Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Velká vrtná souprava Liebherr LB 24 při dostavbě dálnice D8

Zveřejněno: 9. 2. 2017

Díky své univerzálnosti se vrtné a pilotovací soupravy Liebherr těší velké oblibě a můžete je vidět při práci na stavbách v zemích celého světa, Českou republiku nevyjímaje. V ČR dvě z nich vlastní firma Zakládání staveb, a. s., přičemž jedna je v současné době nasazena na dostavbě dálnice D8 u Prackovic.

Pohled na práci LB 24 ze svahu

Vrtná a pilotovací souprava Liebherr LB 24, kterou firma Zakládání staveb, a. s., pořídila, je aktuálně nasazena na dostavbě dálnice D8 u Prackovic, kde zajišťuje svah tělesa dálnice. Technologií Kelly vrtání zde vrtá pažené piloty 23–25 m o průměru 1 180 mm. Požadavek zákazníka zněl, aby stroj LB 24 byl speciálně vybaven a připraven na Kelly vrtání a vrtání průběžným šnekem (CFA). Myšlenkou do budoucna bylo i zvládání technologie roztlačování pilot (FDP).

  • Vrtná souprava LB 24 vyniká snadnou přepravou a kompaktními rozměry
  • Má široké možnosti nasazení a dlouhou životnost díky robustnímu provedení
  • Díky inteligentním pohonům nabízí vysokou efektivitu a nízké emise
  • Nový koncept umožňuje komfortní ovládání

Druhým strojem, který firma zároveň pořídila, je Liebherr LB 16, který je od poloviny ledna nasazen na stavbě v Berlíně, kde pracuje na převrtávané pilotové stěně o průměru vrtu 640 mm. Do budoucna je plánováno ho vybavit zařízením pro tryskovou injektáž s možností práce do hloubky 30 m. Oba stroje se budou pohybovat po stavbách v rámci celé Evropy.

Na další podrobnosti jsme se zeptali strojníka, pana Davida Mikoláška, který se strojem pracuje.

Usměvavý a spokojený pan David Mikolášek, který se strojem Liebherr LB 24 pracuje a jenž nám zodpověděl
i naše otázky
Usměvavý a spokojený pan David Mikolášek, který se strojem Liebherr LB 24 pracuje a jenž nám zodpověděl i naše otázky

Pane Mikolášku, můžete nám říci, jak dlouho již vrtáte?

Pokud mě paměť neklame, tak tomu je letos přesně třicet let, co jsem se vyučil jako strojník vrtných souprav u Vodních staveb. A od té doby vrtám.

Tak to je již pěkná řádka let. Jaké značky strojů jste vyzkoušel?

Vrtal jsem se stroji značky Soilmec, Bauer, Wirth, Delmag, Calweld.

Nyní pracujete na stroji LB 24. Co nám o něm můžete říci?

LB 24 má komfortní a pohodlnou obsluhu. Při práci ve svahu je stabilní, což je velmi důležité. Je výkonný a silný. Zkrátka rozhodně zvládá práci jako ostatní konkurenti v jeho kategorii a jsem s ním celkově spokojený.

Kdy jste stroj dostali a jak moc je od té doby vytížený?

Stroj jsme dostali 16. 12. 2016, tedy krátce před Vánoci. Od té doby má najeto 420 Mth, což znamená, že denně najede v průměru 12 hodin, takže maká na plné koule.

Děkujeme Vám za rozhovor.

Více o vrtné soupravě LB 24

Vrtná souprava LB 24 patří k řadě velkých vrtacích strojů Liebherr. Stroj o hmotnosti 76 t je vybaven vznětovým motorem o výkonu 320 kW. Technickou výhodou stroje LB 24 je lanový systém se silou v tahu 20 t. Uživatel tak má k dispozici maximální výkonnost a spolehlivost i při práci v nejtěžších zeminách a provozních podmínkách.

Technickým unikátem je stabilní provedení hlavního nosníku a maximálně robustní konstrukce kinematiky s velkou šířkou systému. Stroj je navíc osazen inovativním pohonem vrtáku BAT vlastní konstrukce Liebherr s točivým momentem 270 kNm. K důležitým výhodám hydraulického pohonu patří automatická regulace točivého momentu, plynulá optimalizace otáček a 4 elektronicky regulovatelné rozsahy otáček. Další přednosti pohonu vrtáku jsou jeho jednoduchá montáž, minimální údržba a zejména jeho vysoký výkon.

Přeprava univerzálního velkého vrtacího stroje Liebherr typu LB 24 na místo určení (k dálnici u Prackovic)
Přeprava univerzálního velkého vrtacího stroje Liebherr typu LB 24 na místo určení (k dálnici u Prackovic)

O společnosti Zakládání staveb, a. s.

Zakládání staveb, a. s., je společností s dlouholetou tradicí a zkušeností v oboru speciálního zakládání pro průmyslové, dopravní, bytové a vodohospodářské stavby. Významnou součástí jsou též akce týkající se životního prostředí včetně sanací sesuvných území.

Celé uvedené spektrum činností je široké, ale má sjednocující prvek, vždy se jedná o stavby v kontaktu s geologickým prostředím – zeminou či horninou. Dle způsobu založení stavby, podchycení stávajícího objektu či zajištění stavební jámy nebo výrubu podzemního díla je pak zvolena některá z vhodných technologií speciálního zakládání. Společnost realizuje díla v nejobtížnějších geologických podmínkách a je schopna pro zákazníka provést spodní část stavby jako celek, tj. včetně zemních prací a železobetonových podzemních konstrukcí s garancí vodotěsnosti. Proto si pro své práce pořizuje i nejkvalitnější dostupné stroje na trhu. Vstřícný individuální přístup k náročným zákazníkům, vypracování studií založení či realizační dokumentace, která zajistí dosažení nejvyšší kvality a bezpečnosti řešení problému za odpovídající cenu, jsou díky profesionalitě pracovníků samozřejmostí.

¹) Zpracováno z tiskových podkladů a informací získaných od společnosti Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Tomáš Kůrka
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek