Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

FINLAY CZ – jak na komunální a průmyslové odpady...

Zveřejněno: 21. 7. 2016

Zpracovávat stavební odpady dnes umí kde kdo a to v cenách, nad kterými někdy zůstává rozum stát. Jenomže kromě stavebních odpadů existuje také spousta jiných druhů, mezi které patří směsný komunální či průmyslový anebo demoliční a tady zdaleka není taková tlačenice.

EDGE SLAYER drtí komunální odpad

Jenom málokdo si totiž s takovým odpadem dokáže poradit. Ten, kdo to umí, má velikou výhodu proti ostatním A právě FINLAY CZ Vám ve spolupráci a našimi partnery EDGE INNOVATE a SPALECK nabízí takové technologie. Technologie, které představují ohromnou konkurenční výhodu. O „ŠPALKU” toho bylo napsáno mnoho, a tak jenom v krátkosti připomenu, že tato revoluční třídící technologie umožňuje třídit mimo běžné suroviny také komunální odpady, nejrůznější druhy průmyslových odpadů. Komposty, zeminy, rašelinu, strusku ze spaloven, dřevěnou štěpku a další tak, jak to nedokáže žádný bubnový třídič nebo hvězdicové či prstové síto!!!

Drcení nestandardních odpadů

Nicméně při zpracování nestandardních odpadů je zapotřebí v první řadě shredder, schopný tyto atypické odpady předdrtit a připravit pro další zpracování. EDGE SLAYER je přesně takovým zařízením, které díky několika provedením drtící komory zajistí optimální proces v závislosti na typu zpracovávaného materiálu. Poradí si s pneumatikami, nejrůznějším dřevěným odpadem včetně pařezů a železničních pražců, komunálním anebo velkoobjemovým odpadem včetně nábytku, lednic, praček a dalších odpadů. Je schopen podrtit také demoliční odpad včetně částí zdiva, cihel atd. atp. V každém případě je to nesmírně univerzální pomaloběžný drtič, který představuje první stupeň zpracování. Výstup se může pohybovat od 50 mm až do 400 mm v závislosti na aplikaci.

EDGE SLAYER při drcení dřevěných opadů
EDGE SLAYER při drcení dřevěných opadů

Mechanické třídění

Dalším stupněm bude nepochybně mechanické třídění za pomoci bubnového anebo výrazně efektivnějšího a univerzálnějšího Flip Flow třídiče, kde bude odseparováno podsítné na úrovni 10 až 80 mm opět dle požadavku.

Ideálním představitelem této disciplíny je FINLAY 883+ SPALECK! Následně nastupuje fáze vzduchové separace, kde za pomoci vzduchu bude odseparována lehká neboli spalitelná (energeticky využitelná) složka odpadu, která představuje velmi zajímavý produkt s mnoha možnostmi zhodnocení!!! K tomuto účelu slouží vzduchové separátory EDGE MC 1200 a absolutní novinka EDGE MC 1400, které kromě toho dokáží odseparovat ještě například magnetické kovy. V podstatě je lhostejno, zda separujete dřevo, platy, papír, polystyren a další příměsi z recyklátu anebo z komunálního odpadu. Skvělý efekt je zřejmý ve všech případech – na jedné straně perfektně čistý produkt (recyklát) a na druhé straně dřevo a další spalitelné složky.

Situace dnes a zítra

Dnes se tyto problémy často řeší drahým a nespolehlivým lidským činitelem, což do budoucna bude velice problematické – přemýšlejte o zítřku již dnes! V oblasti průmyslových odpadů (ale i například stavebních hlavně v oblasti demolic) jsou využívány dotřiďovací linky na bázi pomaloběžných pasů, které Vám nabízíme právě ve spolupráci se společností EDGE INNOVATE. A nemusí to nutně být jednoúčelový pomaloběžný pas, který nemá jiné využití. Co třeba klasický pasový dopravník, který Vám nabízí možnost například skvěle haldovat a současně i ruční separaci, pokud ji potřebuji? Sortiment EDGE INNOVATE zahrnuje pasové dopravníky, násypky, bubnové i Flip Flow třídiče, Shreddery, vzduchové separátory, systémy pro vykládku nebo nakládku vagonů a mnoho dalšího. Jsme schopni nabídnout Vám individuální řešení od jediného uzlu až po kompletní technologickou linku tzv. ušitou na míru. Pokud uvažujete o něčem novém a novém směru, který Vás posune zase o kousek dál, pokud se chcete vymanit z toho neustálého boje o každou zakázku, kde je tucet dalších a cena tomu následně odpovídá, pokud hledíte do budoucnosti – právě pro Vás jsme tady my, připraveni Vám pomáhat.

Autor: Ing. Tomáš Novák
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek