Vybraná rypadla Sunward nyní s financováním s 0% navýšením - NorWit, s.r.o.
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno: 22. 7. 2024

Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG významné finanční částky. Společnost disponuje vlastním konstrukčním oddělením, díky kterému na trh dodává inovativní produkty s vysokou užitnou hodnotou a dlouhou životností.

Lopata nakladače z materiálu Hardox 500 Tuf s prodlouženou životností.

I to sebevýkonnější rýpadlo nemůže dlouhodobě dosahovat vysoké výkonnosti bez kvalitního příslušenství. Ve společnosti RENOMAG se proto zabývají otázkou, jak prodloužit životnost pracovních částí stroje, které jsou opotřebovávány otěrem a rázy při práci ve vysoce abrazivním prostředí. Řešením je zakázková výroba lžic a lopat, které lze konstrukčně upravit na míru prostředí, v němž bude daný stroj provozován. Pro tuto zakázkovou výrobu s vysokou mírou optimalizace je využíváno jednak poznatků, získaných při opravách lžic, lopat a dalších přídavných zařízení, a také informací od uživatelů, získaných v provozu.

Výhody certifikovaného dodavatele

Základním předpokladem pro dosažení co nejlepších výsledků při výrobě přídavných zařízení do náročných podmínek je kvalitní zubový systém i použitý otěruvzdorný materiál. RENOMAG od roku 2011 úzce spolupracuje se švédským výrobcem otěruvzdorných ocelí SSAB a patří mezi certifikované dodavatele s právem používat ochrannou známku Hardox® In My Body. Toto označení prokazuje, že produkt je vyroben z originálního materiálu Hardox s vynikající odolností proti opotřebení, prasklinám a trhlinám, ke kterým může za těch nejtěžších podmínek docházet. Velkým benefitem pro zákazníka je přímá podpora společnosti SSAB. Certifikovaný partner má přednostní přístup například k rozsáhlým databázím o vlastnostech ocelí, k aktuálním školením a nejnovějšímu know-how. Tyto informace pak konstruktéři společnosti RENOMAG aplikují při vývoji příslušenství. Výběr toho správného materiálu a výrobní metody na základě relevantních dat jsou z hlediska užitných vlastností daného produktu zásadní.

Lopata nakladače z materiálu Hardox® 500 Tuf s optimalizovaným objemem.
Lopata nakladače z materiálu Hardox® 500 Tuf s optimalizovaným objemem.

Pojďme se ale podrobněji podívat na nejnovější typy materiálů, které jsou při výrobě lopat a lžic RENOMAG používány. Poslední novinkou je materiál Hardox 500 Tuf. Ten rozšířil řadu otěruvzdorných ocelí Hardox a otevřel nové možnosti při vývoji a výrobě přesně takových produktů, jakými se snaží oslovit zákazníky společnost RENOMAG. Lžíce a lopaty z tohoto materiálu mají garantovanou výjimečnou pevnost, ještě větší tvrdost a houževnatost. Výborně se hodí pro práci v náročném prostředí demolic, kamenolomů i těžby, jejich trvanlivost ocení i firmy provádějící zemní práce. Z tohoto materiálu se dají vyrábět lehké a  odolné lžíce pro stavební stroje, aniž by bylo nutné přídavné pancéřování dna. Lžíce mají výbornou penetraci do materiálu, čímž se výrazně urychlí pracovní cyklus. Používání takového příslušenství má prokazatelný ekonomický (úspora nákladů) i environmentální (snížená produkce CO2) přínos. Produkty RENOMAG, vyrobené z oceli Hardox 500 Tuf, se osvědčily v celé řadě provozů a jejich majitelé jednoznačně chválí jejich provozní vlastnosti. Hardox 500 Tuf nabízí oproti na trhu běžně používané konstrukční oceli více než trojnásobnou životnost. Vůči produktům z otěruvzdorné oceli 400 HB vydrží přibližně o 70 až 100 % déle. Výhodou je též větší odolnost proti deformaci a prasknutí.

Srovnání lopaty z otěruvzdorného materiálu tvrdosti 400 HB a lopaty z Hardox 500 Tuf na 23tunovém kolovém nakladači.
Srovnání lopaty z otěruvzdorného materiálu tvrdosti 400 HB a lopaty z Hardox 500 Tuf na 23tunovém kolovém nakladači.

