Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Zkušenosti s provozem sacího bagru MTS

Zveřejněno: 16. 10. 2008

Ve stavebnictví existuje mnoho situací, při kterých se uplatní vysoce výkonný vysavač. Sacím bagrem MTS lze odsávat a přemísťovat mokré i suché materiály – vodu, kaly, bláto, prach, piliny, písek, zeminu, štěrk, kamení (až do průměru 20 cm a hmotnosti 20 kg). Významnou inovací je sací bagr s dálkově ovládanou třídílnou hydraulickou rukou.

Stroj je vybaven účinným filtračním systémem, takže i při odsávání velmi jemných materiálů jde z výdechu čistý vzduch, což si pochvalují ekologové, radnice, občané i zaměstnanci.

Tuto technologii představila v České republice společnost HUTIRA – BRNO s.r.o. před čtyřmi lety a již o rok později byl sací bagr oceněn na Stavebních veletrzích v Brně Zlatou medaili IBF 2005.


Likvidace suti z jednotlivých pater obytných domů

A co říká praxe?

Stroj byl vymyšlen a konstruován v Německu speciálně na výkopové práce v zasíťovaném území všude tam, kde by bylo nutno použít ruční hloubení.

Objem vlastního kontejneru 8 m³
Hmotnost 20 t/33 t (prázdný/plný)
Průměr sací hadice 250 mm
Účinná délka sacího potrubí 80 m
Nasávaný vzduch ventilátorem až 36 000 m³/hod.
Účinná hloubka sacího potrubí 16 m
Podtlak až 34 000 Pa

Oproti němu je tento stroj v závislosti na zemině min. 4x rychlejší, nehledě k tomu, že není potřeba velikých a dlouhodobějších záborů veřejného prostranství, dopravního značení a omezení dopravy, zemina neleží podél výkopu neúnosně dlouho, bagr, nakladač a nákladní auto je zredukováno na jeden stroj.


Saci bagr MTS s dálkově ovládanou třídílnou hydraulickou rukou

Široké využití ve stavebnictví

Z více než čtyřleté zkušenosti s provozováním sacího bagru je nutno říci, že jeho použití a možnosti nasazení jsou opravdu široké.

Stroj byl již úspěšně a opakovaně nasazen na čištění kanalizací, usazovacích nádrží ČOV, dále byl použit ve slévárnách, hutích, betonárkách, na mostcích a regulovaných potocích.


Hloubení výkopu v zasíťovaném území

Ve stavebnictví se používá především pro výkopy zejména v zasíťovaném území a doslova hitem se stává odsávání stavební suti z podzemních i nadzemních částí rekonstruovaných budov a podzemních prostor.


Graf výkonnosti
1. Ruční hloubení jam, normální zemina – terén s kabely a potrubními vedeními
2. Nasazení sacího bagru v těžké zemině s kabely a potrubními vedeními
3. Nasazení sacího bagru v těžké jílovité zemině
4. Nasazení sacího bagru ve vlhké hlinité a jílovité zemině
5. Nasazení sacího bagru v normální zemině s kabelem a potrubními vedeními
6. Nasazení sacího bagru v štěrkopísku a štěrku
7. Nasazení sacího bagru v písečné zemině
8. Nasazení sacího bagru ve znečištěné vodě

Na novoty se hledí s nedůvěrou a spoléhá se spíše na klasiku. No bodejť, ono to nikoho až tak moc netrápí. Že je někde výkop, jehož samotné ruční provedení trvá dlouho, občané přes něj přeskakují, balancují na lávkách a šlapou v blátě, je zabrána půlka vozovky i s chodníkem – však lidé jsou zvyklí, vždycky to tak bylo.

Naskýtá se otázka: Posuneme laťku kvality i v našich zemích o trochu výše?


Odsávání štěrku z kolejiště

Literatura:

[1] Beatrice Hanáková: Sací bagr – alternativní metoda hloubení, Stavební technika 3/2004, str. 8-9, http://stavebni-technika.cz/c109
[2] Roman Janoušek, Ivo Hutira. Sací bagr – nová technologie zemních prací, Stavební technika 2/2005, str. 16-17, http://stavebni-technika.cz/c175

Autor: Beatrice Hanáková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek