Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Velkokapacitní třídicí síta značky Zemmler

Zveřejněno: 1. 7. 2014

Na každé stavbě vzniká velké množství vykopaného nebo vybouraného materiálu, který končí na skládce. Kromě toho, že to není příliš šetrné k přírodě a životnímu prostředí, nás to stojí nemalé peníze za dopravu a uložení odpadu. Přitom pouhým vytříděním odpadu získáme cennou surovinu.

Bubnová třídička Zemmler MS 1600

Možná si říkáte: „Třídění je sice zajímavé, ale třídička je drahá, velká a kvůli nákladné manipulaci použitelná jen na velkých stavbách. A jen pro firmy, které ji budou využívat denně...” Toto už však naštěstí neplatí. Existují výkonná zařízení, která příjemně překvapí svoji cenou a dopravit je lze na tažném zařízení za osobním automobilem. Vezměme to ale popořádku a podívejme se na to, co taková třídička na stavbě dokáže.

Využití při novostavbách

Na začínajících stavbách probíhá, ještě před započetím zemních prací a hloubením základů, skrývka ornice.

Vyžaduje to zvláštní právní předpis Ministerstva zemědělství o ochraně zemědělského půdního fondu. Aby mohla být hlína po dokončení stavby zase použita, je potřeba z ní odstranit kamení a další hrubé příměsi. Chceme-li se vyhnout pracnému dodatečnému vybírání kamenů, tak teprve po vytřídění ji lze rozprostřít po pozemku. Kamení a hrubé nečistoty lze samozřejmě vytřídit nejen z hlíny pod základy, ale také ze zbývající ornice na pozemku.

Po vykopání základových pásů či při větších terénních úpravách získáme na stavbě velké množství štěrkopísků. Po vytřídění jednotlivých frakcí z nich dostaneme kačírek a písek různých frakcí. Vzniklé suroviny naleznou zcela jistě na stavbě další uplatnění ať už v různých betonech, drenážích či jen jako vyrovnávací materiál pod zámkovou dlažbu.

Stavební suť

Bubnovými síty lze s úspěchem protřídit také stavební suť vzniklou při stavbě či bourání, a nebo dovezenou od jinud jako podkladový/zásypový materiál. Dvojice sít s volitelnou frakcí již od 2 mm zde nabízí nepřeberné množství využití.

Další využití

Kromě třídění zeminy, suti a štěrkopísků lze bubnovými třídičkami Zemmler separovat celou řadu dalších materiálů. Za zmínku určitě stojí kompost, dřevní stěpka, nebo různé recykláty. Jistě by se ale našlo ještě mnoho jiných zajímavých využití.

Bubnová třídička Zemmler 1600 (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)
Bubnová třídička Zemmler 1600 (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)

Síta ZEMMLER dokáží třídit:

  • zeminu
  • písky, štěrky
  • kompost
  • štěpku
  • stavební suť
  • recykláty
  • a mnoho dalších materiálů

Třídicí bubnová síta Zemmler

Pro třídění různých druhů materiálů a substrátů se během posledních let v praxi nejvíce osvědčila rotační bubnová síta. Právě taková síta, navíc se zdvojeným bubnem, vyrábí německá firma Zemmler. Na českém a slovenském trhu tuto značku zastupuje firma EUROGREEN CZ, s.r.o.

Firma Zemmler dokáže vyjít vstříc každému zákazníkovi a vyrobit tak třídicí stroj šitý přesně na míru. Ze standardních variant je na výběr mobilní, stacionární nebo mobilní pásová varianta podvozku. Délka třídicího bubnu u nejmenšího modelu MS 1600 je 1,6 m a u největšího modelu MS 5200 pak 5,2 m. Stroje pohání elektromotor napájený vlastní elektrocentrálou. U stacionárních variant lze třídičku napájet přímo z elektrické sítě. Výkon těchto strojů se pohybuje v závislosti na přísunu a kondici materiálu až 150 m3/hodinu.

Stroj lze vybavit síty různých frakcí. Na obrázku dvojice sít pro třídění zeminy
Stroj lze vybavit síty různých frakcí. Na obrázku dvojice sít pro třídění zeminy
Detailní pohled na síta
Detailní pohled na síta

Konstrukce třídiček

Jedná se o jedinečné stroje hned v několika ohledech. Především vynikají možností třídění materiálu až na 3 frakce volitelné velikosti (již od 2 mm), a to díky konstrukci rotačního bubnu s možností vnitřního i vnějšího připevnění sít s různými rozměry otvorů. Tato síta se připevní velmi snadno během 20-ti minut, takže lze rychle reagovat na aktuální stav prosívaného materiálu.

Třídička může být napájena pomocí připojení na 3x400V nebo využívá integrované elektrocentrály
Třídička může být napájena pomocí připojení na 3x400V nebo využívá integrované elektrocentrály

Zapřažení za osobní automobil

3-frakční třídění umožňuje i nejmenší stroj z rodiny Zemmler, model MS 1600. Tento model s pracovním výkonem až 30 m3 za hodinu lze odvézt i větším osobním automobilem. Celková váha stroje MS 1600 je totiž do 3,5 tuny. Mobilita předurčuje tento model k všestrannému využití.

Snadný převoz bubnové třídičky MS 1600 (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)
Snadný převoz bubnové třídičky MS 1600 (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)
¹) Informace o třídicích sítech Zemmler čerpány z materiálů firmy EUROGREEN CZ s.r.o.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek