Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

V Lomu Babí vsadili na nakladače XCMG a rypadla XCG

Zveřejněno: 24. 6. 2016

Kolové nakladače XCMG či pásová rypadla XCG nejsou u nás příliš rozšířená. Navzdory tomu, že XCMG je pátým největším výrobcem stavebních strojů na světě a za XCG stojí americký výrobce John Deere. Rádi jsme tedy přijali pozvánku do lomu Babí, kde pracuje hned dvojice nakladačů s dvojicí rypadel, abychom se o strojích a zkušenostech z jejich provozování dozvěděli více.

Nakladač XCMG ZL50G

Lom Babí [1] se nachází v blízkosti hranice mezi petrovickými a dolsko - žďáreckými vrstvami v místě, kde vystupuje v tektonické zóně hronovsko - poříčského zlomu těleso bazaltického andezitu. Vyvřelina je většinou masivní, jemnozrnná, místy mandlovcovitá. Má porfyrickou texturu s intersertální nebo pilotaxitickou základní hmotou. V sz. části lomu leží v nadloží efuzivního tělesa tufitické brekcie a nad nimi pískovce s tufitickou příměsí. V nadloží melafyru leží hrubozrnné až balvanité slepence petrovických vrstev, dobře odkryté zejména v jv. části lomu. Jsou polymiktní s kolísavým podílem velkých valounů ortorul a metagranitů lužického typu (facie křenovských rulových slepenců). Dále jsou ve valounech zastoupeny kvarcity, lydity, fylity, metabazity, melafyry, ryolity a různé typy rul. Základní hmota slepenců má charakter arkózovitých až litických pískovců nebo drob, které ve slepencích tvoří podřízené i samostatné polohy. Těženou horninou je převážně rezavě červený až zelenošedý melafyr, rozdrcený a vytříděný do frakcí 0/4, 4/8, 8/16, 16/22, 0/32, 0/63, 0/125 a 32/63. Provozem lomu nás provedl a zkušenosti se stroji poskytl pan Martin Neumann, vedoucí lomu.

Kolový nakladač XCMG ZL50G při nakládání kameniva na vůz zákazníka
Kolový nakladač XCMG ZL50G při nakládání kameniva na vůz zákazníka

Kolový nakladač XCMG ZL50G

Prvním pořízeným strojem se stal v roce 2008 kolový nakladač XCMG ZL50G, který má k dnešku již najeto přes 12 000 mth. Tento 18t nakladač pohání šestiválcový vznětový motor Cummins QSB 6.7, vybavený turbodmychadlem a chlazením nasávaného vzduchu, s výkonem 164 kW (223 HP) při 2 100 ot/min. Pohon je s hydrodynamickým měničem, přičemž převodovka Power Shift umožňuje řazení v plném zatížení a je vybavena tzv. „kickdown” systémem pro automatické podřazování. K dispozici jsou čtyři rychlosti vpřed a tři vzad. Motorová kapota je elektricky sklápěná, údržbu dále zpříjemňuje automatické centrální mazání s časovačem.

V neposlední řadě má nakladač vše na svém místě s maximální přehledností a výborným přístupem k servisním místům. Velké množství strojníků, a není tomu ani v tomto lomu jinak, přivítá absenci zbytečné doplňkové výbavy, kterou ve většině případů stejně obsluha nevyužívá. Odměnou mu je jednoduchá a přehledná palubní deska a joystick k ovládání výložníku s lopatou. Tedy pokud se do nakladače posadím sám, bez jakýchkoliv problémů a bez speciálního zaškolení jsme schopen stroj provozovat jako plnohodnotný strojník.

Vzhledem k použití na nakládání kameniva z hald při expedici, je na nakladači, vybaveným Z – kinematikou, osazena lopata s břitem o objemu 3,5 m3. Nosnost zdvihu lopaty činí 7 000 kg, výškový dosah 4 110 mm je plně dostačující na nakládku vysokých nákladních vozidel včetně návěsů. Kabina je odhlučněná, přetlaková, klimatizovaná a samozřejmě také vybavená bezpečnostním rámem ROPS/FOPS. Sedadlo strojníka je pneumaticky odpružené, pro maximální pohodlí plně nastavitelné. Nechybí couvací kamera s barevným LCD displayem pro bezpečnost provozu po lomu.

