Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno: 1. 4. 2024

Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity.

Automatizace přišla do stavebnictví s velkou razancí. Společnosti Caterpillar a FCX tentokrát udělaly velký krok směrem k autonomnímu řízení damprů v Arizoně.

Společnost Caterpillar, přední světový výrobce stavebních a těžařských strojů, a americká těžební společnost Freeport-McMoRan (FCX) se domluvily na spolupráci, v rámci které bude 33 nákladních vozidel Cat 793 vybaveno autonomním systémem přepravy Cat MineStar Command for Hauling. Tento systém disponuje pokročilými senzory, radarovými a GPS technologiemi, díky kterým lze vozidla bezpečně navigovat přes těžký terén, zajišťovat přesné plnění úkolů a minimalizovat riziko vzniku nehod. MineStar Command for Hauling představuje kompletní řešení nové generace, které umožňuje částečný nebo úplný autonomní provoz důlních vozidel pro odvoz materiálu, interakci s ostatními zařízeními a integraci s dalšími procesy v rámci provozu.

Caterpillar a FCX: Společný krok k autonomnímu řízení

Autonomie v dopravě se netýká jen osobních automobilů, ale i těžké techniky. Důlní prostředí je vysoce specifické, a proto je automatizace důležitým nástrojem pro snížení rizika pro lidské pracovníky a zvýšení přesnosti operací. Automatizační řešení MineStar vyhovuje důlním podmínkám dokonale. Systém umožňuje efektivnější přepravu s téměř nepřetržitým provozem, čímž otevírá nové možnosti pro doly všech velikostí, složitostí a lokalit.

Command for Hauling je v provozu na třech kontinentech

Společnost Caterpillar slaví se svým systémem Command for Hauling již 10 let na trhu. Ve světě je s touto technologií nyní v provozu více než 620 automatizovaných vozidel, které přepravily cca 6,3 miliardy tun materiálu a najezdily přes 230 milionů kilometrů bez zaznamenaných zranění. Přechod k autonomnímu řízení damprů přináší pro těžební průmysl řadu výhod, které jsou popsány ve zvláštním rámečku mimo text.

Výhody Cat MineStar Command for Hauling

  • Bezpečnost: Systém umožňuje sledování okolního prostředí a detekci překážek. Obsluha tak může sledovat a řídit vozidla z dálky z bezpečného místa, což zvyšuje bezpečnost a zároveň umožňuje lepší využití pracovních sil.
  • Produktivita: Díky preciznímu plánování tras a efektivnímu využívání vozidel je zaručena i vyšší produktivita a ziskovost.
  • 24/7 provoz: Autonomní dampry dokážou pracovat nepřetržitě a bez potřeby přestávek na odpočinek, což s sebou přináší snížení nákladů.
  • Adaptace v čase: Systém dokáže pružně reagovat na změny a přepracovat důlní mapy v reálném čase dle aktuálních provozních potřeb.

Kooperace má přinést vyšší bezpečnost i efektivitu

Kathleen Quirk, prezidentka FCX, prohlásila, že má tato změna přinést mnoho výhod, jako zlepšení bezpečnosti, optimalizaci flotily a v neposlední řadě snížení emisí skleníkových plynů. Denise Johnson, zastupující značku Caterpillar, uvedla, že od spolupráce očekávají vyšší bezpečnost, produktivitu a zejména snížení časových prodlev. Caterpillar rovněž pokračuje ve spolupráci s Freeportem a dalšími těžebními společnostmi na zavádění nových technologií elektrifikace s cílem podporovat udržitelnost.

Cat MineStar Command for Hauling byl již úspěšně nasazen v několika těžebních lokalitách po celém světě, kde přinesl mnoho výhod včetně zvýšené efektivity, bezpečnosti, ziskovosti a udržitelnosti samotných operací. Nyní je čas využít jeho předností i v arizonských dolech. Celý projekt má trvat tři roky a odborná veřejnost ho bude jistě se zájmem sledovat.

Autor: Jan Rybář1)
Foto: Caterpillar

1) Z tiskové zprávy.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek