Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Vysoká výkonnost, nízké nároky, vše na míru – motory Cummins

Zveřejněno: 29. 9. 2018

Na veletrhu BAUMA 2016 představil Cummins kompletní řadu motorů splňujících emisní normu STAGE V. K dnešnímu dni Cummins dokončil u zákazníků 100 instalací na různých typech strojů, jako jsou například: kompresory, vysokozdvižné vozíky, kontejnerové nakladače, jeřáby, bagry, sněžné rolby a další. Třicet procent těchto instalací bylo provedeno u nových zákazníků.

Motory Cummins (foto Travelarz)

S výkonem 74 kW až 503 kW motory Cummins obstarají více práce s nižšími nároky. Pro uživatele zařízení to znamená vyšší výkon stroje jako takového. Jednodušší architektura použitá u motorů Cummins STAGE V znamená kromě jiného zvýšenou spolehlivost a produktivitu. Zlepšená spotřeba paliva přispívá ke sníženým provozním nákladům. Motory jsou kompaktnější, došlo ke snížení hmotnosti a snížení nároků na chlazení. Zároveň došlo ke snížení komplexnosti instalace a tím pádem ke snížení nákladů výrobce zařízení.

„Zatímco většina výrobců využila strategii <0x201A>stejné jako' STAGE IV s drobnými úpravami, vedoucí postavení Cummins Inc v oblasti technologických řešení nám umožnilo dodat zákazníkům vylepšené produkty s nižšími instalačními nároky. Například řešení Single ModuleTM s vyšší kapacitou redukce Nox umožnilo odstranění EGR (recirkulace výfukových plynů) z řady motorů o objemech mezi 3,8 až 9 litrů. Toto řešení nám umožnilo navázat a rozšířit spolupráci s výrobci, kteří by v budoucnu ne nezbytně zvažovali instalaci motoru Cummins,” řekl Hugh Foden, výkoný ředitel Off highway business.

Současná nabídka

Motory Cummins B6,7 a L9 STAGE V jsou již plně certifikovány a v produkci tedy ve značném časovém předstihu před uvedením příslušné normy v platnost. Obě platformy nabízejí vyšší výkon i kroutící moment. Konkrétně výkon B6,7 se navýšil na 243 kW (326 hp) s vrcholem kroutícího momentu na 1375 Nm. Tedy v porovnání s motory STAGE IV jde o třicetiprocentní nárůst. Výkon L9 byl navýšen z 298 kW (400 hp) na 321 kW (430 hp) v emisní normě STAGE V, spolu s nárůstem kroutícího momentu o 13 % na 1846 Nm. Zvýšený výkon motorů nám například v případě B6,7 umožnil náhradu motorů o vyšším objemu právě tímto řešením. Takové možnosti jdou samozřejmě ruku v ruce se snížením nákladů na instalaci na straně výrobce a samozřejmě snížení nákladů na provoz na straně uživatele.

Motory F3,8 a B4,5 budou samozřejmě také k dispozici před legislativou požadovaným datem v roce 2020 a i tyto mají k dispozici značný nárůst výkonu oproti variantám v emisní normě STAGE IV. Motor F3,8 se výkonově posouvá z 93 kW (130 hp) na 129kW (173 hp), zatímco B4,5 z 129 kW (173 hp) na 149 kW (200 hp). Nárůst kroutícího momentu je u F3,8 o více jak 20 % na 620 Nm a 11 % u B4,5 na 780 Nm.

Řešení pro každého

K výše uvedeným motorům nabízí Cummins Inc svým zákazníkům také řešení na poli alternativní energie. A to jak plně elektrický pohon, tak jeho hybridní variantu. Tato řešení doplňují portfolio motorů emisní normy STAGE V a umožňují našim zákazníkům zvolit ideální řešení dle požadavků koncového zákazníka, popřípadě legislativy.

O společnosti Cummins Inc.

Cummins Inc., celosvětový lídr, je společnost zastřešující obchodní jednotky, které vyvíjejí, vyrábějí, distribuují a servisují dieselové motory a motory na bázi zemního plynu a související technologie, a to včetně palivových systémů, ovládacích systémů, vzduchotechniky, filtrace, emisních řešení a generátorů elektrické energie. Se sídlem v Columbusu v americkém státě Indiana zaměstnává společnost Cummins v současné době asi 58 600 lidí po celém světě a poskytuje servis zákazníkům v cca 190 zemích, a to vše prostřednictvím sítě přibližně 500 nezávislých nebo vlastních distributorů ve více než 7 500 obchodních lokacích. Společnost Cummins v roce 2017 dosáhla obratu ve výši 20,4 mld. dolarů, se ziskem 1,00 mld. dolarů. Tiskové zprávy lze nalézt na internetových stránkách Cummins.com nebo cumminsengines.com. Sledujte Cummins na Twitteru na twitter.com/cumminsengines a na YouTube na youtube.com/cumminsengines.

Autor: Lukáš Škoda
Foto: Cummins
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek