybníků, například po povodních. Zvládá i těžko přístupné lokality v lesním hospodářství při těžbě dřeva, kde se často kloubí nepřístupný svažitý terén s podmáčenými oblastmi. Stroje Menzi Muck nacházíme při stavbách železnic a silnic, při práci na výstavbě tunelů nebo v lomech. Není snad odvětví hospodářství, kde by stroje s touto výjimečnou technologií nenašly uplatnění.

Unikátní stroj Menzi Muck M545

Rádi bychom Vám představili nejmodernější stroj Menzi Muck M545, který je ztělesněním všeho, co dnes zákazník vyžaduje: ekonomičnost provozu, dostatečný výkon a efektivnost stroje.

Základní technické údaje M545

  • Mobilní kráčivé rypadlo,
  • motor Deutz o výkonu 115 kW splňující nejpřísnější emisní normy,
  • zdvihací síla při 3 m 9 200 kg, při 6 m 4 100 kg,
  • trhací síla 102 kN,
  • hrabací hloubka 5 460 mm,
  • poloměr zatáčení 7 600 mm,
  • sensorové řízení všech velkých kol.

Další znaky a výhody stroje Menzi Muck M545

  • Robustní dieselový motor s vysokým výkonem,
  • nově koncipovaná panoramatická kabina,
  • výrazně vylepšená kinematika ramene,
  • za výhodu lze považovat i kvalitní servis s optimálním zajištěním náhradních dílů.

ECHIDNA pily na řezání betonu, asfaltu a kamene

Při hledání možnosti využití technologií dnešních strojů navázala naše společnost STAVOPLAST spolupráci s australskou firmou ECHIDNA, která vyrábí pily pro stavební stroje na řezání betonu, asfaltu a kamene. Tato nová technologie rozšiřuje možnosti jakým způsobem narušovat materiál při stavebních činnostech. V současné době, kdy narazíme např. při výkopových pracích na tvrdý materiál, který nelze těžit běžným způsobem, jsme nuceni využívat bouracích kladiv nebo v horším případě nechat materiál odstřelit, což je legislativně náročné a většinou to má negativní dopady na okolní objekty. Technologie řezání firmy ECHIDNA nám nabízí i jinou šetrnější možnost. Tvrdou horninu rozřezat! Pro řezání jsou pily vybaveny karbidovým nebo diamantovým osazením. Karbidové pily se využívají pro řezání materiálu, který není příliš tvrdý – s pevností cca do 60 MPa a výjimečně tvrdších – anebo tam, kde není dostupná voda pro chlazení. Běžně se však pro horniny s tvdostí nad 30 MPa používají pily diamantové, které lze použít k řezání až té nejhouževnatější žuly s tvrdostí 400 MPa. Pily se vyrábí pro bagry od váhy 1,0 t až do váhy 70 t.

Mezi jedinečné charakteristiky pil ECHIDNA patří:

  • Rychločinná automatická brzda,
  • otáčení kotouče s funkcí zpětného chodu,
  • nastavitelný ochranný kryt,
  • robustní konstrukce ložiskového pouzdra,
  • mnoho dalšího příslušenství zvyšující produktivitu práce.

Díky standardním a volitelným funkcím je pila značky Echidna rychlým, spolehlivým a bezpečným nástrojem pro váš bagr. Výhradním zástupcem značek Menzi Muck a Echidna pro Českou republiku je STAVOPLAST KL spol. s r.o.

Více informací najdete na webových stránkách www.menzimuck.eu a www.stavoplastkl.cz.

Úspěšná historie geniálního vynálezce: Ernst Edwin Menzi

Rodák z Toggenburgu, Ernst Menzi (1897–1984) nebyl pouze geniálním vynálezcem, ale také rozeným podnikatelem. Ve dvaceti šesti letech si založil svou první firmu. Historie Menzi Mucku byla silně ovlivněna v roce 1984 smrtí Ernsta Menziho. Ovšem jeho myšlenky a představy žijí i nadále a jen potvrzují, že Ernst Menzi byl nejen vynikajícím vynálezcem, ale i člověkem.

První kráčivé rypadlo na světě spatřilo světlo světa ve Widnau

V roce 1966 začal nezadržitelný vzestup značky Menzi Muck. Do té doby nemohly být při práci na svazích použity žádné běžně dostupné stavební stroje. Podle legendární pohádkové postavy (Muck – malý muž, který všechno dokáže) byl první stroj pokřtěn jménem Menzi Muck. Nové rypadlo s neobvyklou konstrukcí, schopné pracovat v extrémně příkrých svazích začalo postupně získávat první úspěchy.

Autor: Ing. Kamil Žižka
Foto: Archiv firmy, Jarmila Burešová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek