Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zeppelin CZ představuje: Kloubové dampry Cat® 730C a 735C

Zveřejněno: 18. 10. 2016

V nabídce techniky Cat® pro těžební průmysl letos vévodí kloubové dampry řady C s nosnostmi 28 tun (Cat® 730C2) a 32,7 tun (Cat® 735C). Svými parametry jsou tyto dampry jako ušité pro provoz v povrchových lomech, pískovnách, štěrkovnách nebo na velkých staveništích. Podrobněji vás seznámíme s větším z nich – s typem Cat® 735C .

Kloubový dampr Cat® 730C2

Pohon dampru zajišťuje motor Cat® C15 ACERT o zdvihovém objemu 15,2 l a maximálním výkonu 337 kW. Elektronicky řízený motor se vyznačuje kultivovaným chodem, nízkou spotřebou paliva a nízkými emisemi. Pro splnění emisních norem EU stupeň IV je vybaven oxidačním katalyzátorem, filtrem pevných částic a systémem selektivní katalytické redukce (SCR) pro úpravu výfukových plynů vstřikováním roztoku močoviny do výfuku. Oproti motorům s emisním stupněm EU IIIB se v případě „C15-ky” podařilo dosáhnout nižší spotřeby provozních kapalin (až o 5 %), a to také díky pokročilému vstřikovači MEUI™-C, poskytujícího vyšší vstřikovací tlaky a lepší dávkování paliva. Modernizaci podstoupila motorová kompresní brzda s volitelným automatickým režimem, který pomáhá eliminovat přetáčení motoru a zvyšuje produktivitu v opakujících se pracovních cyklech.

Přenos síly na kola obstarává nová převodovka HDPS (High Density Power Shift) s 9 rychlostními stupni pro jízdu vpřed a se 2 stupni pro couvání. Převodovka je integrována do elektronického řídicího modulu APECS a přeřazení je pod taktovkou elektroniky plynulé a rychlé, čímž se zlepšuje celková ovladatelnost stroje. Zajímavou funkcí je tzv. „rychlostní zámek”, kdy si obsluha podle podmínek na pracovišti nastaví maximální rychlost pojezdu.

Cat<sup>&reg;</sup> 735C najde využití v pískovnách, štěrkovnách i v kamenolomech
Cat<sup>&reg;</sup> 735C najde využití v pískovnách, štěrkovnách i v kamenolomech

Automatika pomáhá

I méně zkušený strojník v případě Cat® 735C ocení perfektní ovladatelnost stroje a naplno využije i jeho ostatní silné stránky. To vše díky celé řadě automatických funkcí, kterými jsou „céčkové” dampry Caterpillar vybaveny. Tak například systém automatické kontroly trakce (ATC) byl představen již u kloubových damprů řady B, v „céčkové” řadě se dočkal dalších zlepšení. K aktivaci uzávěrek nápravového a mezinápravového diferenciálu dochází za jízdy a tento proces je plně automatický. Snímače, sledující rychlost stroje a rychlost otáčení kol, dají v případě nedostatečné trakce povel k uzamčení uzávěrky diferenciálu. Systém ATC eliminuje ztráty výkonu, plynoucí z nesprávného ručního ovládání uzávěrek, a snižuje opotřebení pneumatik a hnacího ústrojí. Podobně šetrná ke stroji je další instalovaná funkce ARC (automatické ovládání odlehčovací brzdy). Na základě monitorování provozu čidly se automaticky zapíná motorová kompresní brzda (retardér) – režim automatiky v tomto případě zabrání přetáčení motoru a zvyšuje bezpečnost provozu. V případě potřeby lze samozřejmě retardér ovládat i ručně. K dalším funkcím, které usnadňují strojníkovi práci, patří automatická regenerace filtru pevných částic, která probíhá bez jeho zásahu a bez omezení výkonu při provozu. Regeneraci lze kdykoli přerušit, nebo také aktivovat ručně. Pro plynulý rozjezd ve svahu je k dispozici elektronický asistent Hill Assist, který po sundání nohy z brzdového pedálu stroj automaticky přibrzdí. Práci strojníkovi usnadní také nové funkce Wait Brake, která zjednodušuje ovládání brzd při čekání na naložení a při sklápění.

Jízdní vlastnosti

Kloubový dampr řady C od Caterpillar překvapí své majitele mimořádnou stoupavostí, akcelerací, a komfortem při jízdě. Céčkové dampry od Caterpillar doslova polykají terénní nerovnosti, a je jedno, jestli jedete po štěrku, písku, z kopce či v kalužích. Na pohodlí posádky při jízdě se velkou měrou podílí tříbodově zavěšená přední náprava s výkyvem v rozmezí ±6° s odolnými nízkotlakými kapalinovými tlumiči s velkým průměrem. Zesílené zadní nápravy, zavěšené na vahadlech, propůjčují i plně naloženému dampru dostatek stability v jakémkoli terénu. O bezpečné zastavení stroje se postará účinný dvouokruhový brzdový systém pro všechna kola s nezávislým předním a zadním okruhem a nezávislými tlakovými akumulátory; vícekotoučové lamelové brzdy jsou uzavřené v olejové lázni.

Kloubový dampr CatCat<sup>&reg;</sup> 730C
Kloubový dampr CatCat<sup>&reg;</sup> 730C

V kabině jako doma

Dlouhé směny v náročných podmínkách? Pro obsluhu „céčkových” damprů Cat žádný problém. Pohodlná kabina, umístěna na středu nad přední nápravou, nabízí dost místa pro dvě osoby. Kromě vzduchem odpružené sedačky strojníka s volitelným čtyřbodovým bezpečnostním pásem je k dispozici i polstrovaná sedačka pro spolujezdce. Pro odložení nejrůznějších předmětů najdeme v kabině řadu odkládacích přihrádek, uzamykatelnou skříňku i držák na nápoje. Na přehledné přístrojové desce jsou rozmístěny podsvícené kolébkové spínače, sdružené kolem barevného multifunkčního displeje, který kromě klasických výkonových ukazatelů obsahuje také indikátor aktuální konfigurace, informace o zatížení stroje nebo servisní kontrolky. Na monitor se promítá také obraz z instalované kamery na zádi stroje. Součástí výbavy je i radiopřijímač s CD mechaikou a Bluetooth a výkonná klimatizace.

Multifunkční barevný displej v kabině kloubového dampru umožňuje přepínání do několika zobrazovacích režimů.
Multifunkční barevný displej v kabině kloubového dampru umožňuje přepínání do několika zobrazovacích režimů.

Technologie Cat Connect pro maximální produktivitu

S cílem optimalizovat provoz, šetřit provozní náklady a zároveň mít neustále přehled o tom, co se s daným strojem zrovna děje, vybavil výrobce kloubové dampry řady C rozhraním pro technologie Cat Connect. V případě aktivace služby Cat® Product Link™ se veškerá data o provozu stroje přenáší do uživatelského rozhraní aplikace Vision Link (může být nainstalována jak na osobním počítači, tak na chytrém telefonu), kde jsou tak majiteli kdykoli k dispozici. Užitečným pomocníkem při těžbě je volitelný vážicí systém Cat® Production Measurement, který posádku informuje o hmotnosti přepravovaného / nakládaného materiálu a poskytuje data o počtu cyklů nebo celkové přepravené hmotnosti. Technologie Cat Connect jsou jednoduché na obsluhu a maximálně efektikvní v jakémkoli oboru či aplikaci.

Závěrem

Podrobné informace o všech novinkách Cat® pro tento rok vám rádi poskytnou prodejci společnosti Zeppelin CZ, která je oficiálním dealerem těchto strojů v ČR. Stroje lze po dohodě s prodejcem vyzkoušet v rámci DEMO programu, kdy si vybranou techniku může zákazník otestovat přímo ve svém provozu.

Více informací naleznete na stránkách www.zeppelin.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek