Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno: 22. 3. 2024

Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost DEMTEC service s.r.o., jinak také autorizovaný dealer hydraulického příslušenství Epiroc / Atlas Copco v České republice, přináší na tuzemský trh specializované automatické rychloupínače švédského výrobce OilQuick.

Rychloupínače OilQuick, dodávané firmou DEMTEC Service, umožňují vyměnit příslušenství během pouhých pár vteřin.

Historie moderní strojírenské společnosti OilQuick AB sahá až do počátku 90. let. Firma se od svého vzniku rychle etablovala jako dodavatel specializovaných automatických rychloupínacích systémů pro různé typy nosičů příslušenství. Právě úzká specializace ruku v ruce s inovativním týmem konstruktérů stojí za celosvětovými úspěchy značky OilQuick. Přibližně 80 % produkce švédské fabriky míří na export. Systém je patentován v Japonsku, v Severní Americe a ve většině evropských zemí. Všude tam přináší svým uživatelům benefity jako je snadná a rychlá obsluha a maximální efektivita.

Jejich rychloupínací systémy jsou domyšlené do posledního detailu. Aniž by strojník opustil sedačku, zvládne vyměnit přímo z kabiny stiskem tlačítka požadované příslušenství na stroji, a to v řádu zhruba deseti vteřin,” shrnuje výhody tohoto zařízení Petr Škaloud, jeden ze spolumajitelů společnosti DEMTEC Service. Podobně snadné je samozřejmě odpojení hydraulického příslušenství. V aplikacích, kdy je jeden stroj během dne využívaný k mnoha různým činnostem, je taková forma automatizace vítaným pomocníkem. Systém je konektivní s různými typy příslušenství; lze připojit hydraulické kladivo, sortýrovací drapák, demoliční nůžky, frézu, hydraulický magnet, drticí a třídicí lžíce nebo tiltrotátor. Zkrátka vše, co strojník zrovna potřebuje k danému úkolu. „S OilQuickem roste flexibilita, ale také konkurenceschopnost firem, daná nižšími provozními náklady,” vypočítává další odvozené výhody Petr Škaloud a dodává: „Systém se vyplatí všude tam, kde se na stroji mění příslušenství alespoň dvakrát za pracovní směnu.

Základní paket úspěšného podnikání: šikovný strojník, výkonný stroj a automatický rychloupínač OilQuick.
Základní paket úspěšného podnikání: šikovný strojník, výkonný stroj a automatický rychloupínač OilQuick.

Produktové řady a další výhody

Ačkoliv byl první automatický rychloupínač OilQuick uveden na trh v roce 1993, dodnes je tato koncepce považována odbornou veřejností za jednu z nejpokročilejších. Plně automatické rychloupínače pracovního nářadí jsou nabízeny ve čtyřech základních řadách pro stroje v tonáži od 1 do 120 tun. Pro pásová a kolová rýpadla je určena řada OQ, pro nakladače OQL; OQC je řada pro komunální a OQT pro manipulační techniku. Pro majitele stavebních strojů bude důležitý také fakt, že rychloupínače OilQuick jsou kompatibilní s příslušenstvím všech světových značek; pro danou specifikaci a účel stroje je potřeba pouze odladit parametry v řídicí jednotce.

Produktová řada rychloupínačů OilQuick

  • OQ – rychloupínače pro rýpadla
  • OQTR-E – tiltrotátory
  • OQL – rychloupínače pro kolové nakladače
  • OQT – rychloupínače pro manipulátory a vysokozdvižné vozíky
  • OQC – rychloupínače pro příslušenství pro manipulaci s materiálem

Pokročilost systému OilQuick spočívá v tom, že k uzamčení rychlospojek k nosiči nářadí dochází automaticky v jednom plynulém kroku spolu s připojením a uzamčením hydraulických hadic a s aktivací hydraulického systému. Toto řešení zabraňuje nežádoucím únikům hydraulického oleje a s tím spojeným znečištěním hydraulických hadic a rychlospojek, ke kterému může dojít při nesprávné manipulaci. Protože k upnutí nářadí dochází při plném tlaku v systému, nejsou zde žádné vůle, které by mohly snižovat životnost celého zařízení.

O společnosti DEMTEC service s.r.o.

Za vznikem DEMTEC service s.r.o. v roce 2019 stojí pět bývalých dlouholetých zaměstnanců společnosti Epiroc, kteří se rozhodli pokračovat v kvalitním a profesionálním servisu demoliční techniky. Její hlavní činností jsou opravy a prodej hydraulického příslušenství: bouracích kladiv, demoličních nůžek, vydrcovacích nůžek, skalních fréz, sortýrovacích drapáků, nebo drtících lopat. Společnost je autorizovaným prodejcem hydraulického příslušenství značky Epiroc (dříve Atlas Copco a Krupp), v moderní hale v Blešně nedaleko Hradce Králové také provádí veškerý servis tohoto příslušenství včetně náročných repasí. V roce 2020 se firma DEMTEC Service stala oficiálním dealerem strojů Yanmar v regionu východních Čech a Vysočiny. Kromě prodeje nových a použitých strojů poskytuje také záruční a pozáruční servis včetně prodeje náhradních dílů. V nabídce najdeme dále rychloupínače VTN, frézy a vrtáky značky Kemrock a demoliční roboty Husqvarna.

OilQuick dává pocit bezpečí. Obsluze i majiteli stroje

OilQuick rychloupínací systémy jsou bezpečné a jištěné. Mezi bezpečnostní prvky patří pojistné ventily a systém pro neustálé hydraulické seřizování zajišťovacích čepů. Ovládání zamykání systému je pomocí dotykového displeje. Obsluha rychloupínače OilQuick je uživatelsky přívětivá. Vše se ovládá pomocí speciálního ovladače s několika tlačítky. Pokročilý ovládací systém OQ LockSupport (OQLS) přispívá k maximální bezpečnosti při výměně příslušenství. OQLS je k dispozici pro všechny velikosti plně automatických hydraulických rychloupínačů OilQuick. Moderní elektronika včetně několika senzorů dává strojníkovi v každém okamžiku jistotu správného upevnění nářadí. V dnešní době jsou moderní rýpadla vybavena hydraulickými rychloupínači a používají řadu lopat a hydraulického příslušenství, které se v mnoha případech přepíná i několikrát za hodinu nebo za den. Vždy se najde určité riziko při výměně lopat nebo hydraulického příslušenství. Uvolněné a houpající se lopaty mohou náhodně způsobit velmi vážná zranění. OQLS řeší všechny tyto problémy a poskytuje provozovateli tolik potřebnou jistotu. Více informací o rychloupínačích OilQuick vám poskytnou zástupci společnosti DEMTEC Service na níže uvedených kontaktech.

Autor: Jan Rybář
Foto: DEMTEC Service

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek