Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 16.9. – svátek slaví Ludmila

Příslušenství MB Crusher vynikne zejména na stavbách s omezeným prostorem

Zveřejněno: 14. 8. 2024

Ve stavební branži známá společnost ECOSTONE z Havlíčkova Brodu si zhruba před dvěma lety pořídila do své flotily drticí lžíci MB-BF90.3 a třídicí rotorovou lžíci MB-HDS320. Příslušenství, zakoupené jako jeden paket pro 25tunové rýpadlo Komatsu, pomohlo firmě uspořit provozní náklady a umožnilo ji efektivně zpracovávat materiál na celé řadě staveb a demolic. Drticí lžíci MB Crusher jsme měli možnost na vlastní oči vidět na demolici starého rodinného domu v Havlíčkově Brodu.

Na zakázkách s omezeným prostorem vyniknou vlastnosti drticích lžic MB Crusher, které v kompaktním balení nabízejí vysoký drticí výkon.

Mobilní drcení a třídění pomocí rýpadel je jednoznačně trendem posledních let. Výborné jméno si v tomto oboru získal italský výrobce těchto zařízení – společnost MB Crusher. V České republice se s touto značkou setkáváme stále častěji, a to nejen v rámci nejrůznějších předváděcích akcí (MB Crusher byl letos zastoupen například na akci Pamětník 2024). Tip na společnost ECOSTONE jsme dostali od tuzemského zastoupení společnosti MB Crusher.

Zkušenosti z provozu

Na drticí lžíci MB-BF90.3 jsme se vyrazili podívat na okraj Havlíčkova Brodu, kde pod taktovkou ECOSTONE mizí v jejich útrobách sutiny starého objektu. Uprostřed zástavby rodinných domů vidíme za protiprachovou zástěnou dvě pásová rýpadla Komatsu. S drticí lžicí pracuje větší z nich – Komatsu PC240 LC-8. Sutiny zabírají téměř celou plochu parcely, nicméně právě v takových podmínkách je příslušenství MB Crusher jako doma. „Dříve jsme museli na podobné demolice vozit velkou bubnovou třídičku a drtič, ale toto je samozřejmě mnohem efektivnější řešení,“ říká o nasazení mobilního příslušenství Vít Šorma, dispečer mechanizace a dopravy ve společnosti ECOSTONE.

Příslušenství MB Crusher u ECOSTONE s.r.o.

Třídicí rotorová lžíce MB-HDS320 je vhodná pro rýpadla (od 18 do 24 tun), rýpadlo-nakladače (od 11 do 14 tun) a nakladače (od 11 do 14 tun). Zpracovává horniny, beton, sklo, ale také slévarenský a kovový odpad.

Drticí lžíce pro rýpadla BF90.3 (od 21 do 32 tun), kterou navrhla a patentovala společnost MB v roce 2001, byla první drticí lžící vyrobenou na světě a dodnes představuje jeden z nejžádanějších modelů, schopný drtit jakýkoli typ inertního materiálu. Kompaktní a všestranný model BF90.3 je navržen tak, aby maximálně eliminoval tření při nabírání materiálu a vydržel i tvrdé podmínky na stavbách. Lžíce je schopná drtit jakýkoli typ inertního materiálu. Více na www.mbcrusher.com.

Dle jeho slov dispečera zvládají s oběma lžícemi zpracovávat v podstatě stejné objemy materiálu jako dříve s násobně těžším a rozměrnějším vybavením. Při práci s tvrdým materiálem v lomu je kapacita drticí lžíce MB-BF90.3 přibližně 50 tun za hodinu, přičemž platí, že drcení materiálu je tím efektivnější, čím méně sypkých nebo navlhlých hmot obsahuje. Na této konkrétní zakázce, kam jsme se zajeli podívat, obsahují sutiny velký podíl hlíny, takže drticí mechanismus nejede na plný výkon, což je spojeno i s menším hlukem.

Drticí lžíce pro rýpadla MB- BF90.3 pro stroje od 21 do 32 tun.
Drticí lžíce pro rýpadla MB- BF90.3 pro stroje od 21 do 32 tun.

Drticí lžíce MB-BF90.3 je schopna pojmout značně variabilní materiál (cihly, beton, prefabrikáty, železo apod.), limitací je tak pouze vstupní šířka otvoru čelisti. V případě uvíznutí materiálu zapracuje bezpečnostní pojistka, drcení se zastaví a zaseknutý kus se ručně vytáhne. Pro snadnou údržbu a bezpečný chod je výhodou, že uvnitř drticí lžíce se nenachází žádné otočné soukolí a drcení probíhá na principu mechanického stlačování. Obě lžíce jsou podle vedoucího dispečera ECOSTONE v zásadě bezúdržbové. „Na drticí lžíci stačí nastavit požadovanou frakci výstupního materiálu a tím to vlastně končí,“ dodává svůj postřeh z provozu Vít Šorma. Za dva a půl roku provozu řešili pouze výměnu drticí desky.

Drticí lžíce BF90.3

  • Hmotnost: 3 500 kg
  • Objem: 0,90 m³;
  • Tlak: > 220 bar
  • Průtok oleje: 180–240 l/min.
  • Šířka ústí: 910 mm
  • Výška ústí: 540 mm

Uvedení do provozu a hlavní výhody

Velmi pozitivně hodnotí v havlíčkobrodské firmě přístup obchodní zástupkyně MB Crusher, která je přijela zaškolit a ukázala jim, jak má být příslušenství správně nastavené a jak se seřizuje. „Hodně nás tehdy překvapilo, kolik toho o těch lžících ví,“ vzpomínají dodnes s úsměvem ve společnosti ECOSTONE na začátky spolupráce s MB Crusher. Kromě zaškolení bylo samozřejmě zapotřebí vyladit také hydraulický systém rýpadla, aby dodával požadovaný hydraulický průtok. S tím pomáhal zkušený externí specialista na hydrauliku.

Řada třídicích rotorových lžic MB-HDS třídí, zpracovává a umožňuje okamžité opětovné použití výkopového nebo demoličního materiálu, asfaltu, uhlí, organických materiálů, dřeva, kůry a lehkých plastů. Ilustrační foto: MB Crusher
Řada třídicích rotorových lžic MB-HDS třídí, zpracovává a umožňuje okamžité opětovné použití výkopového nebo demoličního materiálu, asfaltu, uhlí, organických materiálů, dřeva, kůry a lehkých plastů. Ilustrační foto: MB Crusher

Tyto lžíce od MB Crusher využíváme hlavně na projektech, kam nejsme schopni dostat velkou drtičku nebo třídičku. Jejich rozměry jsou spolu s výkonem jejich největšími výhodami,“ říká na závěr náš průvodce ze společnosti ECOSTONE a dodává: „Velmi dobře se osvědčily také při zpracování tvrdého zbytkového materiálu po těžbě. Ten jsme si na místě nadrtili na jemnou frakci a použili jako zásypový materiál.“ Bloky hornin, pro které už původní zpracovatel neměl využití, tak ve společnosti ECOSTONE našly díky příslušenství od MB Crusher nové využití.

Krátce o ECOSTONE s.r.o.

Společnost ECOSTONE s.r.o. realizuje širokou škálu pozemních staveb formou generálních dodávek, od zajištění projektové dokumentace, přes realizaci stavby, až po zajištění kolaudace objektu. Aktivity firmy se dělí do čtyř okruhů: Lomy, Pozemní stavby, Doprava a mechanizace a Půjčovna strojů. Více informací včetně referencí najdete na www.ecostone.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Nové mobilní generátory Bobcat PG40 a PG50

Zveřejněno 16.9. Bobcat uvádí na trh nové mobilní generátory PG40 a PG50, které představují zásadní inovaci v konstrukci mobilních generátorů. Tyto ekologické modely, poháněné motory Stage V D24 s alternátory Stamford, nahrazují jednotky předchozí generace Stage… celý příspěvek

Extrémně tvrdé otěruvzdorné oceli. Část druhá „Vlastnosti a aplikace“

Zveřejněno 13.9. V prvním díle jsme si definovali možnosti zpracování otěruvzdorných ocelí Hardox 600 a Hardox Extreme, t.j. ocelí o tvrdosti 600 HBW (cca 57 HRC) a 60 HRC. Zaměřili jsme se zejména na možnosti termického dělení, svařování a obrábění těchto materiálů… celý příspěvek

Nové tunelové rypadlo DEVELON DX235RTF-7

Zveřejněno 11.9. DEVELON, dříve Doosan Construction Equipment, uvedl na trh tunelovací rypadlo DX235RTF-7, které je novým přírůstkem do řady strojů pro speciální použití. Model vychází z osvědčeného pásového rypadla se sníženým poloměrem otáčení Develon DX235LCR-7 a… celý příspěvek