Pásové rypadlo XCG 230 LC

Na základě pozitivních zkušeností s nakladačem bylo ještě tentýž rok (2008) rozhodnuto o nahrazení starších a dosluhujících rypadel 23tunovým strojem XCG 230 LC. Rypadlo pohání taktéž motor Cummins QSB6.7. Z dalších technických parametrů zmiňme maximální rypnou výšku 9 560 mm, max. rypnou hloubku 6 665 mm, čelní dosah 10 075 mm, rypnou sílu lžíce 140 kN / respektive ramene 102 kN. Zesílená lžíce HD vybavená výměnným zubovým systémem Ultralok je zhotovená firmou RENOMAG spol. s r.o. Rypadlo je využíváno převážně pro nakládku rubaniny, občasně pro skrývku.

Kabina je komfortní, odhlučněná, klimatizovaná s konstrukcí ROPS/FOPS. Nechybí centrální mazací systém.

Rozšíření provozu

Zbylé dva stroje, 10,5tunový nakladač XCMG ZL30 s lopatou o objemu 1,9 m3 a 33tunové rypadlo XCG 360-LC8 s těžební lžící 2 m3, byly pořízeny v rámci rozšíření kapacity provozu. Větší rýpadlo v současné době nakládá rubaninu a menší nakladač je využíván převážně v překladišti kameniva. Menší rypadlo je nasazováno v období většího množství zakázek.

Servis a zkušenosti z provozu

Stroje v prostorách kamenolomů a pískoven musí být spolehlivé, protože vypadnutí jednoho článku z řetězu může znamenat zastavení celého provozu. Důležité je tedy to, že dodavatel strojů, tedy společnost AUTO TRANS spol. s r.o. (ATS Jičín), zajišťuje díky vlastnímu profesionálnímu týmu záruční i pozáruční servis 24 h denně a zároveň drží běžné náhradní díly skladem v Jičíně. V případě potřeby je možné využít rychlou dodávku náhradních dílů ze závodu v Polsku, odkud pochází i stroje XCMG dodávané na český i slovenský trh. Většina servisních úkonů tak může být jak předem naplánována a provedena v době odstávky přímo v prostorách kamenolomu, tak kdykoliv vyřešena rychlým pohotovostním servisem. Vedoucí lomu p. Neumann velmi kvituje i možnost provádění běžné údržby včetně drobných oprav vlastními silami a dodává celkovou spokojenost jak se stroji, tak i s dodavatelem techniky ATS Jičín. Což ale beze sporu i potvrzuje objem a různorodost dodaných strojů pro tento lom, který dříve provozovala stavení společnost BAK a.s. sídlící v Trutnově.

Další věc je to, že stroje XCMG a XCG jsou robustní a zároveň zůstávají jednoduché s minimem elektroniky. Znalý strojník tedy může některé závady identifikovat jednoduše sám bez použití diagnostiky a speciálního nářadí. Nevýhodou může být to, že elektronika strojníka nehlídá, a tedy je pouze na něm, jak se k stroji chová a jestli mu věnuje předepsanou péči. Nicméně za to mu je odměnou stroj s neotravujícími nepotřebnými kontrolkami, kromě těch podstatných jako je mazání motoru, teplota oleje dobíjení apod.

Tatra Jamal

Zajímavostí je také to, že dampry v prostorách kamenolomu nenajdeme. Místo nich obstarává odvoz rubaniny do násypky drtiče a převoz nadrceného roztříděného kameniva na překladiště Tatra Jamal s označením SK4 a vyhřívanou 12 kubíkovou korbou o nosnosti přes 19 tun. Motor je v provedení Euro 5 s výkonem 325 kW. Na vozidle jsou obuté vysokotonážní pneumatiky AGATE se zesílenou bočnicí, určené zejména do těžebního a velmi těžkého provozu zemních prací. Vozidlo i pneumatiky byly dodány stejnou společností jako nakladače a rypadla, tedy ATS Jičín.

Více informací o strojích XCMG naleznete na webových stránkách www.xcmg.com (anglicky, rusky), popřípadě na stránkách www.atsjicin.cz (česky) patřících jičínské společnost AUTO TRANS spol. s r.o. – „ATS”.

Literatura:

[1] Tásler R. et al. (1979): Geologie české části vnitrosudetské pánve, s. 292; Academia Praha; www.lokality.geology.cz

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek