Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

AUTO-Tech Vinoř – nástavby pro každého

Zveřejněno: 14. 12. 2005

Užitkové nebo nákladní vozidlo se stává pracovním nástrojem až po osazení odpovídající nástavbou. Ve Vinoři Vám připraví nástavbu dle Vašich potřeb a namontují ji na Vámi vybraný podvozek.

V Čechách není mnoho firem, které se mohou odkázat na takovou tradici, jako vinořská firma AUTO-Tech. Již v roce 1911 založil Václav Otakar Deyl, předek jednoho z nynějších majitelů společnosti, továrnu na výrobu strojů a nářadí. Deyl patřil ve své době k nej-známějším průkopníkům tehdy moderního průmyslu hospodářských strojů a jeho výrobky byly oblíbenými a vyhledávanými nejen na území mocnářství, ale i za jeho hranicemi. Pečlivé pozorování pracovních pochodů obdělávání půdy přinášelo ocenění od spokojených zákazníků, stroje plně splňovaly požadavky na ně kladené. Ve své době neměly konkurenci, získaly řadu uznání, nejvíce plečka Patent Deyl. Ta byla oceněna jako nejlepší vyorávač řepy a brambor a skvěle se prodávala v celé Evropě.

Po roce 1948 byla firma začleněna do n.p. Agrostroj a později do VHJ strojních a traktorových stanic a opraven zemědělských strojů. V poválečné době pak stojí za zmínku především montáž automobilů Praga V3S, kterých se zde od roku 1968 během dvaceti let smontovalo na šedesát tisíc. Během této spolupráce s n.p. AVIA se zde některé díly pro tuto montáž vyráběly.

Dalšími mezníky v historii firmy bylo vyčlenění od VHJ a přejmenování na Zemědělské stroje. Státní podnik Zemědělské stroje byl transformován a 1. ledna 1994 vznikla akciová společnost AUTOTECH Praha. Ta byla vzápětí zprivatizována v rámci druhé vlny kupónové privatizace. A konečně k 1. lednu 1999 převzala veškeré obchodní aktivity a výrobní činnost společnost AUTO-Tech Vinoř s.r.o.

Nyní se ve Vinoři specializují na výrobu nástaveb pro nákladní a užitkové automobily všech kategorií N1, N2, N3, O2, O3, O4. Většina nástaveb je zakázkovou prací na konkrétní požadavek zákazníka. Těžištěm produkce jsou valníkové, sklápěcí a skříňové nástavby, ty mohou být prachotěsné, chladící či mrazící, případně speciální nástavby pro přepravu zvířat nebo automobilů. Oproti konkurenci AUTO-Tech disponuje výrobními kapacitami a technologiemi, které dovolují vyrábět i náročnější nástavby jako jsou těžké sklápěče či nástavby návěsové. Častým požadavkem bývá úprava nástavby stávající, např. prodloužení či zkrácení ložné plochy, doplnění o různé typy hydraulických výložníků apod.

AUTO-Tech kráčí v Deylových šlépějích a jeho nástavby můžete spatřit i v zahraničí. Tradičním odběratelem je Slovensko, ale největší část produkce směřuje opačným směrem, do Německa. Roční produkce činí kolem sedmiset nástaveb, cílem firmy je zvýšit výrobu o dalších sto až dvěstě nástaveb.

Propracovaný systém výroby umožňuje pružnou spolupráci s dalšími firmami dodávajícími speciální díly, které by nebylo efektivní vyrábět vlastními silami. Belgická firma Aluvan dodává speciální hliníkové panely pro prachotěsné skříně, v oblasti chladírenských a mrazírenských nástaveb spolupracuje s firmou Lambert. Další subdodavatelé dodávají materiály rozměrově upravené dle konkrétního požadavku v reálném čase, AUTO-Tech toho dokáže plně využívat a omezit tak skladové zásoby. Pro vlastní výrobu a montáž nástaveb tak zbývá více prostoru a technologický proces nemusí být nijak omezován.

Důležitou roli z hlediska kvality výroby hraje povrchová úprava. AUTO-Tech používá jak žárové zinkování ponorem, tak i šopování, tedy nástřik zinkové vrstvy. Lakováním pak povrchovou úpravu dokončí, opět dle přání zákazníka. Vzhledem k náročným provozním podmínkám byl pro celý komplex povrchové ochrany vybrán jediný dodavatel, a to firma GLAZURIT. Standardní záruka na takto upravené díly je 40 měsíců proti prorezivění.

Ani v nejmenším detailu neustupuje firma AUTO-Tech Vinoř s.r.o. z vysokých nároků na kvalitu svých výrobků, proto využívá při konstrukci svých nástaveb komponenty od světoznámých výrobců se zárukou kvality a širokou servisní sítí (z velké řady dodavatelů jmenujeme alespoň dodavatele hydraulických komponentů od firmy HYVA a elektrických zařízení od firmy HELLA).

Zásadní vliv na celkovou dodací dobu má optimalizovaný systém technické přípravy zakázky. Na základě poptávky jsou zpracovány technické podklady pro nabídku, po potvrzení zakázky jsou všechny díly nakresleny a zadány do výroby dříve, než přijede podvozek určený k osazení nástavbou. Toto zajišťuje vývojový tým konstruktérů.

Zkrátka, pokud máte představu o ideálním pracovním vozidle, uděláte nejlépe, když se obrátíte na firmu AUTO-Tech Vinoř a své představy zkonzultujete s týmem odborníků. Jen lituji, že více zrestituovaných či zprivatizovaných továren a továrniček nemělo tak kvalitní management jako dřívější továrna pana Deyla.




1 Zpracováno dle podkladů AUTO-Tech Vinoř
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek