Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Přivítejme nového krále v kategorii středně těžkých kompaktních rýpadel: JCB 245XR

Zveřejněno: 5. 6. 2024

V rámci nové modelové řady X Series britského výrobce JCB představujeme dlouho očekávanou novinku: 28tunové pásové rýpadlo JCB 245XR s nulovým přesahem zádě. Propracovaný design, jdoucí až do toho nejmenšího detailu, spolu s nekompromisními výkony a provozními parametry jsou společnými atributy tohoto stroje, který má ambice prosadit se v celé řadě odvětví. Rýpadlo je možné u nás již objednat, a to u dealera značky JCB, společnosti TERRAMET, která ke strojům poskytuje rovněž autorizovaný servis.

Neskutečná síla navzdory kompaktním rozměrům. To je JCB 245XR.

Koncepčně navazuje 245ka na menší stroj z řady X Series, rýpadlo JCB 220X. V řadě parametrů se však liší. Co je pozoruhodné, větší sourozenec 245XR nabídne uživateli o 40 % kratší poloměr otáčení zádě (1 720 mm) než 220X a celkový poloměr otáčení činí skvělých 1 600 mm. Jak je z těchto čísel na první pohled patrné, výborné manévrovací schopnosti jsou u této novinky zaručeny. Uplatnění najde jak v městských zástavbách s omezeným prostorem, tak třeba při opravách vozovek a při práci na dálnici, kde je žádoucí, aby stroje při práci nevybočovaly ze svého jízdního pruhu. Co se výrobci povedlo na jedničku je skloubení kompaktních rozměrů při současném zachování výkonu i pohodlí pro obsluhu.

Prostorná kabina nabídne strojníkovi dostatek místa ve všech směrech. Sedačka s kvalitním polstrováním má ve spodní části žlutě lakované ovládací prvky. Efektní žluté lakování najdeme také na otočných ovladačích a na panelu kolem joysticku. Je to detail, nicméně tyto prvky vdechnou kabině o poznání luxusnější dojem. Ve výbavě nechybí nic, co je v této hmotnostní třídě zvykem. Velkou péči věnovali konstruktéři odhlučnění kabiny, která je díky novým dvojitým viskózním tlumičům jednou z nejtišších ve své třídě 69 dB(A) a nabídne nejlepší ochranu proti vibracím. I při práci s hydraulickým kladivem si obsluha bude připadat jako by ovládala spíše nějaký simulátor.

Nízký poloměr otáčení spolu se zesíleným výložníkem a ventily HBCV zvyšují použitelnost a univerzálnost tohoto rýpadla.
Nízký poloměr otáčení spolu se zesíleným výložníkem a ventily HBCV zvyšují použitelnost a univerzálnost tohoto rýpadla.

Prověřeno v důkladných testech

Kvalita všech komponentů je u řady X výrobce JCB příkladná. V případě modelu 245XR zaslouží pochvalu nízkoemisní motor DIESELMAX (splňující emisní normu Stage V) s výkonem 129 kW. Jak udává výrobce ve svých materiálech, motor prošel důkladnými zatěžkávacími zkouškami na sedmi desítkách strojů s více než 100 000 „testovacími“ motohodinami provozu. Nové rýpadlo bylo před svým uvedením do prodeje dále testováno na speciální vibrační plošině, simulující otřesy a vibrace jako v reálném provozu na stavbách. Dalšími zkouškami pak prošly všechny otevírací kryty a dveře včetně jejich úchytů. Během 30 000 cyklů byly tyto pohyblivé komponenty vyladěny tak, aby vydržely i hrubé zacházení kdekoliv na stavbě. Stejně tak byl speciálně zesílený podvozek a části výložníku a násady; zvýšit torzní tuhost a stabilitu napomáhají roboticky svařované profily.

Elegantní a funkční design

Co se týče designu stroje, nové JCB245XR má povedenou nástavbu s efektními prolisy na boku (podobně jako v kabině i tady najdeme vkusnou hříčku designéra v podobě červeně lakovaného orámování), integrované protizávaží je posunuto co nejvíce dozadu, aby zbylo místo ještě na dobře přístupná a široká servisní dvířka. Přístup nahoru na nástavbu je zepředu, opěrné zábradlí je dostatečně vysoké a jsou tu madla pro obě ruce.

Technické parametry JCB 245XR.
Technické parametry JCB 245XR.

Špičková výbava pro produktivní práci

Hydraulický systém stroje s blokem ventilů poslední generace pracuje pod taktovkou prémiových japonských komponentů. Velmi přesnou práci, například při skládání materiálů, usazování skruží nebo prefabrikátů, umožňuje elektrické proporcionální ovládání s možností nastavení hydraulických průtoků a odezvy při práci s daným příslušenstvím. K dispozici je strojníkovi také oblíbená funkce, tzv. Power Boost, kdy po stisknutí tlačítka dojde k jednorázovému navýšení hydraulického výkonu a ke zvýšení okamžité vylamovací síly na násadě rýpadla. Továrně je rýpadlo vybaveno bezpečnostními ventily HBCV proti přetržení hadic, takže rýpadlo může být bez problému využíváno také na zvedání a přemísťování břemen na staveništi.

Zrodil se nový šampion?

Nový kompaktní model JCB 245XR nastavuje v mnoha ohledech přísná měřítka pro všechny své následovníky v dané kategorii strojů. Jak je patrné z prvních materiálů výrobce, stroj si hravě poradí nejen při klasickém kopání, ale také při práci s paletizačními vidlemi, nebo při manipulaci s hákem a břemenem. Úroveň zpracování kabiny, stejně jako všech detailů jistě uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Tuzemský dealer, společnost TERRAMET, stroj nakonfiguruje přesně dle vašich potřeb a s požadovaným typem příslušenství. O termínech dodání, ceně a ostatních technických parametrech kontaktujte prodejce na níže uvedených kontaktech.

— kontakty —

TERRAMET, spol. s r.o.

E: info.cz@terra-world.com   T: +420 272 084 711   WWW: https://www.terra-world.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: TERRAMET
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno 18.10. Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály… celý příspěvek

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek

Velké jeřáby Peiner v Československu, díl II

Zveřejněno 30.9. V našem putování za jeřáby na stavbách někdejšího Československa si tentokrát představíme modely Peiner SN 500-08, Peiner MK 630 a Peiner MK 900. První z nich se objevil například při výstavbě papíren Štětí nebo petrochemičky v Litvínově, zbylé dva… celý příspěvek