Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Veletrh steinexpo 2014

Zveřejněno: 16. 11. 2014

Veletrh steinexpo 2014 se konal již po deváté a to ve dnech 3. – 5. září v dole Nieder-Ofleiden. Zajeli jsme na něj, viděli a přinášíme vám zprávy.

Předně nás tento veletrh zaujal svojí rozlohou, počtem vystavovatelů, mnoha zajímavostmi a také výbornou organizací. Když jsme přijeli k lomu, navedli nás policisté na odstavné parkoviště. Zde jsme bez problému zaparkovali a fungovala tam bezplatná kyvadlová doprava. Nasedli jsme tedy do přistaveného autobusu, který nás během 10 minut dovezl až ke vchodu do výstaviště. S sebou jsme si vezli helmy, které, jak se ukázalo, jsme mohli klidně nechat doma. Pro každého návštěvníka byla helma k dispozici. Následně jsme se vydali až na nejvyšší patro čedičového dolu (mělo označení C), abychom shora získali co nejlepší přehled o velikosti veletrhu, porovnali ho s mapkou, kterou jsme u vstupu obdrželi, a rozhodli se, kam se vypravit. Na pravé straně pod námi se rozpínala plocha B a A, kde se nalézalo i tiskové centrum a dva pavilóny. Nalevo od nás byla plocha D a na dně dolu, také vlevo, se nalézala plocha E.

Přiznám se, že jsme zde byli poprvé a velikost veletrhu nás překvapila. Celková plocha, na které se vystavovalo, čítala 180 000 m2. Zhruba 105 000 m2 představovala demonstrační plocha a dalších 75 000 m2 pořadatelé věnovali tzv. statickým výstavám na otevřené ploše. Pavilóny představovaly okolo 3 000 m2.

Jak jsme zjistili, na mnohých místech pracovaly stroje tzv. naživo. Aby se tak mohlo stát, připravili pro ně pořadatelé 25 000 tun různého materiálu (čedičový kámen, drcené kamenivo, štěrk, stavební suť, asfalt ...), zkrátka takový materiál, který si vystavovatelé pro své stroje přáli. Stroje se potom mohly patřičně předvést při drcení třídění a převážení. Vše pomocí nejnovějších dostupných technologií a v dokonalé harmonii.

Patro C

Plán byl jasný. Rozhodli jsme se začít s prohlídkou od horního patra, následně sejít až na dno lomu s označením E, kde byly předváděcí akce, prohlédnout si plochu D, potom projít tunelem a zajít na plochu B a vše ukončit částí A. Zkrátka postupovat tak, abychom pokud možno nic nevynechali.

V patře C jsme nejdříve navštívili firmu Sandvik Mining and Construction, kde jsme měli při šálku kávy, kterou jsme popíjeli, velmi zajímavý rozhovor s paní Satu Rämö, marketingovou manažérkou pro Evropu. Dozvěděli jsme se od ní nejenom hodně o firmě Sandvik Mining and Construction, ale i to, že se během 10 let Finsko, potom co přijalo EURO, hodně změnilo. Především došlo k prudkému zdražení všeho (jako konkrétní příklad nám paní Rämö uvedla, že šálek kávy stojí nyní 6× více). To s sebou přineslo mnohé nepříjemné změny. Rapidně ubylo střední vrstvy a objevili se na ulicích žebráci – Finové, což nikdy nebylo. Zkrátka Finové celkově přijetím EUR zchudli. Shodli jsme se na tom, že přijetím EUR se mnoho států dostalo do problémů a přílišné zasahování Evropské unie do jednotlivých států nic dobrého nepřináší. Také jsme se domluvili, že se určitě sejdeme v Paříži na pre-INTERMAT (jedná se o setkání novinářů z celého světa s předními vystavovateli na veletrhu INTERMAT a konat se bude v lednu 2015). Dále jsme pokračovali na stánky Austin Powder, Atlas Copco, Terex, Powerscreen (měly spolu s Zeppelin největší stánky), RUBBLE MASTER, HARDOX Wearparts, McCloskey, SSAB Hardox, SITECH až k Leiblein GmbH.

Spojovací článek mezi plochou C a B

Přestože mezi výstavní plochou C a B (níže položená) pořadatelé postavili 30 metrů vysoký osobní výtah, byl z něj úžasný pohled a mohli jsme se s ním během 25 sekund dostat na výstavní plochu B, výtahu jsme nevyužili a vydali se pěšky dle plánu na plochu E, kde probíhala Demo show. Neodolala jsem však a výtah si alespoň vyfotila.

Demo-show na ploše E

Tato část veletrhu byla dle nás nejzajímavější. V pravidelných intervalech se zde předváděly nakladače značek BOBCAT, Doosan, Hitachi, Hyundai, JCB, Komatsu, Liebherr a Volvo, které materiál těžily či nakládaly. K nim přijížděly nákladní automobily značek Bell, Doosan, Hitachi, Komatsu a Liebherr a vytěžený materiál odvážely.

Jmenujme Volvo EC700, Komatsu WA500-7, Hitachi ZW370-5, Doosan DX490 NLC-3, Liebherr L 586, Liebherr TA 230, Bell B40D a další.

Společné demonstrace stavebních strojů a zařízení v oblasti E moderoval Raoul Helmera. Celkem bylo k vidění šest rypadel, sedm kolových nakladačů a pět strojů na dopravu. Stroje měly různé značky, ale uměly pracovat v dokonalé harmonii.

K vidění byly například pneumatiky značky Bridgestone.

Výstavní plocha D

Na ploše D bylo možno vidět společnou demonstraci strojů značek Zeppelin (zaujímala z nich největší výstavní plochu), Case, Scania, Allu a další.

Plocha B a A

Nejdříve jsme prošli plochu B a zastavili se na dvou českých firmách. První byla zlínská firma Mitas, jež je na celém světě známá se svými pneumatikami, druhou firmou byla přerovská firma PSP Engineering a.s., která je významným dodavatelem strojů a kompletních závodů pro průmysl výroby stavebních hmot. Volně jsme přešli na tiskovou konferenci probíhající v tiskovém centru na ploše A (více o ní v článku Zeppelin) a prohlédli si statické výstavy v pavilonech.

Co říká závěrečná zpráva

Přední výrobci stavebních strojů, dodavatele zařízení na zpracování minerálů, dodavatelé doplňkového zařízení a poskytovatelé služeb se po skončení veletrhu shodují: devátý veletrh steinexpo 2014 byl obrovským úspěchem.

V čedičovém lomu v Nieder-Ofleidene vystavovalo 254 vystavovatelů, kteří zastupovali 380 odvětví a zaujali výstavní plochu o 10 % větší než na předchozím veletrhu. Podívat se na ně přijelo 48 130 návštěvníků. Z toho 93 % přišlo na veletrh z profesionálního zájmu.

Podíl zahraničních vystavovatelů se výrazně zvýšil, celkem jich bylo 65. V porovnání s předchozím veletrhem došlo k nárůstu o 25 %. Naživo bylo vidět 480 velkých strojů.

Ředitel veletrhu Dr. Friedhelm Rese je více než přesvědčen, že tyto údaje potvrzují, že se veletrh stal nezbytnou platformou nabídky a poptávky.

Více informací o proběhlém veletrhu získáte na: www.steinexpo.de nebo www.facebook.com/steinexpo.

A za tři roky, konkrétně od 30. srpna do 2. září, se můžeme těšit na jubilejní 10. ročník – steinexo 2017.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Věra Machková, Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek