Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno: 1. 4. 2024

Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity.

Automatizace přišla do stavebnictví s velkou razancí. Společnosti Caterpillar a FCX tentokrát udělaly velký krok směrem k autonomnímu řízení damprů v Arizoně.

Společnost Caterpillar, přední světový výrobce stavebních a těžařských strojů, a americká těžební společnost Freeport-McMoRan (FCX) se domluvily na spolupráci, v rámci které bude 33 nákladních vozidel Cat 793 vybaveno autonomním systémem přepravy Cat MineStar Command for Hauling. Tento systém disponuje pokročilými senzory, radarovými a GPS technologiemi, díky kterým lze vozidla bezpečně navigovat přes těžký terén, zajišťovat přesné plnění úkolů a minimalizovat riziko vzniku nehod. MineStar Command for Hauling představuje kompletní řešení nové generace, které umožňuje částečný nebo úplný autonomní provoz důlních vozidel pro odvoz materiálu, interakci s ostatními zařízeními a integraci s dalšími procesy v rámci provozu.

Caterpillar a FCX: Společný krok k autonomnímu řízení

Autonomie v dopravě se netýká jen osobních automobilů, ale i těžké techniky. Důlní prostředí je vysoce specifické, a proto je automatizace důležitým nástrojem pro snížení rizika pro lidské pracovníky a zvýšení přesnosti operací. Automatizační řešení MineStar vyhovuje důlním podmínkám dokonale. Systém umožňuje efektivnější přepravu s téměř nepřetržitým provozem, čímž otevírá nové možnosti pro doly všech velikostí, složitostí a lokalit.

Command for Hauling je v provozu na třech kontinentech

Společnost Caterpillar slaví se svým systémem Command for Hauling již 10 let na trhu. Ve světě je s touto technologií nyní v provozu více než 620 automatizovaných vozidel, které přepravily cca 6,3 miliardy tun materiálu a najezdily přes 230 milionů kilometrů bez zaznamenaných zranění. Přechod k autonomnímu řízení damprů přináší pro těžební průmysl řadu výhod, které jsou popsány ve zvláštním rámečku mimo text.

Výhody Cat MineStar Command for Hauling

  • Bezpečnost: Systém umožňuje sledování okolního prostředí a detekci překážek. Obsluha tak může sledovat a řídit vozidla z dálky z bezpečného místa, což zvyšuje bezpečnost a zároveň umožňuje lepší využití pracovních sil.
  • Produktivita: Díky preciznímu plánování tras a efektivnímu využívání vozidel je zaručena i vyšší produktivita a ziskovost.
  • 24/7 provoz: Autonomní dampry dokážou pracovat nepřetržitě a bez potřeby přestávek na odpočinek, což s sebou přináší snížení nákladů.
  • Adaptace v čase: Systém dokáže pružně reagovat na změny a přepracovat důlní mapy v reálném čase dle aktuálních provozních potřeb.

Kooperace má přinést vyšší bezpečnost i efektivitu

Kathleen Quirk, prezidentka FCX, prohlásila, že má tato změna přinést mnoho výhod, jako zlepšení bezpečnosti, optimalizaci flotily a v neposlední řadě snížení emisí skleníkových plynů. Denise Johnson, zastupující značku Caterpillar, uvedla, že od spolupráce očekávají vyšší bezpečnost, produktivitu a zejména snížení časových prodlev. Caterpillar rovněž pokračuje ve spolupráci s Freeportem a dalšími těžebními společnostmi na zavádění nových technologií elektrifikace s cílem podporovat udržitelnost.

Cat MineStar Command for Hauling byl již úspěšně nasazen v několika těžebních lokalitách po celém světě, kde přinesl mnoho výhod včetně zvýšené efektivity, bezpečnosti, ziskovosti a udržitelnosti samotných operací. Nyní je čas využít jeho předností i v arizonských dolech. Celý projekt má trvat tři roky a odborná veřejnost ho bude jistě se zájmem sledovat.

Autor: Jan Rybář1)
Foto: Caterpillar

1) Z tiskové zprávy.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek