Vybraná rypadla Sunward nyní s financováním s 0% navýšením - NorWit, s.r.o.
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Kvalita na profesionální úrovni

Zveřejněno: 20. 8. 2003

Moderní metody stavebnictví vyžadují také neustálou inovaci v oblasti stavebního nářadí. Důraz je zde kladen zejména na spolehlivost a nadprůměrnou životnost. Nářadí musí hravě zvládat maximální nasazení a podávat vždy perfektní výkon často i v nepříznivých podmínkách a při mnohdy nešetrném zacházení.



Zárukou tradice, kvality a profesionality je nářadí značky Bosch. Pro letošní sezónu přináší tato značka hned několik žhavých novinek.

Vrtací kladivo Bosch GBH 2-22 RE
je nástupce nejprodávanějšího kladiva celosvětově ve třídě dvoukilových vrtacích kladiv. Využívá všechny osvědčené systémy svých předchůdců a je opět o znatelný vývojový krůček vpředu. S jednotkovou energií úderu 2,2 J při vrtání zajíždí do betonu skutečně rychle, a to v průměrech vrtání až do 22 mm a vrtacími korunkami až do průměru 68 mm.
Kladivo lze použít i víceúčelově – např. pro vrtání bez příklepu do dřeva či kovu, s vrtáky s válcovou upínací stopkou. To vyžaduje rychlovýměnné sklíčidlo (není součástí standardní výbavy). Pak i otvory ve dřevě do průměru 30 mm a v oceli do průměru 13 mm nejsou překážkou. Nové kladivo je již na našem trhu za doporučenou prodejní cenu 6 490,- Kč včetně DPH.

Akumulátorové vrtací šroubováky Bosch
Hrubé nárazy, pády z výšky, tvrdé údery – žádný problem pro robustní akumulátorové nářadí Bosch řady »Heavy Duty«. Nezáleží na tom, zda se jedná o vrtací šroubovák bez příklepu nebo s příklepem, od nově koncipovaného krytu se vše odrazí. A to díky inovativnímu řešení. Poprvé není kryt spojen s jednotkou pohonu.
Tím nemá skořepina krytu žádnou přídržnou funkci a díky novému, extrémně pružnému materiálu Dura Shield funguje jako spolehlivý tlumič nárazů. Výsledkem je méně oprav, žádné prostoje, a robustní nářadí, které umožňuje každému profesionálovi práci bez selhání.
Velké šrouby, velké průměry vrtání, vše bez nároku na dostupnost elektrické zásuvky – to vše zvládne silný, vysoce výkonný motor se štíhlou konstrukcí 48 mm a vysokým točivým momentem (až 85 Nm u nejsilnějšího modelu Bosch GSR 24 VE-2). Nové akumulátorové vrtací šroubováky Bosch řady Heavy Duty vstupují na náš trh ve verzích 12 V, 14.4 V a 24 V za doporučenou prodejní cenu od 8.290,- Kč vč. DPH.

Úhlová bruska s rychlobrzdou Brake system
Veškeré zkušenosti, jež Bosch získal při vývoji brzdových systémů vozidel, byly nyní uplatněny i u elektrického ručního nářadí. Systém ABS v autě nebo Brake system u úhlových brusek: další inovace, která zvyšuje bezpečnost.
Nová úhlová bruska Bosch GWS 24-230 JBX je vybavena patentovanou, světově jedinečnou elektromechanickou brzdou, která kotouč z 8500 otáček/min. dokáže zastavit za 2,5 sekundy. Z takové rychlosti, jež na obvodu 230 mm kotouče dosahuje 280 km/h., nedosáhne během takového okamžiku žádná jiná bruska zabrzdit do nuly.
Rychlé zastavení kotouče znamená větší bezpečnost, zejména při práci v zúženém prostoru, nebo při nedostatku místa pro odložení brusky. I při výpadcích proudu se brzda automaticky aktivuje, což znamená optimální ochranu pro uživatele. Doporučená prodejní cena je 9 490,- Kč vč. DPH.

Opalovací pistole s ochranou proti přehřátí
Nejvyšší nároky je schopna uspokojit nová opalovací pistole Bosch GHG 660 LCD. Je vybavena velmi účinnou ochranou proti přehřátí – topná spirála se automaticky vypne a proud vzduchu poběží dál, dokud se spirála neochladí na svou pracovní teplotu.
Tak se nemůže stát, že přiložením pistole příliš blízko k opalované ploše vznikne přehřátí na spirále, které ji zničí a Vám způsobí potíže s nefunkčním nářadím.
Oprava spirály je mnohdy velmi nákladná záležitost, proto tato ochrana je více než výhodnou a promyšlenou investicí do spolehlivosti. Nová opalovací pistole má příkon 2300 W, je vybavena plynulou regulací teploty v rozsahu 50 - 660°C a plynulou regulací proudění vzduchu od 250 do 500 l/min. Pro určité technologické operace je nutné dodržet teplotu na konstantní úrovni. Proto je tento špičkový model vybaven displejem, který signalizuje navolenou teplotu a konstantní elektronika hlídá a udržuje navolenou teplotu.
Pro vyšší komfort můžete použít jako rychlou předvolbu teploty některou ze čtyř hodnot dříve uložených. Rukojeť je opatřena příjemnou měkkou gumovou vrstvou pro delší práci bez známky únavy. Nová opalovací pistole Bosch GHG 660 LCD přichází na trh za doporučenou prodejní cenu 4 490,- Kč vč. DPH.

Diamantové dělící kotoučenové generace
V posledních letech se radikálně změnila technologie pokládání vodovodních trubek i elektroinstalací. Místo zasekávání drážek do zdí sekáčem je dnes běžné drážky řezat drážkovacími frézami s odsáváním.
Tato technologie je několikrát rychlejší a navíc splňuje náročné ekologické požadavky. Kotouče jsou rozděleny do třech výkonnostních a cenových řad a z rozšířené a technologicky zdokonalené nabídky si vyberou profesionálové i zdatní domácí kutilové. Řada Professional Plus nabízí absolutní špičku pro plně profesionální využití, kotouče s nejvyšší životností, a tedy i s nejlepším poměrem mezi výkonem a cenou. Pro poloprofesionální nasazení jsou určeny kotouče z řady Professional.
Řada Professional Eco je vhodná pro domácí kutily orientované na cenově výhodnou nabídku. Dva nejpoužívanější typy, na řezání betonu a stavebních materiálů, jsou vyráběny za pomoci nejmodernější technologie tavení laserem (LMT). V nejmodernějším výrobním zařízení ve Švýcarsku se touto technologií docílí rovnoměrnějšího rozptýlení diamantů. Tím se výrazně zvyšuje doba životnosti kotouče i jeho stabilita. Další výhodou nového výrobního postupu je fakt, že LMT umožňuje výrobu diamantového kotouče se segmenty rozdílných délek. Díky těmto segmentům pak při řezání vznikají jemné mikrovibrace, jež zvyšují řezací vlastnosti kotouče na maximum.

Sekáče RTec využívají i energii odrazu
Světovou novinkou v sekací technice je použití sekáčů Bosch, které využívají prostřednictvím reflexního elementu i energie odražené od pracovního místa, jenž se standardně nevyužívá a působí i rušivě na hlavu sekacího kladiva.
Při měření sekacího výkonu při použití sekacího kladiva Bosch GSH 5 E s novým sekáčem Bosch RTec bylo dosaženo až 15% vyššího sekacího výkonu ve srovnání se standardními sekáči. Současně nové sekáče účinně snižují vibrace a zajišťují nejen rychlejší pracovní postup, ale také nižší pracovní zatížení.
Odražená energie se díky reflexnímu elementu vrací zpět do pracovního místa, takže nezatěžuje tolik sekací hlavu kladiva. To má také vliv na zvýšení životnosti kladiva. Vždyť oprava či výměna sekací hlavy kladiva také není nezanedbatelnou položkou. Tyto sekáče mají novou geometrii stranového ostří. Plochý sekáč má navíc kromě základního ostří i dvě ostří postranní. To zvyšuje rychlost sekání a zabraňuje zaseknutí sekáče v betonu. Sekáče Bosch RTec se vyrábějí s upínací stopkou SDS-max a to v délkách 400 mm. Srdečně zveme k návštěvě expozice BOSCH na strojírenském veletrhu v Brně: volná plocha K, stánek č. 2 (15. - 19. 9. 2003)
Autor: Karel Kurka
Foto: Robert Bosch Odbytová s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Budoucnost patří teleskopickým manipulátorům. JCB zde hraje prim

Zveřejněno 6.9. Teleskopické kolové manipulátory patří k těm typům strojů, po kterých v posledních letech konstantně roste poptávka. Může za to jejich všestranné uplatnění v mnoha oborech, od stavebnictví, průmyslu, logistiky až po zemědělství. S konceptem stroje s… celý příspěvek

Kompaktní kolové bagry s nízkou výškou, ale největším zdvihem ve své třídě

Zveřejněno 4.9. Kolová rýpadla s nulovým přesahem zádě Komatsu PW168-11E1 a PW198-11E1 nabízejí jednu z nejnižších celkových výšek na trhu, ale v kompaktním balení přinášejí svým uživatelům více, než byste možná v této kategorii strojů čekali. Stroje s výborně… celý příspěvek

DAF slaví tři čtvrtě století od zahájení výroby nákladních vozidel v Eindhovenu

Zveřejněno 30.8. Společnost DAF Trucks letos slaví 75 let výroby nákladních vozidel. Je to významný milník v řadě úspěchů, které jsou poháněny inovacemi, převratnými technologiemi a chytrým designem. Stejná konstrukce tvoří základ pro nejnovější generaci vozidel DAF… celý příspěvek