Vybraná rypadla Sunward nyní s financováním s 0% navýšením - NorWit, s.r.o.
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Teleskopické nakladače Liebherr využívají rakouské hasičské sbory

Zveřejněno: 26. 8. 2024

Z důvodu velkého množství zásahů při sněhových kalamitách, živelních pohromách, bouřkách a záplavách vypracoval svaz hasičských sborů v rakouském Štýrsku v roce 2019 koncept pro zajištění odpovídajícího strojního vybavení pro tento typ výjezdů. Na nákup techniky byl následně vyčleněn speciální rozpočet ve výši 10 mil. EUR, který schválila zemská vláda. Ve výběrovém řízení na dodávku 17 konstrukčně shodných teleskopických nakladačů zvítězil model Liebherr T33-10. Technika je dodávána postupně, ale již nyní můžeme s jistotou říct, že se jednalo o dobrou volbu.

Teleskopické manipulátory Liebherr T33-10 plánují hasiči používat při nejrůznějších mimořádných situacích.

Ve věci konfigurace techniky považoval svaz hasičských sborů za důležitou především nosnost kombinovanou s vysokou výškou zdvihu a snadnou ovladatelnost, protože stroj obsluhují různí pracovníci. Při katastrofách hraje nejdůležitější roli čas a v kabině nesedí vždycky jenom profesionální obsluha stroje. Teleskopické nakladače splnily na výbornou také ostatní posuzované požadavky, jako například v oblastech techniky řízení, funkčnosti a přídavných řídicích okruhů.

Podle vysvětlení technického oddělení LFV Steiermark se teleskopické nakladače nepoužívají pouze při zvládání živelních pohrom, ale také při celé řadě dalších zásahů, jako například zachraňování zvířat, vyprošťování vozidel nebo také jako podpora při zdolávání požárů. To dokládá, že teleskopické nakladače se svým vybavením mohou významně přispět ke zvládání nejrůznějších náročných zásahů.

Výhodou je, že všechny dodané stroje mají stejnou konstrukci, to znamená, že si mohou navzájem vyměňovat pracovní nářadí, které je tak kompatibilní. Tím se významně zvyšuje jejich flexibilita.

Teleskopické nakladače se svým vybavením mohou významně přispět ke zvládání nejrůznějších náročných zásahů.
Teleskopické nakladače se svým vybavením mohou významně přispět ke zvládání nejrůznějších náročných zásahů.

Nové oblasti využití osvědčených strojů

Také pro společnost Liebherr to byla nová zkušenost, protože dříve jsme ještě nikdy nedodávali stroje s hasičskou výbavou se zvláštním příslušenstvím, jako jsou hasičské houkačky nebo modré majáky. Pracovní nářadí bylo naskládáno do sebe tak, aby je jeden přívěs mohl přepravovat v co největším množství,“ vysvětluje Hansjörg Nocker z výrobního závodu Liebherr Werk Telfs. Koncepce zásahů při katastrofách zohledňovala také logistické aspekty. Tažná a přípojná vozidla pro přepravu strojů na místo zásahu byla navržena s optimalizovaným prostorem a hmotností, uvádí dále svaz hasičských sborů.

Při posledním zásahu při živelní pohromě ve Štýrsku bylo plošně nasazeno 15 teleskopických nakladačů po dobu několika dní. Při jednom ze zásahů teleskopické nakladače během krátké doby naplnily 20 000 pytlů pískem, naložily je na palety a dopravily na místo určení, vysvětluje svaz hasičských sborů.

Po úvodním zaškolení při předávání strojů organizovaném společností Liebherr uspořádala Zemská hasičská škola pilotní kurz obsluhy teleskopických nakladačů, aby bylo možné proškolit co největší počet hasičů. Snadné ovládání stroje je v této souvislosti zcela nezbytné, protože stroje bude obsluhovat velké množství různých hasičských dobrovolníků,“ upřesňuje Franz Pabst, obchodní zástupce společnosti Liebherr ve Štýrsku.

V rámci předání strojů proběhl též pilotní kurz obsluhy teleskopických nakladačů.
V rámci předání strojů proběhl též pilotní kurz obsluhy teleskopických nakladačů.

Rychlá pomoc

Svaz hasičských sborů je také velmi spokojen se servisním týmem společnosti Liebherr, protože právě v katastrofických situacích je nezbytná krátká doba odezvy a rychlá oprava. Součástí hodnocení při výběrovém řízení byly také dodávky a dostupnost náhradních dílů a zajištění servisu 24/7, což se všechno následně osvědčilo v praxi.

Hasiči si vytvořili vlastní sklad nejdůležitějších náhradních dílů, který také umožňuje výměnu komponent mezi jednotlivými hasičskými sbory. Na základě zpětné vazby od hasičů tým pracovníků Liebherr ověřuje, jak je potřeba upravit stroje pro použití v mimořádných situacích, aby zásahy bylo možné provádět rychle a odborně.

Autor: Elisabeth Weitgasser1)
Foto: Liebherr

1) Vedoucí marketingového oddělení prodeje a servisu, Liebherr Österreich Vertriebs- und Service GmbH, Puch bei Hallein, Rakousko.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Elektrické stroje Yanmar jsou nevídaně efektivní

Zveřejněno 18.9. Prostřednictvím tuzemského dealera strojů Yanmar, společnosti ASbud Česká Republika, jsme měli možnost prozkoumat, co v oblasti elektrických strojů tento japonský výrobce nabízí. V současnosti je k dispozici komplexní elektrická „sestava“, která se… celý příspěvek

Nové mobilní generátory Bobcat PG40 a PG50

Zveřejněno 16.9. Bobcat uvádí na trh nové mobilní generátory PG40 a PG50, které představují zásadní inovaci v konstrukci mobilních generátorů. Tyto ekologické modely, poháněné motory Stage V D24 s alternátory Stamford, nahrazují jednotky předchozí generace Stage… celý příspěvek

Extrémně tvrdé otěruvzdorné oceli. Část druhá „Vlastnosti a aplikace“

Zveřejněno 13.9. V prvním díle jsme si definovali možnosti zpracování otěruvzdorných ocelí Hardox 600 a Hardox Extreme, t.j. ocelí o tvrdosti 600 HBW (cca 57 HRC) a 60 HRC. Zaměřili jsme se zejména na možnosti termického dělení, svařování a obrábění těchto materiálů… celý příspěvek