Možnosti využití nového materiálu

Zájemci o lžíce a lopaty RENOMAG ve velikostních třídách vhodných pro použití plechů Hardox 500 Tuf mají na výběr ze dvou možností: využít ocel Hardox 500 Tuf ve stejných tloušťkách jako dříve Hardox 450, prodloužit tím životnost příslušenství přibližně o 40 % (v závislosti na těženém materiálu) a snížit tak servisní náklady. Druhou variantou je využít tento materiál za účelem snížení hmotnosti lžic a lopat při zachování životnosti obvyklé pro dané příslušenství RENOMAG. I v tomto případě lze očekávat značnou finanční úsporu. V některých případech je možné například docílit toho, že pro plné naložení dampru ušetří obsluha kolového nakladače s lopatou se zvětšeným objemem jeden celý pracovní cyklus (samozřejmě při zachování maximální celkové hmotnosti nákladu povolené výrobcem stroje).

Lžíce rýpadla s hladkým dnem pro snadné pronikání do materiálu.
Lžíce rýpadla s hladkým dnem pro snadné pronikání do materiálu.

Přesně vyčíslená úspora

Zajímavý je pohled na konkrétní výpočet úspor plynoucích z používání lopaty vyrobené z materiálu Hardox 500 Tuf. V analytickém softwaru společnosti SSAB jsme spočítali modelový příklad se skalní lopatou se zvětšeným objemem pro čelní kolový nakladač hmotnostní třídy 23 tun, pracujícím v jednosměnném provozu. Jak ukazuje tabulka, výše minimální roční úspory představuje bezmála 100 000 Kč, a dále profit z cca 2 791 tun materiálu naloženého navíc.

Společnost RENOMAG a její činnosti:

  • výroba lopat, lžic a dalších přídavných zařízení
  • prodej naklápěcích hlav / rotátorů / rychloupínačů
  • prodej příslušenství pro demolice a recyklace
  • prodej zubových systému ESCO
  • prodej pasových podvozků a náhradních dílů ITR
  • prodej otěruvzdorných materiálů
  • odborný dílenský a polní servis, poradenství

Závěrem

Nákupem optimalizované lopaty či lžíce od výrobce RENOMAG získává provozovatel vysoce hodnotný produkt pro práci v těch nejtvrdších podmínkách vyrobený z kvalitních otěruvzdorných materiálů, se zubovým systémem s vynikající penetrací a s celkově kvalitním řemeslným zpracováním. Příslušenství je vyráběné na základě dlouhodobých poznatků z praxe a znalostí o materiálech, ke kterým má společnost RENOMAG jako certifikovaný dodavatel výrobce SSAB přístup. Benefitem pro uživatele je rovněž poradenství a poprodejní podpora RENOMAG i kvalitní servisní služby, zajišťované vlastním týmem. Pro více informací, nebo pro orientační kalkulaci řešení se lze obrátit na kontakty uvedené pod článkem.

 

Nové

Budoucnost patří teleskopickým manipulátorům. JCB zde hraje prim

Zveřejněno 6.9. Teleskopické kolové manipulátory patří k těm typům strojů, po kterých v posledních letech konstantně roste poptávka. Může za to jejich všestranné uplatnění v mnoha oborech, od stavebnictví, průmyslu, logistiky až po zemědělství. S konceptem stroje s… celý příspěvek

Kompaktní kolové bagry s nízkou výškou, ale největším zdvihem ve své třídě

Zveřejněno 4.9. Kolová rýpadla s nulovým přesahem zádě Komatsu PW168-11E1 a PW198-11E1 nabízejí jednu z nejnižších celkových výšek na trhu, ale v kompaktním balení přinášejí svým uživatelům více, než byste možná v této kategorii strojů čekali. Stroje s výborně… celý příspěvek

DAF slaví tři čtvrtě století od zahájení výroby nákladních vozidel v Eindhovenu

Zveřejněno 30.8. Společnost DAF Trucks letos slaví 75 let výroby nákladních vozidel. Je to významný milník v řadě úspěchů, které jsou poháněny inovacemi, převratnými technologiemi a chytrým designem. Stejná konstrukce tvoří základ pro nejnovější generaci vozidel DAF… celý příspěvek